Вече има американско присъствие във войсковия район Кабиле, съобщи News.bg.

...
Вече има американско присъствие във войсковия район Кабиле, съобщи News.bg.
Коментари Харесай

Започна изграждането на инфраструктура на НАТО край Ямбол - при заплаха ще се развърне цяла многонационална дивизия на Алианса

Вече има американско наличие във войсковия регион Кабиле, заяви News.bg. Както началникът на защитата Емил Ефтимов съобщи, там се построява времемен лагер за Многонационалната бойна група по искане на управлението на водената от Италия Многонационална бойна група на НАТО. По думите на Ефтимов издигането на лагера е належащо, с цел да можем да съответстваме на темповете концепцията за въздържане и защита, сподели адмирал Ефтимов.
 
Районът на Кабиле беше посочен от Министерството на защитата като мястото, където би трябвало да има уреди за военните при възможното увеличение на бойната група на НАТО до бригада. В края на 2023 година МО изпрати питане до Агенцията на НАТО по поддръжка дали може да се заеме с проектирането на нужните нови здания и инженерните инфраструктури. Съоръженията край Кабиле би трябвало да са подготвени до 2025 година.
 
Министърът на защитата Тодор Тагарев не уточни пред депутатите какъв брой би коствало построяването. Изрази вяра, че то ще се случи бързо. Припомняме, че още през юли м.г. стана ясно, че НАТО планува за България образуване на мощна бригада от доста добре подготвени елементи на няколко страни. Тогава министър председателят Николай Денков разгласи,че по този начин ще се усилят 4 пъти бойците на Алианса.
 
 НАТО и България НАТО и България Източник: ИЦ на МО
Според утвърдените районни проекти на отбрана на Алианса от Русия, каквито се направиха за първи път от Студената война насам, актуалната батальонна бойна група на НАТО в България би трябвало да стане бригада. По стандартите на НАТО бойната батальонна група е от към 1300 бойци, а бригадата - към 5000 бойци, или 4 пъти по-многочислена. На процедура в бригадата има няколко батальона.
 
В момента в България има една батальонна група от към 1200-1300 души, като тя е с рамкова страна Италия. За нея Съединени американски щати дадоха рота с бойни бронирани машини " Страйкър ". Англия изпратиха рота от състава на Кралския ирландски полк на Британската войска, Гърция се включи с противотанков взвод, а България с 42-ри механизиран батальон от Сухопътните войски, който участваше в задачи в Афганистан. Самата Италия е с най-многобройното присъединяване в групата с над 700 военни с повече от 50 единици техника.
 
В групата има военни и от Турция, Северна Македония, Черна гора, Албания. Пак през юли м.г. бе оповестено, че България предлага на НАТО основаването на многонационален дивизионен щаб, който да бъде ситуиран в региона на Кабиле и Безмер. Информацията пристигна от присъединяване на началника на защитата адмирал Емил Ефтимов по Българска национална телевизия, който беше част от българската делегация на срещата на върха на Алианса във Вилнюс.
 
Това на процедура ще значи, че при опасност или опасност против България, то ще се развърне освен многонационалната бойна група на Алианса, за която към този момент е решено, че става бригада, само че и цяла дивизия, включваща най-малко три бригади. Идеята е да се сътвори подобен щаб по сходство на съществуващия към този момент сходен в Румъния, който упралява дивизията " Югоизток ".
 
След основаването на подобен многонационален дивизионен щаб и в България, то той ще управлява две български бригади плюс многонационалната бойна група, както и при нужда и още сили и средства. По думите на Ефтимов това са бригади, които съставляват една дивизия. Предложението е щаба да се управлява от български офицер.
 
" Ще има толкоз военнослужещи, колкото са задоволителни да се даде бърз и съответен отговор. В момента основата на сухопътния съставен елемент в България са двете български бригади, многонационалната бойна група. Ще бъдем подготвени да приемем още сили натовски - съюзни сили и средства. И този многонационален дивизионен щаб да може да поеме командването на тези сили и средства ", добави тогава Ефтимов.
 
За задачата обаче, страната ни би трябвало да приготви нужната инфраструктура. " Ще бъде модернизиран войсковият регион в Кабиле и Ямболско, там предвиждаме да бъде построена съответната инфраструктура. Авиобаза Безмер, с цел да може да бъде ситуиран авиационен съставен елемент. За да може да се направи композицията, системата за командване и надзор. Нашият принос е основаването на многонационален дивизионен щаб на българска територия ", разгласи началника на защитата.
 
Припомняме, че през септември 2023 година екип от военни специалисти уточни войсковия регион в Кабиле край Ямбол като най-подходящ за основаване на инфраструктура, предопределена за Българската войска. Тя би могла може да бъде употребена и от многонационалната бойна група с рамкова страна Италия, е на екип от военни специалисти. Той е предложен поради близостта му до летище и пристанище, до полигон " Ново село ", както и поради железопътната и пътната инфраструктура в региона.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР