Вече повече от две година автомобилният пазар в световен мащаб

...
Вече повече от две година автомобилният пазар в световен мащаб
Коментари Харесай

Експерт: Автомобилният пазар се нормализира, след скока с 15-20% в цените на колите

Вече повече от две година автомобилният пазар в международен мащаб е в необикновена и несигурна обстановка, при която взаимоотношението сред продажбите на нови и използвани коли е в извънредно тясна връзка и взаимозависимост едно от друго.
Прочетете още
Най-общо казано, ситуацията при новите коли е следното: дилърите са затрупани с поръчки, само че поръчаните коли могат да бъдат създадени единствено с огромно забавяне. Това се случва поради забавените доставки на първични материали, съставни елементи, чипове, кабелни снопове или полупроводници. Чака се с месеци, а постоянно даже и над година. Освен това доста производители доста подвигат цените си.

Всички тези фактори рефлектират и върху пазари на използвани коли, тъй като хората не продават остарелият си автомобил преди да се снабдят с нов, а това от своя страна ускорява търсенето на коли втора употреба, което води и до още по-голямо повишение на цените.

За коментар по тематиката от TrafficNews потърсихме един от най-големите дилъри на нови и използвани коли в Пловдив и специалист на пазара, с цел да ни запознае от първо лице със обстановката в страната:

- Наблюдава ли се нормализиране на пазара на коли в България и чака ли се спад на цените?

- Наблюдава се нормализиране на пазара. През миналите 2-3 години имаше изкуствено нарастване на цените, защото имаше дефицит на създадени коли, само че всички си накупиха и в този момент има много свободни коли и естествено цените им падат. Втора причина е, че се подвигнаха много лихвите по банковите заеми, някои скочиха с 4%, което се отразява и на месечните вноски при колите.

- С какъв брой са поскъпнали колите за последните 2-3 години, след началото на рецесията с производството и доставка на съставни елементи?

Последните 2-3 години колите нарастнаха с 15-20% в магазина, тъй като се усилиха доста цените на съставените елементи, на суровините, на труда и като цяла на безусловно всичко. Естествено това докара и до скок в цените от производителя.

- Колко се чака в този момент за нов автомобил?

За нов автомобил се чака много. Продължава да се чака, защото производителите към момента не могат да смогнат да си набират нови компании, които да създават елементи и съставни елементи, защото поради ковид доста компании банкрутираха, а други стопираха да работят. В Китай се отрази доста на всички производители, от позиция на платки, чипове, електроники и тн.

- Предлагането съумява ли да задоволи търсенето за обособените ценови категории коли?

Категорично да. Предлагат се много коли към този момент. В първокласния сегмент изрично има всичко, което се търси. Там понижа пазаруването и предлагането задоволява търсенето. Все още се изпитват компликации при закупуване на нови нискобюджетни коли, тъй като се търсят за фирмени, работни, служебни и тн. Там компаниите се нуждаят от доста коли, само че доставчиците към момента се бавят – чака се по година, постоянно и повече.

 - Какви използвани коли най-често се търсят за покупка, от кой ценови диапазон?

В България се търси всичко. За персонална приложимост най-често се купуват по-скъпи коли, маркови. Може би е намалял пазарът в сегмента сред 20 000 – 30 000 лева, тъй като хората към момента изпитват компликация поради инфлацията.

- Какви са вашите наблюдения за потребителските настройки на клиентите – търсят ли се по-нови коли от по-евтини марки с базова съоръжение или се избират остарели като година на произвеждане коли, само че по-луксозни като осъществяване? Например, в случай че някой е решил да си купи кола до 15 000 – 20 000 лева дали ще избра 15-годишен мерцедес или 5-годишна дачия?

Да, към момента хората избират да си закупят остарял мерцедес, за сметка на ново рено да вземем за пример. Тук всичко опира до манталитета ни и ще би трябвало да минат много година, до момента в който се пречупим.

- Кога се чака да се възвърне пазарът в международен мащаб и вероятно това да рефлектира и на родния подобен?

Не мога да кажа сигурно. Чувам, че се задават нови вирусни пандемии и в случай че пристигна нов локдаун в някоя от огромните страни, където се създават съставни елементи, като в Китай да вземем за пример, може скоро да не се възвърне пазара. В Украйна също се създават доста коли, само че сега войната пречи.

- Какъв съвет ще дадете на хората, които сега търсят коли? Изглежда, че електрическите автомобили набират все по-голяма известност?

Със съвет не желая да се наемам. Имаше еуфория към електрическите коли, само че и тя мина. При скъпите електрически автомобили се вижда голям спад и голямо понижаване на цените и на използвани и нови и все по-малко се купуват скъпи електрически коли. Към момента доста повече се търси ниския клас при електрическите коли най-вече поради хората, които си вършат сметка поради цените на горивата.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР