Вече имаме работеща комбинирана ваксина и това е руската Sputnik

...
Вече имаме работеща комбинирана ваксина и това е руската Sputnik
Коментари Харесай

Проф. Александрова: Вече имаме работеща комбинирана ваксина и това е Sputnik V

 " Вече имаме работеща комбинирана ваксина и това е съветската Sputnik V. Двете дози при нея се ползват с два разнообразни аденовирусни вектора. Нямаме право на волна стратегия, когато става дума за здравето на хората. Нямаме получени данни за сигурност и успеваемост на комбинирано потребление. Текат изследвания на взаимно използване на Sputnik V и AstraZeneca. Проучва се композиция на Pfizer и AstraZeneca`.   

Това обясни вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова в студиото на " България заран ".

Тя цитира Центъра за надзор на болесттите в Съединени американски щати, който споделя, че по изключение може да се комбинират Pfizer и Moderna в период от 4 седмици и даже да се комбинират РНК ваксина с Johnsons & Johnson.

Над 50% от българите към момента се двоумят дали да се имунизират против Ковид-19, а проф. Александрова е на мнение, че няма по какъв начин да не разберем тези хора, тъй като става дума за нов вирус и нова ваксина. 

" Ваксината е единственият ни потребен ход, само че е обикновено условията и упованията да бъдат доста по-високи. Процентът на хората, които се колебаеха, беше доста по-голям. Преди една година всички чакахме имунизациите с голямо неспокойствие - като избавление. Когато обаче се появиха действително, изведнъж се оказа, че не сме чак толкоз подготвени за тях ", изясни вирусологът пред новата водеща Мария Константинова.

Според проф. Александрова не трябва да се тормозим от обстоятелството, че е изменена част от листовката на AstraZeneca, както и от замененото комерсиално название на препарата. 

" На 29 март разбрахме, че не просто наименованието беше променено, само че беше обновена и информацията. Стана ясно, че тази ваксина се свързва с поява на съществени алергични реакции. Става дума за доста редки събития, които ги има при всеки медицински артикул. Няма медицински артикул, който да е напълно без странични резултати. Самата ЕМА споделя, че към момента изгодата е доста по-голяма от риска. В същото време никой не си затваря очите пред тромбоемболичните събития ", съобщи вирусологът пред . 

Проф. Александрова призна, че е сюрпризирана от разхлабването на ограниченията у нас, защото медиците в лечебните заведения изнемогват. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР