Вече повече от година има наложена мярка за задължително носене

...
Вече повече от година има наложена мярка за задължително носене
Коментари Харесай

Бум на делата срещу маските на закрито

Вече повече от година има наложена мярка за наложително носене на маска. Напомняме, че до неотдавна сходно условие важеше и за откритите публични места. Оказа се обаче, че нарушителите на тези ограничения не са малко, което сътвори и доста работа на родните съдилища. Почти всеки глобен по наредбите на здравния министър апелира санкциите по правосъден ред. Интересно е да се означи, че в множеството случаите районните съдилища на първа инстанция, отхвърлят санкциите като „ незначителен случай ”.

Предвидената глоба за неносене на маска е межди 300 и 1000 лева Органите на реда, които нормално постановат глобите са РЗИ и Министерство на вътрешните работи като най-често тя е в минималния размер. Въпреки решенията на Районния съд в другите обитаеми места, представители на РЗИ и Министерство на вътрешните работи апелират взетите от тях решения пред Административния съд. Той от своя, като по-горна инстанция анулира тази решения, защото нарушаването на противоепидемичните ограничения не могат да се дефинират като „ незначителен случай ”, споделя уеб сайтът Traffic.

Акт за неспазване на противоепидемичните ограничения получи пасажер в рейс. Действието се развило през предишното лято, по линията Карлово – Пловдив, като нарушителят бил хванат да пътува без маска. Той е бил глобен с 300лева. Недоволен от това, мъжът отнесъл санкцията до компетенцията на Районен съд Карлово. След съвещание магистратите са пожалили пасажера и са отменили наложената санкция. В претекстовете си те са определили случая като незначителен. След обжалване обаче от страна на РЗИ – Пловдив, решението на пловдивски Административен съд е да анулира постановлението на Карловски Районен съд.
 Проверки в градския превоз за носене на маски Проверки в градския превоз за носене на маски
Двама пасажера с непоставени вярно маски бяха хванати при взаимна инспекция в столичния квартал Красна поляна. Проверките са всекид...

В различен случай, служащ в павилион под тепетата е хванат от чиновници на РЗИ да подготвя и продава палачинки и сандвичи без сложена маска или защитно средство, покриващо носа и устата. Съставен е акт от 300 лв., който е обжалван в законовия период, само че без триумф. Претенциите на жалбоподателя са избрани като неоснователни и решението на Районен съд – Пловдив е оставено в действие.

В Смолян пък на локален гражданин е формиран акт за неносене на маска на открити социална места от органите на Министерство на вътрешните работи. Действието се развило през април предходната година, когато маските навън бяха наложителни. Санкцията още веднъж е била обжалвана в законовия период. И отново магистратите от Районен съд са квалифицирали случая като незначителен и са се произнесли в интерес на глобения.

Административен съд Пловдив още веднъж е сезиран с тъжба от страна на Министерство на вътрешните работи, с гледище за удостоверение на санкцията. Позовавайки се на закона, висшата инстанция се е съгласила с доводите на Министерството на вътрешните работи и е оставила в действие наказателното разпореждане по отношение на смолянчанина.

„ Противоепидемичните ограничения са въведени за попречване увреждане на здравето на близките, освен това заради непосредствена заплаха за живота и здравето им от епидемиологично разпространяване на заразна болест - евентуален риск за живота на жителите, заради което неизпълнението им не би могло да бъде несъмнено като " незначителен случай " при неналичието на каквито и да са условия, които съответно да характеризират случая с по-ниска степен на социална заплаха ”,се споделя в решенията на Административния съд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР