Вече няколко месеца колективният Запад се готви да конфискува замразените

...
Вече няколко месеца колективният Запад се готви да конфискува замразените
Коментари Харесай

Западът търси неприличен мир в Украйна в замяна на размразяването на руските активи. Доходен бизнес

Вече няколко месеца груповият Запад се готви да конфискува замразените съветски активи, на първо място валутните запаси на Русия на стойност към $300 милиарда Миналото лято редица западни страни започнаха да приказват в интерес на конфискацията на валутните запаси на Руската федерация, а получените средства да се употребяват за подкрепяне на Украйна.

Те започнаха да приготвят правна рамка за такова отчуждаване и възнамеряваха да извършат първите конфискации при започване на 2023 година Повече от половината от всички замразени валутни запаси се падат на Европа (Великобритания, Франция, Германия, други страни от ЕС), останалите - на Съединени американски щати, Канада, Австралия, Япония.

През декември 2022 година внезапно стана ясно, че груповият Запад е „ изгубил “ забележителна част от замразените преди този момент съветски валутни запаси. Финансовият специалист Чарлз Личфийлд от Атлантическия съвет в изявление за естонските медии разкри ужасната загадка: Съединени американски щати и техните европейски съдружници не могат да намерят най-малко две трети от съветските активи, т.е. към 200 милиарда $. Не знам къде тъкмо са те [замразените средства] “, означи финансистът.

Предложих няколко версии на тази странна история. Например изтече информация, че с цел да се прикрие съглашение, вследствие на което 200 милиарда бяха върнати на Москва тайно. Друга версия: Западът конфискува съветските валутни запаси в нарушаване на своите закони и интернационалното право и прикри тази история с легенда, че е „ изгубил “ парите. И най-после една приятна версия за Русия: Москва е съумяла в последния миг да изтегли валутните си запаси от удара.

Мина известно време и още веднъж започнаха да споделят, че валутните запаси на Русия в размер на 300 милиарда $ са под заледяване. Всички се правеха, че няма изказване за загубата на 200 милиарда. Но на 9 февруари Bloomberg разгласява публикация EU Urged to Make Banks Report Size of Frozen Russian Assets ( Европейският съюз прикани банките да рапортуват за размера на замразените съветски активи ).

В публикацията се споделя: " Правната работа на Европейски Съюз сподели, че законите на блока ще му разрешат да влага замразени активи и да употребява приходите за избавяне на Киев, само че чиновниците би трябвало първо да се оправят с мащабите на активите на централната банка и други държавни активи [на Руската федерация] под наказания. “

В момента, съгласно Bloomberg, страните от Европейски Съюз знаят за замразените активи на Руската централна банка единствено в размер на към 33,8 милиарда евро (36,4 милиарда долара). Така че някъде другаде би трябвало да има към 258 милиарда $. Брюксел търси тези изчезнали активи, само че без необикновен триумф. Съобщава се, че Европейската комисия към този момент се е обърнала към европейските банки с апел да дават информация за съществуващи съветски активи.

Възниква детски въпрос: по какъв начин може груповият Запад да замрази активите на Банката на Русия в размер на 300 милиарда $, в случай че не знае къде се намират 85% от тази сума?

Струва ми се, че всичките 100% от в началото оповестеното количество са замразени, а управляващите в Европейски Съюз доста добре знаят къде се намират. В Европа и в целия западен свят през 21 век към този момент няма банкова загадка.

Най-правдоподобната версия за протичащото се е следната. Между управляващите на Европейски Съюз и европейските банки е реализирано съглашение, съгласно което съветските валутни запаси, съхранявани в тези банки, няма да подлежат на конфискация. Европа не би желала да се раздели с толкоз доста пари, които биха могли да отидат в Украйна, или по-скоро в Съединените щати (като заплащане за военни доставки за Киев). По-добре е тези активи да бъдат замразени за неопределен срок.

В последна сметка активите генерират приход. За банките да имат неотменими депозити е кристална фантазия. Може би европейските банки и управляващите на Европейски Съюз са се разбрали за подялбата на облагите. Известна облага към този момент е налице, защото измина съвсем година от замразяването.

Не може да се пренебрегне и следното събитие: макар желанието на някои европейски чиновници да реализират конфискация на съветските активи, съпротивата против сходна мярка в последно време се ускори в редица страни от Европейски Съюз. Противниците се опасяват от резултата на бумеранга от експроприацията и по тази причина замразяването за неопределен срок наподобява за предпочитане.

Русия не е първата страна, чиито валутни запаси са замразени. Вашингтон и неговите съдружници замразиха валутните запаси на Иран, Либия и Казахстан. Според оценки на Института за интернационалните финанси, в продължение на доста години в ирански задгранични сметки са били замразени $92 милиарда Между другото, цялостно топене на иранските активи не е настъпило и до през днешния ден.

Замразените активи на Либия, сложени в западни банки, съгласно медиите възлизат на 67 милиарда $ през 2017 година Те са под заледяване от 2011 година Може да се пресметна, че размерът на приходите през това време възлиза на доста милиарди долари.

През 2017 година бяха замразени валутните запаси на Казахстан за $22 милиарда Астана реализира размразяването единствено с цената на съществени отстъпки на Вашингтон. Засега Западът може да държи замразените съветски активи като разменна монета, в случай че би трябвало да договаря с Москва. Да кажем, че Западът може да търси „ непристоен мир “ в Украйна в подмяна на топене на замразените съветски активи.

Замразяването на съветски активи е печеливш бизнес. Ето един нов факт за Euroclear, огромна европейска компания за скъпи бумаги в Европейски Съюз, която дава клирингови услуги на Московската борса. В средата на предходната година компанията спря интервенциите с Руския народен сетълмент депозитар (NSD) на Московската борса и блокира сметките на NSD. Това лиши руснаците от достъп до активите им в Euroclear и доста усъвършенства финансовото положение на европейската клирингова компания.

На 8 февруари компанията разгласява своя доклад за приходите за 2022 година И какво се оказва: Euroclear получи рекордно висока облага от 1,2 милиарда евро (1,3 милиарда долара). Това е със 162% повече от миналата година. Приблизително половината от тези доходи са получени от интервенции със замразените съветски активи.

Европа е склонна да счита, че конфискацията на съветски активи в интерес на Украйна е грандиозна, само че безсмислена стъпка за Стария свят. Безсрочното заледяване на активи е доста по-в сходство с европейските търговски ползи. Така Европа „ загуби ” забележителна част от замразените по-рано съветски активи. Европейците не желаят да споделят плячката си с Украйна и Съединени американски щати зад нея.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР