Вече пет месеца нито един лекар не е постъпил на

...
Вече пет месеца нито един лекар не е постъпил на
Коментари Харесай

Вече пет месеца нито един лекар не е постъпил на работа в МБАЛ Благоевград

Вече пет месеца нито един доктор не е постъпил на работа в МБАЛ Благоевград и казусът с острата липса на лекари експерти се задълбочава, заяви Българска национална телевизия. Лекари липсват в регионалния център, в Разлог и в град Сандански. Причината е че дипломираните млади експерти всеобщо избират да работят в чужбина. Повечето от лекарите, които работят в болничните заведения в региона, са в пенсионна възраст.

" Необходимост от фрагменти има в отделението по хирургия и в отделението по вътрешни заболявания, а като приказваме вътрешни заболявания, тясна специализация неврология, гастроентерология, ендокринология. Естествено, на всички места кадровият недостиг е разполагаем ", разяснява доктор Радка Божикова, краткотрайно изпълняващ длъжността на шеф на МБАЛ-Разлог.

Липсата на лекари, които да специализират в лечебното заведение се дължи на това, че младите избират да работят в чужбина или по огромните градове у нас поради по-високите хонорари.

" В чужбина се оферират по-добри условия за специализация през цялото време на образованието до края. Просто по-лесно е това израстване, тук се изисква повече самообладание и вътрешна мотивация ", споделя доктор Гергана Петрова - специализант по акушерство и гинекология.

Въпреки по-добрите условия, инсталация и хонорари в чужбина, младият доктор Гергана Петрова е избрала болничното заведение в Разлог. Разказва, че да работи и да оказва помощ на хората в своя роден край я кара да изпитва по-голямо наслаждение от свършената работа.

В Многопрофилната болница за интензивно лекуване в Благоевград са оповестени 19 свободни позиции. Липсват експерти по вътрешни заболявания, акушер-гинеколози, педиатри и невролози. 8 са свободните места и в болничното заведение в Сандански.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР