Вече почти три месеца гражданите на Босна и Херцеговина не

...
Вече почти три месеца гражданите на Босна и Херцеговина не
Коментари Харесай

Oгромна поръчка от Сърбия блокира въглищните мини в Босна и Херцеговина, гражданите се страхуват от зимата


Вече съвсем три месеца жителите на Босна и Херцеговина не могат да си обезпечат въглища за отопление, защото всички въгледобивни мини са блокирани поради голяма поръчка от Сърбия, която изкупува авансово всичко, което се изкопае, оповестява " Ослободжение ". Босненските жители се притесняват, че може да останат без въглища за идната зима.

Закупуването на въглища, което нормално стартира незабавно след края на зимата, т.е. през април и май и най-късно през юни, когато цените на въглищата са най-изгодни, тази година се забави до края на юли поради решението на президента на Сърбия Александър Вучич, който обърка сметките на жителите и които в този момент под паника търсят способи да обезпечат топлота в домовете си през зимата.

Като се базира на портала " Капитал ", " Ослободжение " написа, че в мината за кафяви въглища в Бановичи нито един камион, като се изключи тези от Сърбия, към този момент цели 20 дни не може да се вреди на опашката за товарене.

" Повече от 20 дни не сме продали нищо на жителите и не знаем по кое време ще стартираме. Най-малко 150 камиона чакат да бъдат натоварени от месец-два и редът не може да ни пристигна. Сърбия има огромна поръчка, чухме, че става дума за два милиона тона, само че не знам дали е правилно, запасяват се поради енергийната рецесия. Техните камиони идват и откарват въглищата. Това продължава към този момент два месеца. Граждани звънят и питат, само че ние нямаме отговори и не знаем по кое време ще пристигна нашият ред. Дори миньорите, които взеха въглища вместо надбавки, не могат да получат отговор ", сподели водач, представен от Българска телеграфна агенция.

В момента цената на един звук въглища в мината е 128 конвертируеми марки /65 евро/, сподели той и добави, че с доставката ги продават до 200 конвертируеми марки /102 евро/.

Миналата година цената на звук въглища с доставка за жителите е била 135 конвертируеми марки /69 евро/.

Техническият шеф на рудника Бреза Алия Салкич удостовери, че има скупчване на хора, които чакат поради поръчката от Сърбия. Той удостовери още, че цената на въглищата е скочила с 20 на 100 спрямо предходната година и към този момент се движи до 220 конвертируеми марки за звук /112 евро/.

" Търсенето на въглища в Босна и Херцеговина се е нараснало минимум четири пъти тази година заради суматохата към закупуването на енергоносители. В Сърбия наподобява има проблем с набирането на въглища. Те са наши клиенти отпреди, само че в този момент купуват доста повече. Имаме положително съдействие, само че не можем да доставим толкоз, колкото желаят. Не знам тъкмо какъв брой са поръчали, само че споделиха, че ще изкупят цялата продукция, която имаме ", споделя той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР