Вече официално: от днес гражданите нямат обществен защитник. Прекратени са

...
Вече официално: от днес гражданите нямат обществен защитник. Прекратени са
Коментари Харесай

От днес вече нямаме обществен защитник. Но парламентът никак не бърза

Вече публично: от през днешния ден жителите нямат публичен бранител. Прекратени са пълномощията на омбудсмана Диана Ковачева, а преди този момент бяха прекъснати тези и на заместник-омбудсмана Елена Чернева-Маркова. В същото време Народното събрание не е разкрило процедура за нов избор.

Тази заран ръководителят на Народното събрание Росен Желязков разгласи за прекъснати пълномощията на омбудсмана Диана Ковачева, считано от през днешния ден - 10 април след подадена от нея оставка. Росен Желязков разгласи, че в Народното събрание е постъпило писмо, с което декларира, че подава оставка като омбудсман по отношение на избора ѝ като арбитър в Европейския съд по правата на индивида и идното встъпване в служба. Той цитира писмото, в което Ковачева декларира, че подава оставката си като омбудсман и моли да бъдат прекъснати предварително пълномощията ѝ.

Както Клуб Z писа, тя би трябвало да встъпи в служба в Европейски съд по правата на човека на 17 април. Бе определена за арбитър в Страсбург на 24 януари, тъй че предварителната ѝ оставка не е изненада.

Изненада обаче бе тази на зам.-омбудсмана. Маркова подаде оставка, считано от 27 март. Това се случи на старта на процедурата по желание на длъжностен министър председател, като и омбудсманът, и заместникът му са в листата, от който съгласно измененията в конституцията президентът може да избере краткотраен министър-председател. 

Заместничката на Ковачева бе считана за единствената отдалечена от партиите евентуална номинация. Така в последна сметка Румен Радев се спря на фрагмента на ГЕРБ Димитър Главчев.

По нищо обаче не проличава Народното събрание да се е разбързал с разкриване на процедура за избора на нов омбудсман, а се чака на 3 май да се разпусне в 10-дневна Великденска почивка, която след това да прелее в предизборна.

Фигурата на публичния бранител е конституционно уредена. Омбудсманът е и измежду кръга от лица, които може да сезират Конституционния съд.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР