Вече повече от три десетилетия българските изследователи и учени отварят

...
Вече повече от три десетилетия българските изследователи и учени отварят
Коментари Харесай

Полярниците от 29-та Българска антарктическа експедиция се отправят към ледения континент

Вече повече от три десетилетия българските откриватели и учени отварят вратите към познание, което може да е основно за бъдещето на света. Това декларира президентът Румен Радев в приветствения си адрес към членовете на 29-ата Българска антарктическа експедиция. Церемонията по връчването на националния байрак на българските антарктици се организира в Аулата на Софийския университет " Св. Климент Охридски ", в която взе участие секретарят на президента по вътрешна политика и гражданско общество Николай Копринков, който е и участник в 17-ата Българска антарктическа експедиция.

В приветствения си адрес Румен Радев откроява огромната значителност на българската полярна база в Антарктика " Св. Климент Охридски ", която всяка поредна наша експедиция пази и развива. " Макар и далечна, онази дребна България повече от всеки път е извор на вяра и религия, че границите на човешкия разсъдък са съизмерими само с фантазиите ни за по-добър живот ", показва президентът.

По думите на президента само съдействието сред нациите е ключ към триумфа в проучването на Ледения континент. " Вярвам в задачата Ви и в стратегическото значение на вашия труд. Нека българското знаме продължава да се вее над Антарктика! ", декларира още Румен Радев и акцентира, че в лицето на президентската институция полярниците имат правилен сътрудник.

Председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев получи както националния байрак, по този начин и икона на Св. Иван Рилски, подаяние от президента за българския православен параклис на о. Ливингстън.

 Снимка: Президенство

Заради пандемичната конюнктура всички 29 страни с полярни стратегии, поддържащи бази в Антарктика, редуцират доста своите действия. Съставът на Българската полярна експедиция тази година е понижен на 6 души, водени от командира Йордан Тодоров, на който проф. Пимпирев съобщи националния байрак. Планираните действия на експедицията тази година са свързани главно с подготвителни работи за строителството на новата научна лаборатория в българската база и събиране и разбор на данните, записвани през зимния сезон от уредите в покрайнините въз основата. Полярниците отпътуват на следващия ден за Пунта Аренас, Чили, от където с испанския транспортен съд " Сармиенто де Гамбоа " ще отпътува за Антарктика. Експедицията възнамерява да се завърне в България при започване на месец април.

Проф. Христо Пимпирев изрази удовлетворението си, че макар компликациите, българският народен байрак ще се вее над Антарктика за 29-ти път. " Надяваме се, че на идната експедиция България ще се опита да изпрати и собствен транспортен съд, който да стигне до Ледения континент ", означи проф. Пимпирев. " Работата в Антарктида е един образец за бъдещото развиване на човечеството. Там няма войни, а другарство и съдействие в науката ", уточни още ръководителят на Българския антарктически институт.

На церемонията участваха посланиците на Испания, Аржентина, Бразилия и Португалия, с които България си сътрудничи в проучването на Ледения континент.

 Снимка: Президентство

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР