Вече познат на космическата индустрия материал може да ускори колонизирането

...
Вече познат на космическата индустрия материал може да ускори колонизирането
Коментари Харесай

Аерогел може да превърне Марс в уютно място за живот


Вече прочут на галактическата промишленост материал може да форсира колонизирането на Марс
(снимка: CC0 Public Domain)

Докато г лобалното стопляне заплашва доста живи същества на Земята , същият развой на Марс може да бъде един от основните фактори, който ще трансформира безжизнените пясъци в планета, подобаваща за живот . Учените в ече имат материал, който може да направи Червената планета обитаема – като съвършено задържа топлината, пропуща слънчевата светлина и блокира непотребната радиация.

Необходими са две условия Марс да стане по-гостоприемна за хората – повече топлота и отбрана от нападателната слънчева радиация. За да затоплите планетата, би трябвало да добавите към 50 градуса по Целзий към междинната ѝ температура – тогава почвата ще бъде задоволително топла, тъй че водата в нея да не се трансформира в лед, а да остане в течна форма.

Всички предходни модели за включват, наред с други неща, засищане на атмосферата ѝ с парникови газове – тъй като напълно инцидентно сме оценили тяхното влияние върху Земята. Но учените насочиха публичното внимание към обстоятелството, че този метод има недостатъци.

„ Благодарение на марсоходите знаем, че на Марс остава прекомерно малко CO2, с цел да има забележителен парников резултат. Освен това по-голямата част от газа не е разполагаем, тъй че не може бързо да бъде мобилизиран в огромни количества ”, изяснява космо-химикът и планетарен геолог. Според него, на този стадий от софтуерното развиване тераформирането на Марс не е допустимо.

Марсиански феномен, прочут като „ парников резултат в твърдо положение ”, въодушевява различен теоретичен екип да изследва различен метод, който се концентрира върху местни промени в атмосферата на Марс, а не върху цялата атмосфера. Подобен вид местна изолираност е открит на марсианските полюси, където ледът, формиран от вода и задържащ топлината CO2, компактно улавя топлината от леко нагряване и загрява зоната под него.

С помощта на аерогел първите колонизатори на Марс ще могат да отглеждат растения
(снимка: CC0 Public Domain)

Но в действителност ли е належащо да покриете цялата планета с лед? За благополучие това не се изисква. Силиконовият аерогел, употребен за топлоизолация на всички, има нужните свойства. От него може да се направи особено покритие, което ще наподобява като уютно полупрозрачно одеяло. Той пропуща светлина (което значи, че растенията могат да фотосинтезират под нея) и в това време резервира топлината.
още по тематиката
Всъщност аерогелът има една от най-ниските топлопроводимости в света: 97% от неговата обемна конструкция е въздух, а 3% са най-тънките силициеви нановлакна, които отразяват ултравиолетовите лъчи (UV) и по този метод предотвратяват несъразмерната радиация.

Според проучването, оповестено предходната година в, аерогелът може да бъде необикновено сполучлив избор, защото резултатът му е въздържан – не изисква доста сила или поддръжка на движещи се елементи, с цел да резервира топлината в него за нескончаем интервал от време. В резултат на това за нагряване на повърхността на Марс с 50 градуса е нужен пласт аерогел от единствено 2-3 см.

За да потвърдят изказванията си, учените са основали в лабораторни условия среда, имитираща повърхността на Марс. Оказва се, че аерогелът в действителност затопля почвата толкоз доста, че водата остава течна през цялата марсианска година и всичко под покритието получава добра отбрана от и финия прахуляк на Червената планета. Учените възнамеряват да тестват технологията в най-дивите и най-трудни за оцеляване райони на Земята.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР