Вече месеци наред Европа живее с усещането за повишена инфлация.

...
Вече месеци наред Европа живее с усещането за повишена инфлация.
Коментари Харесай

А едно време каква инфлация имаше…

Вече месеци наред Европа живее с чувството за нараснала инфлация. Индексът на цените в еврозоната се е покачил до рекордни равнища, а за страните отвън нея (включително България) обстановката не е по-различна. Високите цени на електрическата енергия (от края на предходната година) и енергийната рецесия в резултат на обтегнатите до краен лимит връзки с Руската федерация (основен източник на петрол и газ за континента) водят до повишаване на всичко останало - артикули и услуги, от първа и от не толкоз първа нужда. Но задачата на сегашния материал е не да проучва за какво цените се покачват (това е работа на икономисти и финансисти), а да развие разсъждения по отношение на публичните настройки. Или казано по-просто - в действителност ли е толкоз тежко ситуацията, колкото мнозина го възприемат?

В края на май стана ясно, че. На годишна база. Което ще рече, че тези 8.1% са върху цените от преди 12 месеца, а не спрямо предходния месец. Тоест, в случай че в края на май 2021 година една стока е коствала 10 евро, то година по-късно би следвало да коства някъде сред 10.50 и 11 евро. Разбира се, зависи от стоката (или услугата) - цените на силата (респективно, сметките за ток и отопление) са се вдигнали с съвсем 40 на 100, само че пък други артикули и услуги очевидно даже са поевтинели (или най-малкото, са поскъпнали с доста по-малък % от средния). И на това му се вика рекордно повишаване, а в медиите и в обществените мрежи се вие на умряло.

В България, въпреки и отвън еврозоната, ситуацията не е по-различно - прогнозата на Европейската комисия е. Което било двойно над упованията. Само дето родените преди 1980 година би трябвало да си спомняме, че през 90-те години на предишния век, до въвеждането на валутния ръб, такива равнища на месечна, а не годишна инфлация, бяха мотив за наслада. Защото можеше да бъде и (много) по-зле. За януари-февруари 1997 година напряко да не разтварям дума...

Но да се върнем към общоевропейската обстановка. Исторически видяно Старият континент помни доста по-тежки времена. Например, след края на Първата международна война. В следвоенна Германия хиперинфлацията доближава такива равнища, щото в случай че след края на войната 1 щатски $ се е разменял за 4 немски марки, то през юни 1922 година доларът става 393 марки, през януари 1923 година - 17 892 марки, а през ноември 1923 година - 4.2 трилиона марки! А с цел да придобием по-ясна визия какво значи това, на помощ идват два цитата от книгата на Ерих Мария Ремарк " Черният обелиск ", които илюстрират тогавашното състояние:

" Чакам и чета вестник. Доларът се е покачил с още 10 хиляди марки. Вчера имаше единствено едно самоубийство, само че по тази причина пък две стачки. След дълги договаряния служителите най-накрая получиха покачване на заплатите си, което в това време към този момент толкоз се е обезценило, че с него в този момент надали биха могли да си купят и един литър мляко седмично. Идната седмица вероятно ще могат да си купят единствено кутия кибрит. Броят на безработните се е покачил с още 100 и петдесет хиляди. Размириците се усилват в целия райх. Възхваляват се нови предписания за използуването на боклуци в кухнята. Вълната на грипа продължава да се ускорява. Въпросът за покачването на пенсиите за осигуровка по напреднала възраст и неработоспособност е предаден на един комитет за изследване. След няколко месеца се чака отчет. През това време пенсионерите и инвалидите се пробват посредством милостиня или посредством подкрепяне от познати и родственици да се спасят от гладна гибел. "

" Опитвам върху дланта си какъв брой тежи златната монета. На нея е изобразен ликът на Вилхелм II, който в този момент реже дърва в Холандия и си е пуснал дребна остра брадичка. Образът му върху монетата е към момента с гордо засуканите нагоре мустаци, които на времето означаваха: " Постигнахме задачата ". Тя фактически е реализирана.

— Откъде го имаш? — запитвам Георг.

— От една вдовица, която е наследила цяла кутия, цялостна с такива монети.

— Господи! Колко ли коства?

— Четири милиарда книжни марки. Една дребна къща. Или десетина прелестни дами. Цяла седмица в " Червената мелница ". Осеммесечна пенсия на някой тежко ранен във войната...

— Стига... "

Как ви се коства? Нещо общо с днешния живот?

А тъй като Европа претърпява и още една огромна война, ползвам пост на историка Мариян Гяурски по този мотив.

" Как се разсъни Европа на 10 май 1945 година?

Дали хората, които имали " щастието " да се разсънят на 10-ти май 45-та са си представяли вчерашния ден, като празник на Европа?

Първите няколко години след войната ще донесат на Европа една голяма бедност и съсипия. Ако погледнем фотосите и видеоматериалите от това време ще забележим върволици от хиляди хора, пъплещи из помлени пейзажи от унищожени градове и безплодни полета, осиротели деца, ровещи из руините, депортирани мъже и дами с обръснати глави и лагерници с раирани униформи, изтощени от апетит и заболявания. Почти всичко и всички наподобяват похабени, изцедени и измъчени.

Войната била тотална, включвала освен бойците, само че и цивилните. Но едно било да преживееш войната, а напълно друго - да преживееш мира. През 1945 година популацията на Виена живеело с дневна дажба от по-малко от 800 калории дневно, а Будапеща с едвам 550. По време на Холандската гладна зима (1944-1945) близо 16 000 холандци умрели от апетит, най-вече деца и старци. В Германия било още по-страшно, там се родил и военновременният анекдот: " Радвайте се на войната, че какъв мир ви чака... "

За икономическата съсипия, болестите, бежанските рецесии и изнасилванията няма да пиша, тъй като е ужасно.

Насилието през войната, родило цинизъм. Като окупатори и нацистите, и руските войски разбунили война на всички против всички. Те подривали освен лоялността на сринатата власт на предходния режим, само че и всяко възприятие за цивилизовано отношение или връзка сред обособените човеци.

Поради единия оживял звяр в лицето на Съветския съюз, тази " ненужна " война е продължена за още половин век и животът на още доста хора ще бъде рискуван. С настъпилия мир идва нова опасност и боязън от нова война.

След 45 години светът като че ли си отдъхва. Scorpions изпяват Wind of change, а Фукуяма възвестява " края на историята ". И като че ли всички не помниха, че оживелият звяр беше още жив, въпреки и да се правеше на починал.

И през днешния ден той демонстрира зъбите си, само че е стар и отпаднал. Няма да го бъде и той самият осъзнава личната си неплатежоспособност, въпреки и да не желае да го признае, показвайки грозните си овехтели зъби.

Времето върви напред и не може да бъде спряно. Човечеството ще оцелее и в този момент, а зверовете ще отидат в зоологическата градина. На нас ни се пада да го преживеем, нека не повторим старите неточности. "

Е добре, в действителност ли сме изпаднали в някаква невъобразимо тежка обстановка? Или по-скоро сме се разглезили от прекомерно хубавия живот, който живеехме до скоро?

През последните близо 80 години Европа имаше щастието да не знае какво е война (с изключение на гръцко-турската за Кипър и войните в някогашна Югославия). Постигнахме нечуван стопански подем, а оттова и необикновено висок витален стандарт. И като че ли забравихме, че може да бъде и иначе.

Със своята " специфична военна интервенция " в Украйна съветският президент Владимир Путин направи най-малко три огромни услуги на Европа - накара европейските общества да се замислят върху три фундаментални казуса (отбраната, демографията и енергийната зависимост). Но най-много, ни кара да се отърсим от детската заспалост, която ни беше обзела. Част от тази детска заспалост е драматизирането за не чак толкоз основни проблеми като актуалната инфлация. Въпросът е дали ще успеем да използваме този исторически късмет. Или ще си останем лигльовци.

*Само да уточня във връзка с дневните дажби - счита се, че нужните калории дневно за поддържане на естествени телесни функционалности са към 2 500 за мъж и към 2 000 за жена. Ако не се занимават с тежък физически труд - тогава са нужни повече.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР