Вече месец живеем в нова реалност, която никой от нас

...
Вече месец живеем в нова реалност, която никой от нас
Коментари Харесай

10 съвета за родители: Как да запазим връзката си по време на коронавирус

Вече месец живеем в нова действителност, която никой от нас не познава. Със сигурност сме цялостни с въпроси, на които не знаем отговорите. И в това положение на напрежение поради неизвестността, се оказахме затворени в домовете си със своите сътрудници и деца.

Постепенно откриваме, че изключителното време, което прекарваме дружно, може да ни сближи, само че може и да изостри връзките. Затварянето у дома ни изправя очи в очи с проблеми, от които по друго време сме имали опция да избягаме. Това обаче е и опция да се открием взаимно още веднъж и да продължим напред.

Трябва да сме почтени: този интервал няма да мине бързо. Не е елементарно да преглътнем този факт, само че е належащо да го осъзнаем, с цел да разберем, че си коства да посветим време и старания, с цел да изградим връзките си в фамилията по съответен на обстановката метод.

Ето 10 неща, които могат да оказват помощ на двойките с деца да се оправят:

Време за пренастройване

Животът ни се промени фрапантно. За да сме съответни на обстановката, от нас се изискват разнообразни умения от тези, които сме имали до момента, а за една нощ нито можем да разберем кои са, нито да ги усвоим. Така че – самообладание. И вие, и сътрудникът Ви, и децата имате потребност от време, с цел да се пренастроите. Приемете с схващане този факт.

Структура

Всички графици, които подреждаха деня ни допреди ковид, отидоха в кошчето за отпадък. Сега е моментът още веднъж да подредим живота си. Нужен ни е нов темп, който разрешава на всеки член на фамилията да задоволи най-малко част от потребностите си във връзка с персонално пространство, работа или учене, другарство с другари и близки, придвижване, хранене, отмора... Заедно с колегата и децата обмислете и договорете всички детайлности: В какъв брой часа ставате и си лягате? Кой къде работи или учи? Как водите служебни диалози по този начин, че фамилията да не Ви пречи, само че и Вие да не ги подлудявате? Кой гледа децата и по кое време? В какъв брой часа се храните? Кой пазари? Как разпускате вечер? Кога и по какъв начин всеки има 20-ина минути единствено за себе си? Кой разхожда кучето и по кое време? Планирайте, пробвайте, препланирайте. Имайте самообладание, усилието си коства. Всички се усещат по-добре, когато знаят какво да чакат.

 двойка Istock

Граници

Всички са затворени у дома – ами, тясно е, да. Това обаче не значи, че не може всеки да има свое пространство. Пренаредете мебелите, очертайте работни кътове и места за отмора. Изяснете границите в пространството, само че и във времето: по кое време е време за работа, а по кое време – за фамилията. Показвайте на колегата и децата, че са значими за Вас, не оставяйте работата да погълне цялото Ви внимание. Има време за значимите мейли, само че и време за значимите хора у дома.

Време за себе си

Всеки има потребност от време за себе си, с цел да разпусне или просто да се махне от всичко за 20-ина минути. Сега няма питейни заведения, мачове, командировки или срещи с другари, само че можете да излезете за малко на открито, да отидете в другата стая или просто да пандизите вратата за известно време, с цел да презаредите. Йога. Дълбоко дишане. Рисуване. Писане... Открийте своя метод да намирате вътрешна опора. Това освен ще Ви помогне да работите по-добре, само че и ще ще се отрази добре на връзките с колегата и децата Ви.

Обсъдете дружно: Колко време Ви би трябвало? Къде в графика може да се вмести това време? Не забравяйте, че Вашият сътрудник също има потребност от такова време. Дори да отхвърля, изведете децата на разходка или ги ангажирайте с нещо, с цел да може другият да си почине малко.

Правилата на битката

Всички сме напрегнати, тъй че неизбежно ще има конфликти. По-добре да сме готови за тях. Не оставяйте нещата да ескалират неконтролируемо. Ако възникне спор: бъдете оптимално съответни, когато критикувате някакво държание, а не критикувайте другия като личност; не се оправдавайте, а приемете, че другият е доброжелателен и се вслушайте в думите му; не отхвърляйте и не обезценявайте на другите, а им помогнете да се почувстват чути не се хвърляйте в разгорещени разногласия на момента, а планирайте време за съществено разискване.

 двойка Istock

Разбиране

Времената са сложни. Всички у дома се оправяме с нараснал стрес. Вероятно сътрудникът Ви или децата в действителност не се пробват да ви нервират или да се държат егоистично – несъмнено просто са преуморени, изнервени и и мъчно се контполират. Проявете схващане и не критикувайте личността, а посочете държанието, което Ви нервира. Например, вместо да казвате нещо като „ ти постоянно оставяш аз да разчиствам, какъв лакомец си! “, пробвайте с „ ще е ужасно, в случай че си разтребиш след закуска “.

Малките наслади дружно

Това, че сте родители, не значи, че връзката Ви няма потребност от поддържане. Не можете да излезете на сантиментална вечеря, само че можете да си поръчате храна за у дома, да извършите пикник на двора или на пода на жилището, да изберете филм, който да гледате дружно... Много от културните институции в този момент оферират представления онлайн. Просто отделете време за дребните наслади дружно.

Свързване

Когато бързаме или сме под стрес, постоянно пропущаме да свържем един с различен в същността си. Това ни отчуждава и подронва връзката ни. Затова отделяйте несъмнено време в края на деня, с цел да разговаряте за протичащото се. Нека всеки да разполага с 10 или 15 минути, с цел да приказва за всичко, което му тежи - работен стрес, проблебни отношенияс други хора, терзание за здравето на баби и дядовци, положението на света... Просто слушйте, не давайте препоръки, в случай че не са поискани. Това е задоволително, с цел да намалите напрежението и да се почувствате близки.

 двойка Istock

Благодарност

Отделете време, с цел да споделите неща, за които сте признателни. „ Колкото повече практикувате признателност, толкоз по-малко практикувате боязън “, споделя психотерапевтът Елиза Кингсфорд. Всеки ден записвайте най-малко 10 неща, за които сте признателни, по този начин мозъкът Ви ще се научи да вижда хубавите неща в живота.

Време за други хора

Общуването с други хора може да ни помогне да променим вероятността. Дори до момента в който сме във физическа изолираност, всички можем да намерим способи да се свържем с хора отвън дома. Потърсете връзка с другари или хора, с които имате общо занимание. Говорете постоянно с членовете на фамилията, с които не се виждате. Това смъква напреженията у дома. Хората са обществени същества и би трябвало да се предпазим от прочувствена изолираност, без значение от физическата.

И помнете: никой до момента не е преживявал такова прекъсване на света. Никой не знае по какъв начин да се оправи. Затова – правете най-хубавото, на което сте способни и това е задоволително.

Текстът е създаден от Асоциация „ Родители “ в подтекста на националната акция „ Да Бъдеш Баща “, като материалът е приспособен от публикация във Fatherly.com За седма поредна година акцията надгражда диалога за положителния образец, пълноценните връзки и ролята на мъжа като татко и другар на своето дете.

Екипът на националната акция “Да бъдеш баща” е подготвен да помогне с доста и разнообразни хрумвания за сходни интензивности. За повече информация и забавни публикации на уеб страницата www.mencare.bg

"Да бъдеш Баща " е част от международната самодейност за бащина грижа MenCare Global, където акцията съставлява България дружно с повече от 45 страни на 5 континента, в които се случват разнообразни инциативи и акции, които поддържат с каузи концепцията таткото да е покрай своите (вечно порастващи) деца.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР