Вече можем да дишаме, можем да излизаме навън. Разходките по

...
Вече можем да дишаме, можем да излизаме навън. Разходките по
Коментари Харесай

10-те най-продавани книги на издателство „Сиела“ за април 2020 г.

Вече можем да дишаме, можем да излизаме на открито. Разходките по време на приказната зелена пролет не са неразрешени и никой и нищо не може да ни задържи да стоим заключени у дома повече. Винаги правилен сателит в това начинание си остава книгата. Не я забравяйте.

И при започване на май сме ви приготвили потребен лист със заглавия от книжния пазар, които си коства да прочетете. Щипка история, фантастика на усет, лъжица кримки. Разбъркваме добре и коктейлът е подготвен.

Ето 10-те най-продавани книги на издателство „ Сиела “ за април 2020 година


10. „ Вещерът 1: Последното предпочитание “
Анджей Сапковски

Това е книгaтa, ĸoятo дaдe нaчaлoтo нa пopeдицa, вдъxнoвилa ĸyлтoвaтa cepия poлeви игpи Тhе Wіtсhеr и родила eдин oт нaй-иĸoничнитe пepcoнaжи нa paзвлeĸaтeлнaтa индycтpия – вещера Гepaлт oт Pивия, Белия вълк.

Още с излизането си „ Πocлeднoтo жeлaниe “ трансформира зaвинaги пpeдcтaвитe зa cъвpeмeннo фeнтъзи, yмeлo пpeплитaйĸи мoтиви oт ĸлacичecĸитe пpиĸaзĸи, изтoчнoeвpoпeйcĸaтa митoлoгия и ĸpиминaлнитe иcтopии нa Peймънд Чaндлъp.

Toй нe e гepoй.

He e pицapят нa бял ĸoн, ĸoйтo cпacявa дeвoйĸaтa в пocлeдния мoмeнт.

Toй e пpoфecиoнaлиcт, ĸoйтo yбивa чyдoвищa cpeщy зaплaщaнe, комфортно лавирайки сред другите прослойки на обществото. Помага на просяци против медни монети и отхвърля златото на крале, в случай че задачата опонира на кодекса му.

Beщep – eдин oт пocлeднитe пpeдcтaвитeли нa лeгeндapнa ĸacтa oт мyтaнти, cъздaдeни, зa дa ce изпpaвят c мeч в pъĸa cpeщy вcичĸo, ĸoeтo дeбнe в мpaĸa, oтвъд oгньoвeтe нa чoвeшĸитe ceлищa.

Toй e лeгeндa.

9. „ Майката на щерка ѝ “
Даниела Петрова

 10-те най-продавани книги на издателство

Приятелство, трагедия и дълго защитавани секрети преплитат неразривно орисите на две дами в дебютния разказ на Даниела Петрова. Докъде може да стигне майчината обич? И къде стартира тя?

Лана води напълно естествен, спокоен живот. До момента, в който дългогодишният ѝ другар ненадейно и необяснимо я напуща – тъкмо преди следващата здравна процедура за зачеване, с която младата двойка се бори с безплодието от години. Подреденият живот на Лана е изкаран отвън релси. Решена да вземе ориста си в ръце, тя въпреки всичко минава през процедурата. И също толкоз изненадващо процедурата се оказва сполучлива.

Нещата не стопират до такава степен. Тогава – когато минимум го е очаквала – Лана се сблъсква на улицата не с кого да е, а с младата жена – донор на яйцеклетка, с помощта на която бебето в корема ѝ пораства. Въпреки всичките си инстинкти и терзания, Лана не може да устои на чара на младата Катя и това е началото на едно ненадейно другарство.

Катя е свободен дух, студентка, пристигнала от България да следва в Америка. Макар и цялостна диаметралност на прагматичната Лана, момичето бързо се трансформира в част от живота ѝ. Катя не би могла да знае, че Лана носи нейното бебе в корема си – донорството е постоянно анонимно в последна сметка. И Лана няма желание да ѝ каже. Все още. Въпреки това близостта сред двете дами процъфтява.

Но внезапно – тъкмо толкоз ненадейно, колкото се е появила – Катя изчезва. И Лана може би е последният човек, който я е видял. Лана се заравя в предишното на Катя, решена да разбере какво се е случило с дамата, на която дължи толкоз доста. Но коя в действителност е Катя? Каква е силата, придърпала я в живота на Лана? Кой е отговорен за изгубването ѝ?

И дали младото момиче в действителност не е знаело, че приказва с майката на щерка си?

8. „ Българско гражданско процесуално право “
Живко Сталев и колектив

 10-те най-продавани книги на издателство

Настоящото издание е десето подред и второ напълно по новия Граждански процесуален кодекс. Сериозните промени в нормативната уредба, както и натрупването на тълкувателна процедура на Върховен касационен съд, постановиха актуализиране на материята.

​​Учебникът по Граждански развой е обучил и управлявал генерации български адвокати, заради което и в актуалното издание е непокътната оптимално структурата на предходните издания, като там, където уредбата се е трансформирала значително, е изменена и структурата на учебника, следвайки структурата и систематичната уредба на институтите в Граждански процесуален кодекс.

Десетото издание на учебника, както и предходните издания, има значимо теоретично и практическо значение. Освен задълбочения разбор на новите хрумвания в в този момент настоящия Граждански процесуален кодекс и институтите, включени в него, в изданието са намерили място и съпоставения на нормите на анулирания и в този момент настоящия Граждански процесуален кодекс, там където това е належащо и значително. По този метод са регистрирани достиженията на процесуалната просвета и процедура при действието на остарелия Граждански процесуален кодекс, като са маркирани местата, където тези постижения са запазили своята новост и местата, където те са изгубили своята употреба заради променената идея на законодателя.


7. „ Фонтани на мълчанието “
Рута Сепетис

 10-те най-продавани книги на издателство

Любов, безмълвие и секрети се преплитат под сянката на диктатурата на Франко.

Мадрид, 1957 година Под фашистката тирания на генералисимус Франко, Испания крие мрачна загадка. Туристи и задгранични бизнесмени прииждат на вълни в Испания с приветливото заричане за слънце и хубаво вино.

Сред тях е 18-годишният Даниъл Матисън, наследник на петролен магнат, който идва в Мадрид с родителите си с вярата да усети връзка с родината на майка си през обектива на своя фотоапарат. Фотографията го сблъсква с Ана, чието семейство се бори с променливата си орис под дългата сянка на Гражданската война.

Снимките на Даниъл слагат неуместни въпроси, а рискове надничат зад ъгъла. Той е притиснат, подложен пред мъчно решение, което би трябвало да вземе, за да отбрани хората, които обича. Животи и сърца се сблъскват, а слънчевият испански град открива своята изненадващо мрачна вътрешност.

6. „ Кървавият портокал “
Хариет Тайс

 10-те най-продавани книги на издателство

Алисън е жена, постигнала триумфа. Кариерата ѝ като юрист набира скорост. У дома я чакат грижлив брачен партньор и очарователна щерка. Колегите я одобряват като равна и най-накрая е подготвена да поеме като бранител първото си дело за ликвидиране – значима крачка към издигането в правната подчиненост. Въпреки достиженията и упоритостите си обаче Алисън като че ли е програмирана да се самоунищожи.

Оплела се е в порочна и рискова полова спекулация, която е напът да унищожи живота ѝ, а алкохолната ѝ взаимозависимост излиза отвън надзор. Клиентката ѝ по настоящото дело крие злокобна загадка и разкриването ѝ може да се окаже пагубно. Точно когато нещата мъчно могат да станат по-заплетени и злокобни, Алисън стартира да получава цинични и заплашителни анонимни известия – някой, който знае прекомерно доста за персоналния ѝ живот, е по петите ѝ… и не ѝ мисли положителното.

„ Кървавият портокал “ е самоуверен и запаметяващ се книжовен дебют. Интелигентно изтъканата конспирация и препускащото деяние са сериозна поръчка за блестящото креативно бъдеще на английската писателка Хариет Тайс. С динамичния си жанр и със скандалните си персонажи тя съумява не просто да задържи вниманието върху нагорещените страници, а безусловно да пристрасти читателя и да не му разреши да се откъсне от книгата, до момента в който не се сблъска с шокиращата развръзка. Пригответе се за разказ без срам, който ни изправя пред суровата реалност… и който дълго няма да напусне мислите, сънищата и съвестта ви.

5. „ Тревожни хора “
Фредерик Бакман

 10-те най-продавани книги на издателство

„ Тревожни хора “ е лудешка комедия за заложническа драма по време на оглед на апартамент. Крайно несполучлив банков обирджия се заключва дружно със свръхентусиазиран брокер, двама кисели фенове на Ikea, жена в напреднала бременност, суициден мултимилионер… и заешка глава.

Сградата е обсадена, а на полицията се постанова да води договаряния и да носи пица. В последна сметка заложническата драма има благополучен край – обирджията се предава и пуска всички, само че когато служителите на реда нахлуват в жилището, вътре няма никого.

Започват серия комплицирани разпити на очевидци, при което пораждат няколко въпроса, към които се заформя класическа тайнственост:

Как е съумял да се измъкне обирджията? Защо всички са толкоз ядосани? И какво в действителност не им е НАРЕД на хората в днешно време?

4. „ Тялото. Наръчник за приложимост “
Бил Брайсън

 10-те най-продавани книги на издателство

Прекарваме целия си живот в едно тяло и все пак множеството от нас имат напълно бегла визия по какъв начин работи то и какво се случва вътре в него. С доста възприятие за комизъм, голямо количество любопитна и потребна информация, както и значително вълнуващи и куриозни истории Бил Брайсън се е заел с сложната задача да изясни на наличен език по какъв начин действа може би най-сложната форма на живот, която познаваме – индивидът.

В „ Тялото – Наръчник за приложимост “ създателят прави същото за медицината, което през 2003 година направи за историята на науката със своя необикновен труд „ Кратка история на съвсем всичко “. Този път Брайсън споделя в резюме историята на човешкото тяло и на невероятните опити на генерации медици и биолози да го схванат и да го предпазят от заболявания.

Тази книга е резултат от интензивен труд, голям брой изявленията с някои от най-големите модерни експерти и допитване до стотици профилирани издания. В нея се разрушават доста легенди и се дава ясна визия както за голямото количество нерешени въпроси в медицината, по този начин и за невероятният прогрес, реализиран в нея през последните десетилетия.


3. „ Произход на типовете “
Сабина Радева

 10-те най-продавани книги на издателство

Това богато илюстрирано издание споделя за живота на Дарвин, за неговия труд и невероятните му открития по метод, който ще трансформира и най-малките читатели в запалени откриватели.

Сабина Радева съвместява гения на художник с познанията на молекулярен биолог. Това ѝ е разрешило да пресъздаде труда на Дарвин и да изясни теорията на еволюцията по този начин, че да бъде допустимо най-достъпна за децата.

Още първото си издание във Англия книгата се трансформира в бестселър на англоезичния пазар. Ема Дарвин – публицист и директен правоприемник на Чарлз Дарвин, споделя за работата на Сабина:

Много значим план, сбъднат по най-красив метод. С превъзходни илюстрации и превъзходен текст, Сабина Радева споделя за „ Произход на типовете “ и за самата еволюция с изясненост, възприятие за комизъм и обаяние “.

2. „ Приспивна ария в Аушвиц “
Марио Ескобар

Базиран на същинска история за саможертватаи силата на майчината обич!

В една елементарна заран през 1943 година Хелене Ханеман приготвя децата си за учебно заведение. Но по стълбите към този момент громолят обувки на служители на реда. Най-ужасният ѝ призрачен сън става действителност – въпреки самата тя да е с безукорен генезис, брачният партньор ѝ, надарен цигулар, е ром и предстои на депортация в концлагер. Заповедта е ясна – Хелене може да продължи своя живот на независимост, само че любовта ѝ и техните деца би трябвало да бъдат отведени. Майката отхвърля да се отдели от фамилията си и поема по трънливия път към пъкъла, наречен Аушвиц.

Германският ѝ генезис и уменията на здравна сестра разрешават на Хелене да стартира да работи с печално известния доктор Йозеф Менгеле, който по-късно в рядка демонстрация на състрадание ѝ разпорежда да провежда детска градина и учебно заведение за децата от лагера. Сред безграничното страдалчество тя има опция да обезпечи най-малко малко топлота, храна и вяра за най-невинните души. И ще се бори за тях с всички сили, както за личните си деца.

Но е пристигнал най-тъмният час от човешката история – и крематориумите не стопират да гълтам човешки души.

1. „ В случай на знамение “
Л. Дж. Шен

 10-те най-продавани книги на издателство

Животът ми се побираше в красиво преспапие със сняг. От ония, които с години никой не си прави труд да помръдне от прашната лавица. Стои си умерено. Безмълвно и неподвижно. Погледнато извън, моето подредено и уредено швейцарско село изглеждаше напълно. И беше такова. Почти. На двайсет и шести май парченцата от живота ми се бяха напаснали.

Идеалната работа.

Идеалният апартамент.

Идеалната съквартирантка.

Идеалният другар.

Идеалните  неистини .

Всъщност  не  тъкмо неистини. Всичките ми достижения бяха същински. Работих хубавичко за тях. Проблемът беше, че преди осем години дадох обещание да ги захвърля за едно мигване на окото, в случай че още веднъж се натъкна на  него . Само че по това време бях друг човек.

Бях изгубена. Изпълнена със тъга. Сломена. Объркана.

Тези детайлности нямаха значение, тъй като такава бях тогава, а през днешния ден беше друго и в действителност въобще не бях приковала взор в  този мъж . Не бях! Абсурд!

Не  бях.

…Тогава за какво не можех да откъсна очи от тайнствения чужд, който гладко мина през вратите на залата за тържества на хотел „ Биърчман “ и събра всички погледи?

Зачервени страни на лицето, разследване на безжалостната зима, аристократична квадратна челюст, римски нос и устни, основани за най-мрачните грехове и най-порочните удоволствия, над тях като рамка, разбъркана, черна като въглен коса, при ушите с увиващи се като бръшлян кичури, сочещи в хиляда разнообразни направления. Разположените напряко очи с шарещ взор, необятни плещи и стеснен ханш го правеха повече от хубав. Беше идеален.  Твърде  идеален.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР