Вече имаме споразумение с италианската фирма Леонардо“ и първиятхеликоптер за

...
Вече имаме споразумение с италианската фирма Леонардо“ и първиятхеликоптер за
Коментари Харесай

Започва обучението на медицинските екипи и пилоти, нужни за спешна помощ по въздуха

Вече имаме съглашение с италианската компания „ Леонардо “ и първият хеликоптер за незабавна здравна помощ по въздуха ще получим на 15 декември , разгласи пред служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев.

Споразумението с италианската компания е за общо шест хеликоптера, които ще се получават поетапно идващите години, посочи министърът на опазването на здравето. Тази седмица разгласяваме социална поръчка за лизинг на два хеликоптера, които ще дойдат от Италия с екипажи и техници към тях, с цел да може да стартираме таз и въздушна незабавна помощ о ще през летните месеци, сподели Асен Меджидиев.  

Той изясни, че се работи към този момент и с държавния авиационен оператор и ще се употребяват и пистите на Военновъздушните сили (ВВС ). Помощта на Военновъздушни сили е значима за подготовката и построяването на хангари, означи Асен Меджидиев. „ Изграждането на площадки към лечебните заведения е малко по-дълъг развой, стартирали сме го и него, избрани са лечебните заведения, където ще има площадки, както и оперативните бази, където ще се изградят хангари, избран е и Националният координационен център в София “, сподели служебният министър на опазването на здравето. 

Той заяви, че от през днешния ден към този момент се оповестени и местата за лекарите и екипите, които ще се образоват във Военномедицинска академия (ВМА) , като в началото ще се образоват анестезиолози реаниматори .

„ Започва образованието на медицинските екипи, редом с това стартира и образованието на водачи и техници за тези хеликоптери “, сподели Асен Меджидиев. Задължително те ще минават първо през катедрата по авиационна медицина на ВМА, с цел да се види физическото им положение и дали са годни за хвърчене, изясни министърът на опазването на здравето. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР