Вече и жените над 43 ще получават държавна помощ за

...
Вече и жените над 43 ще получават държавна помощ за
Коментари Харесай

Държавата плаща за инвитро и на жени над 43?

Вече и дамите над 43 ще получават държавна помощ за процедурата " инвитро ". Това става допустимо откакто Върховният административен съд анулира наредбите от правилника на Центъра за асистирана репродукция, съгласно които на навършилите тази възраст не се поставя гратис инвитро.

Става дума за анулацията на член 27, алинея 1, т. 3 и алинея 2 от правилника, публикуван от министъра на опазването на здравето.

Първата от тях е, че без значение от медицинските индикации, които се преценяват при решението за финансиране на инвитро, не се отпускат пари за процедура на дами, навършили 43 година към датата на подаване на заявката за нея. Втората наредба пък " отрязва " опцията страната да поеме втория, третия или четвъртия опит на тези дами, оповестява " Лекс ".

Разпоредбите са били оспорени от лекарка, на която е отказано инвитро, защото е навършила възрастта. Адвокатите ѝ Михаил Екимджиев и Катина Бончева сочат, първо, че Законът за здравето не слага условие за възраст за асистираната репродукция и с правилника на процедура е дописан законът. Освен това възрастовото ограничаване е дискриминационно.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР