Вече има изплатени компенсации за небитовите клиенти на ток по

...
Вече има изплатени компенсации за небитовите клиенти на ток по
Коментари Харесай

4 млн. са вече изплатените компенсации за небитовите потребители на ток

Вече има изплатени обезщетения за небитовите клиенти на ток по държавната стратегия с помощ от 110 лева за мегаватчас . Това разгласи на брифинг министърът на енергетиката Андрей Живков.

Към днешна дата изплатените обезщетения са на стойност към 4 млн. лева Това е по-малко от 1%, само че е единствено за последните няколко дни. От 1 декември ще стартира сериозната част от обезщетенията, когато ще стартира фактурирането на ноемврийските сметки, сподели министърът.

450 млн. е цялата сума на обезщетенията до всички крайни клиенти за октомври и ноември.

За декември Народното събрание би трябвало да предприеме други ограничения , сподели Живков.



Към момента има подписани 44 контракта с търговци и снабдители. Остават още 3, 4 контракта, с цел да се обзет на 100 % небитовите клиенти.

" Всички работим интензивно, с цел да може тази помощ да стигне оптимално бързо до крайните клиенти, само че работим с нужното внимание, тъй като става въпрос за огромен размер от обществени средства и всичко минава през инспекции и контроли ", добави министърът.

Той увери, че всеки, които попада в групата, която визира решението на Министерски съвет, ще получи своята отплата. Компенсациите се отнасят за всички небитови крайни клиенти .

Министерството е създало осведомителна акция, с цел да се доближи до оптимален брой крайни клиенти, с цел да си изберат снабдител.

По отношение на битовите консуматори България е единствената страна на контролиран пазар и той сега не усеща това повишение на цените и това е повода към бита в този момент да няма ограничения. Живков обаче още веднъж посочи, че Народното събрание би трябвало да реши дали след Нова година ще се понижи Данък добавена стойност, което ще бъде директно подкрепяне на цените за бита.

Тези обезщетения могат да бъдат освен за ел. сила, а и за топлинна сила и за газа.

Живков сподели, че всички сдружения са готови за зимния интервал и могат да го посрещнат без проблеми.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР