Вече повече от сто години Русия дължи на Румъния над

...
Вече повече от сто години Русия дължи на Румъния над
Коментари Харесай

Вече повече от сто години Русия дължи на Румъния над 90 тона злато

Вече повече от 100 години Русия дължи на Румъния над 90 тона злато. Букурещ неведнъж се пробва да си върне златото, само че постоянно удря на камък. На 14 март Европарламентът обаче одобри резолюция, която ясно слага на целия Европейски съюз задачата да бъде върнато „ румънското национално благосъстояние “.

Това са освен въпросните 91,5 тона злато от запаса на румънската Национална банка.

Не, тук влизат още сбирки от кралски скъпоценности и колекция от редки монети, плюс други културни и исторически полезности: държавни архиви, скъпи исторически ръкописи, картини, редки книги и сбирки от фондовете на държавни институции и частни притежания. Всичко това събирано в продължение на повече от пет века!
Това е история, която няма казус в света. По време на Първата международна война Румъния предава тези съкровища за предпазване в Царска Русия – предава ги на единствения си съдружник, с който има обща граница. Сега Европарламентът желае да възвърне справедливостта и приканва Русия да върне на Румъния въпросните благосъстояния. В своята резолюция евродепутатите приказват за „ невиждан интернационален случай на нелегално заграбване на златен запас и обекти на културно завещание “. Руската федерация е приемник на Съюз на съветските социалистически републики, който пък е траял международноправната субектност на Царска Русия, заради което днешна Москва е длъжна да върне активите, принадлежащи на Румъния, откриват европейските депутати. Как се случило всичко преди повече от 100 години? През август 1916 година Румъния встъпва във войната, присъединявайки се към Антантата – Франция, Англия и Русия. След първите победи обаче ситуацията на Румъния последователно се утежнява, тъй като страната води война на два фронта: против Германия и Австро-Унгария на северозапад и против България, Османската империя и Германия на юг, по продължение на Дунава.

Към края на 1916 година Румъния се отдръпва в Молдова,

част от която тогава принадлежи към румънската територия. В този миг две трети от цялата територия на страната, в това число и Букурещ, към този момент са окупирани, а всички централни румънски институции се реалокират в източната част на страната, в град Яш. И тъй като е застрашена от цялостна окупация, Румъния се вижда принудена да изпрати съкровищата си в Москва. Освен общата граница, двете страни са свързани и по монархическо-роднинска линия: румънската кралица Мария е братовчедка на съветския император Николай Втори.
На два стадия през 1916 и 1917 година румънското национално благосъстояние е превозено с над 40 жп-вагона до Москва – в очакване на мирните времена. Представителите на румънското и съветското държавно управление подписват протокол, в който се споделя, че благосъстоянието принадлежи на румънската Национална банка, а за съхраняването му подсигурява държавното управление на Руската империя. Съставен е и цялостен списък, подписан и подпечатан от двете страни. Само че на власт напълно скоро идват болшевиките. Те арестуват румънския дипломат и конфискуват съкровищата на Националната банка на Румъния дружно с културно-историческите полезности. По руско време, през 1935 и 1956 година, част от тях са върнати на Румъния, само че значителната част и целият златен запас остават в Москва – без значение от всички подписани документи. През 2003 година двете страни учредяват взаимна румънско-руска комисия по двустранните връзки, в това число и по въпроса за румънското национално благосъстояние. Комисията съумява да се събере единствено пет пъти, за последно през 2019 година. В подписаните протоколи Русия признава както основателността на румънския иск, по този начин и истинността на документите, техния статут на интернационален контракт, с който румънското национално благосъстояние е било предадено на предпазване в Москва.

Сега Европейският съюз е подготвен да помогне на Румъния да си върне националното благосъстояние,

въпреки че от Брюксел предизвестяват, че сред Европейски Съюз и Русия сега не съществува нужното ниво на доверие, с цел да се чака някакъв важен резултат. Заради нападателната война на Русия против Украйна сега механизмите за съдействие са замразени, само че все пак Европейски Съюз е подготвен да се заеме с казуса, когато това е допустимо. А Румъния чака от Москва и лихвите, които са извлечени от благосъстоянието в хода на всичките тези години.
„ Съюз на съветските социалистически републики, а след това и Русия са се употребили и не престават да се употребяват от тези полезности, без значение дали са материални или духовни. Интересно е дали въобще някой се изненадва от жестокостите на Москва? Какво по-добро доказателство от обстоятелството, че без значение от политическите режими в Русия тяхното държание в никакъв случай не се трансформира? “ – прочувствено възкликна по време на дебатите в Европарламента румънската депутатка Рована Плумб. Няколко депутати обявиха, че най-хубавият метод да се възвърне румънското национално благосъстояние е като се конфискуват съветски активи, замразени на територията на Европейски Съюз.

 

Източник: Actualno.com

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР