Вече има информация, че определени фирми ще осигурят още в

...
Вече има информация, че определени фирми ще осигурят още в
Коментари Харесай

Меджидиев: Още в понеделник ще има доставка на антибиотици - Здраве

Вече има информация, че избрани компании ще обезпечат още в понеделник доставка на антибиотици. Най-осезателен сега е дефицитът на антибиотици, антипиретици (температуропонижаващи), диабетни и антихипертензивни (срещу хипертония) лекарства.

Това разяснява при посещаване в Многопрофилната болница за интензивно лекуване „ Св. Петка “ във Видин служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите на министъра Изпълнителната организация по медикаментите е мобилизирана, като от през днешния ден в инспекциите са включени и екипите на районните здравни инспекции от страната.

Проверяваме наличността, активизирахме българските производители. Специално за антибиотиците и антихипертензивните средства казусът е в европейски мащаб – сезирали сме Европейската комисия и Европейска организация по медикаментите (ЕМА). Много от субстанциите, които се употребяват за производството, и Индия, и от там се получава дефицит, изясни още Асен Меджидиев.

" В момента ревизираме всички наличия по складовите ни бази, при търговците на едро и това какви поръчки има, постъпили от аптеките към тях и дали тези поръчки са изпълнени " , уточни още той. Активизирани са и чиновниците на Регионалните здравни инспекции, с цел да има по-голям брой проверяващи.

В Министерството на здравеопазването обсъждахме да наложим цялостна възбрана за експорт на лекарства от България, само че не е законосъобразно , защото европейските конвенции са такива, че такава възбрана може да се постанова единствено при изключителна епидемиологична конюнктура. Ако всяка страна наложи такава възбрана, ще се получи още по-голям дефицит, по тази причина се обръщаме към Европейската комисия за взаимни дейности и да координираме с другите европейски страни, означи здравният министър.

Здравният министър посочи, че от лечебните заведения няма информация за съответна липса, която да е притеснителна. За аптеките, в които има неналичия, ще се ревизира дали са заведени претенции към търговците на едро за изчезналите лекарства.

„ Съответно търговците на едро, в случай че ги имат в складовете, дали извършват тези претенции – при противоположния вид ще се постановат доста тежки наказания . Ако хванем подобен търговец, непосредствено ще преминем към лишаване на лиценз “, съобщи Асен Меджидиев. Той акцентира, че контролът е засилен оптимално, а като последна мярка ще се ползват тежки наказания.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР