Вече повече от година Северна Македония търси повод да предизвика

...
Вече повече от година Северна Македония търси повод да предизвика
Коментари Харесай

Опит за конфликт! Защо Северна Македония обвини България за блокирането й в ЕС?

Вече повече от година Северна Македония търси мотив да провокира високо напрежение сред Скопие и София. А последните дни ескалацията стигна до там, че се наложи даже Народното събрание да се намеси, след най-новата засегнатост нанесена на страната ни.

С протестна декларация те настояха да се съблюдават добросъседските връзки от страна на западната ни съседка, само че наподобява в Скопие не мислят да поемат по пътя на дипломацията. И от ден на ден обществениците си задават въпроса, какво се пробва да реализира властта в Северна Македония с нападателната реторика, с която поддържа връзка с държавното управление на България?

Изключване от Европейски Съюз или нещо по-лошо? Война...? От началото на годината страната ни е изправена пред серия от конфликти с македонските ни съседи. Първо, те отхвърлиха да включат българите като етнос в конституцията си и да признаят съществуването на българската общественост в Македония.

Последваха и още кавги, най-новият от които избухна, безусловно преди дни. Президентката на Северна Македония беше на импровизирано посещаване в България и помоли за среща с президента на страната. Държавният глава одобри да се види с нея, а най-после даже я съпроводи на спектакъла за който пристигна тя.

Ден по-късно държавното управление на Северна Македония избухна с обвиняване, че България е нанесла невероятна засегнатост на техния държавен глава, като не са сложили знамето на страната им по време на срещата. Президентът и външният министър обясниха, че срещата е неофициална и протоколът не изисква наличие на формалните знамена за тези събития.

От Скопие се наскърбиха. Преди ден стана ясно, че Брюксел отхвърля да одобри Северна Македония в Европейски Съюз,докато не извърши поставените условия.

Резултатът?

Премиерът на Северна Македония Християн Мицковски съобщи " Това е тирания подбудена от България! И в случай че това е цената за участие на Македония в Европейски Съюз, моят отговор е " Не, благодарим! ". От София и Ню Йорк, където е сега президента, обявиха, че няма да отговорят на провокациите към страната.

" Ние ще продължим да оказваме помощ на Северна Македония, само че е нужно те да изпълнят своите договорености. И да признаят българите в конституцията си ", сподели Радев. Въпросът, който всички обаче си задават е, за какво Северна Македония продължава да търси конфлик с България? И дали зад всички тези провокации не стои целеустремен опит да бъдем въвлечени в една безсмислена война...

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР