Вече има законова възможност българският език да се изучава в

...
Вече има законова възможност българският език да се изучава в
Коментари Харесай

Сачева: Вече има законова възможност българският език да се изучава в държавите от ЕС

Вече има законова опция българският език да се учи в други държави-членки на Европейския съюз , откакто преди дни Европейската комисия даде рекомендации за повишението на езиковите компетентности на учениците. Това разяснява във Варна зам.-министърът на образованието Деница Сачева преди старта на изнесеното съвещание на Комитета по обучение към Европейския съюз.
Според Сачева това значи, че просветителните системи в обособените страни би трябвало да се пренастроят по този начин, че всяко европейско дете да може да учи най-малко още два езика с изключение на майчиния си .
Според зам.-министър Сачева за българската просветителна система повишението на равнището на езиковите пълномощия на учениците няма да е проблем. По думите ѝ и сега в страната могат да се учат 25 езика, а като цяло лингвистичната подготовка на българските деца е на доста високо равнище.
„ Те имат предпочитание да усвояват непознати езици “, разяснява зам.-министърът. Тя цитира данни от изследване на Евробарометър, съгласно които 84% от младежите в Европа желаят да задълбочат знанията си по непознат език, а 77% биха желали да учат нов език. Според Сачева данните са годни и за България, съобщи Фокус.
„ Образованието и културата да бъдат доста високо в политическия дневен ред на Европейския съюз – това беше сделка, реализирана в Гьотеборг и в шестте месеца на нашето Европредседателство бяха подхванати голям брой начинания за построяването на общо европейско просветително пространство “, разяснява още тя.
По думите ѝ повишението на езиковите компетентности е част от втория пакет от начинания за построяването на общо европейско просветително пространство. Темата ще е в основата на разискванията на изнесеното съвещание във Варна, което ще продължи през днешния ден и на следващия ден. На срещата участват 70 специалисти от обазователните министерства на 28 държави-членки на Европейски Съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР