Вече месеци заболеваемостта от скарлатина във Варна поддържа високи нива.

...
Вече месеци заболеваемостта от скарлатина във Варна поддържа високи нива.
Коментари Харесай

Какво пишe варненски вестник за бум на скарлатина преди 120 години

Вече месеци заболеваемостта от скарлатина във Варна поддържа високи равнища. За всеки седмичен регистриран интервал на Регионалната здравна ревизия има регистрирани по над 100 нови случая. Болестта, която в години обратно бе рядко събитие, в този момент се завръща с цялостна мощ.

Случаите са десетки пъти повече по отношение на преходните години. Тенденцията не важи единствено за морската столица и страната ни, а и за други страни. Някои експерти смятат, че повода е в намаления имунитет около изолацията поради коронавирус пандемията, други отдават покачвания брой случаи на несъразмерната приложимост на антицибиотици. Най-засегнати от заболяването са децата в детските градини и в началните учебни класове.

Скарлатината напълно не е непознато заболяване у нас още преди повече от столетие. Какво споделя Варненски общински вестник в собствен брой от преди 120 години, наблюдава Moreto.net посредством цифровата платформа на Регионалната библиотека. В свое съобщение кметът на града и санитарният доктор дават директиви на популацията поради епидемиологичната конюнктура, изясняват какъв брой е значимо всеки нов случай да се рапортува и какъв брой рисково и тежко е болестта.

„ Дава първи признаци нормално 4 дни от заразяването, болният е нерадушен, побиват го тръпки, повръща, боли го глава, избива го огън, зачервява му се гърлото, затичат сливиците, преглъща мъчително, езикът е неравен и червен като малина, огънят се усилва и за 4 – 6 дни се появява изрив, най-първо по шията, по гърдите, след това по главата, по снагата и по цялото тяло. Изривът е от дребни червени пъпчици, така постоянно една до друга, че се сливат в кожата напълно ( а не на петна, както у брусницата) е зачервена. След няколко дни, от време на време и след няколко часа, огънят спада, изриването побледнява и се изгубва, кожата се подкожува и стартира да се лющи по цели парцали.

Болестта трае от 8 до 12 недели и е доста по-тежка и по-опасна от брусницата, тъй като с изключение на дето децата умират още в разгара й, само че и у останалите живи се появяват и развиват затруднения, заболяват ушите, бъбреците и затича тялото, излизат гнойници, които протакат заболяването и оставят повреди през сичкия живот “, гласи част от текста във вестникарския материал.
Пишат още, че макар наложителните ограничения за стерилизация и изолираност въпреки всичко може да се наложи затварянето на учебните заведения, в случай че жителите не са задоволително съзнателни да рапортуват всеки случай. Иначе карантинният интервал за контактните е 14 дни, а всеки възпитаник има право да се върне в час след 60 дни. Занятия нямат право да посещават и братята и сестрите му.

Ако някой знае за случай на скарлатина, само че не извести съответните управляващи, носи наказателна отговорност.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР