Вече пристигнаха допълнителните 1673 машини за гласуване за изборите на

...
Вече пристигнаха допълнителните 1673 машини за гласуване за изборите на
Коментари Харесай

ЦИК: В 1115 секции в страната ще има по две машини

Вече дойдоха спомагателните 1673 машини за гласоподаване за изборите на 11 юли. Те се намират в склада, където са останалите 9600 устройства. Машините за чужбина към този момент пътуват към дипломатическите и консулските представителства.

Това стана оповестиха на постоянния брифинг на ЦИК представителите на комисията Росица Матева и Цветозар Томов.

В чужбина ще има 273 секции с 421 устройства - в 148 секции ще има по две машини. В страната в 1115 секции ще има две устройства.

ЦИК показа демо версия на бюлетината за изборите за Народно заседание. Този път бюлетината е на 2 страници.

Цветозар Томов съобщи, че на изборите на 27 юни е нямало проблеми при гласуването с машини. " На тези избори би трябвало да бъде преодолян психологическият проблем. Това ще се види и на президентските избори. След парламентарните избори болшинството хора ще са дали своят вот с машини ", сподели той.

ЦИК е изпратила писма до РИК-овете - с инструкции да не се слагат лепенки и други указателни стрелки върху смарткартите, както и да не се дезинфекцират с гелообразни дезинфектанти. Единственият дезинфектант за машините е 75% етилов алкохол. ЦИК дава ново количество. Има схващане - да се изпрати напътствие, в случай че някой подхваща увреждащи дейности, по отношение на картите, да алармират органите на Министерство на вътрешните работи.

Росица Матева посочи, че в село Сърница на локалните избори машината не е спряла, тъй като е прегряла. Изпитвания на машините са правени и при 0 градуса, и при 45 градуса - и те работят.

От ЦИК обявиха още, че са назначени членовете на СИК в чужбина. Регистрирани са 21 наблюдателски организации с 566 наблюдаващи.

До момента има подадени 14 тъжби и 5 сигнала. Два сигнала са за пропаганда във фейсбук.

На брифинга стана ясно, че Германия не е дала позволение за произвеждането на изборите в две изборни секции - в Манхайм и в Щутгард. Но българите в региона могат да гласоподават в други секции.
https://www.facebook.com/cikbg/videos/528560731691468
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР