Вече месец йеменските бунтовници хуси обстрелват преминаващи през Червено море

...
Вече месец йеменските бунтовници хуси обстрелват преминаващи през Червено море
Коментари Харесай

Как атаките на йеменските хуси удариха световната търговия

Вече месец йеменските бунтовници хуси обстрелват преминаващи през Червено море кораби и съумяха съществено да навредят на международната търговия, която главно употребява морски превоз.

Какво тъкмо вършат хусите и по какъв начин това въздейства на комерсиалните потоци, обобщава Ройтерс, представена от БТА.
Защо хусите нападат кораби?
Йеменските бунтовници настояват, че офанзивите са в поддръжка на палестинската ислямистка формация " Хамас ", която води война с Израел в Ивицата Газа.

Хусите, които управляват половината от Йемен, оповестиха, че ще нападат всички кораби, отправили се към Израел, без значение от тяхната народност, и предизвестиха интернационалните компании да заобикалят израелските пристанища.
Какви бяха най-знаковите офанзиви?
На 19 ноември хусите похитиха английски транспортен съд под японско ръководство в Червено море, с което откриха нов фронт във войната " Хамас " -Израел ".

На 3 декември три търговски кораба са обстреляни в южната част на Червено море.

На 12 декември хусите нападат норвежки танкер на 60 км северно от протока Баб ел-Мандеб.

На 15 декември танкер на " Мерск " (Maersk) е обстрелян с ракети, само че не е обиден. Ударен е обаче транспортен съд, който е благосъстоятелност на Германия и плава под либерийски байрак.

На 18 декември танкерът " Суон Атлантик " е обстрелян с дронове и ракети.
Какви ограничения бяха взети за отбрана на корабите?
На 19 декември шефът на Пентагона Лойд Остин разгласи, че Съединени американски щати оглавяват многоционална интервенция в отбрана на комерсиалното корабоплаване в Червено море.

Тя е наречена Операция " Защитник на благоденствието " и в нея ще се включат Англия, Франция, Италия, Нидерландия, Канада, Норвегия, Бахрейн и Сейшелите.
Как офанзивите засегнаха световната търговия?
Много огромни корабни и други компании като " Мерск " (Maersk), " Хапаг Лойд " (Hapag Lloyd), Ем Ес Си (MSC), Би Пи (BP), " Фронтлайн " (Frontline), " Евъргрийн " (Evergreen) и други оповестиха, че ще заобикалят маршрутите през Червено море и насочиха корабите си от и до Европа през по-дългия път към Африка.

Много контейнеровози са на котва в северната част на Червено море и в Аденския залив в изчакване на развиването на обстановката. Някои са изключили тракерите си, с цел да не могат да бъдат следени и атакувани, а и с цел да трансформират направления и цени като разследване на офанзивите.
Какво съставлява Баб ел-Мандеб и за какво е толкоз значим?
Протокът Баб ел-Мандеб, или Вратата на сълзите, поради компликациите, които основава при прекосяване, свързва Червено море с Аденския залив и разделя Йемен от Джибути и Еритрея.

В най-тясната си част той е необятен едвам 29 км, което лимитира трафика в по една лента във всяка посока, разграничени от остров Перим.

Той е едно от най-важните трасета за световната морска търговия, изключително за нефт и горива от района на Персийския залив към Средиземно море и Европа, както и за първични материали и артикули към Азия, включително руски нефт.

През първите 11 месеца на годината през протока на ден са прекосявали към 7,8 милиона барела недопечен нефт и горива според компанията за разбор на петролни данни " Вортекса " (Vortexa). Всеки ден през протока са прекосявали приблизително по 27 танкера.

По данни на Агенцията за енергийна информация на Съединени американски щати през първата половина на 2023 година 12 на 100 от премествания по море нефт и 8 на 100 от втечнения газ са преминали през протока, тръбопровода СУМЕД (SUMED) и Суецкия канал. 

През актуалната година през Червено море в източна посока са минали 16,2 милиона метрични тона полутечен природен газ (ВПГ), а в западна - 15,7 милиона. Данните са на " Стандарт енд Пуърс глоубъл комодити инсайтс " (S&P Global Commodity Insights).
Кой транспортира най-вече ВПГ през Червено море?
Най-активни са компании от Катар, Съединени американски щати и Русия. По данни на на „ Стандарт енд Пуърс “ Катар е превозил 14,8 милиона метрични тона, Съединени американски щати - 8,8 милиона, а Русия - 3,7 милиона.

Едва 5 на 100 от катарското карго обаче доближава Европейски Съюз и Англия.

Съединени американски щати употребяват маршрута през Суецкия канал и Червено море, с цел да транспортират ВПГ до Азия, като опция на Панамския канал, който изпитва усложнения заради сушата в района, и трафикът през него се бави с дни.
Засегнати ли са цените?
Спот цените на ВПГ на азиатските пазари сега възлизат на 12,3 $ за милион английски термални единици (mmBtu) и са на това равнище от началото на офанзивите.

Запълнените складове в Европа и Северна Азия задържат търсенето и дават обещание слаб растеж на спот цените през първото полугодие на 2024 година
Какви опасности виждат играчите на пазара?
Повечето са на мнение, че като цяло пазарите на ВПГ ще останат едва наранени от офанзивите на хусите.

Цените в Европа леко се повишиха в понеделник, само че спаднаха във вторник.

Американските товари, плаващи към Азия и Китай, могат да се забавят, в случай че се наложи да преминат по различен маршрут.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР