Вече е ясно - ноември е месецът на Киномания. Това

...
Вече е ясно - ноември е месецът на Киномания. Това
Коментари Харесай

5 френски филма, които да не изпускаме на Киномания тази година

Вече е ясно - ноември е месецът на Киномания. Това значи, че на драго сърце бихме си заделили малко повече време за филми. И даже няма да ни е мъчно да си запълним свободните часове, тъй като програмата на фестивала и тази година изобилства от заглавия.
 Киномания 2022, “Успех, Лио Гранд! ”, “Опрощение ”, “Идиотският триъгълник ” и комедиите от фестивала
5 комедии, които да не изпускаме на Киномания тази година

Смехът е обезпечен

Вече набелязахме комедиите, с които ще можем да освежим вечерите си този месец. Сега пък е ред да обърнем внимание и на акцента, който Киномания показва. На това издание на фокус е новото от френското кино. Затова в този момент от специфичната селекция с френски филми подбрахме пет, които сграбчиха вниманието ни, всички от 2022 година

" Брат и сестра " (Frere et soeur), 2022

Режисьор на кино лентата е Арно Деплешен, който ни споделя една история за потиснатите усеща и неизречените думи сред брат и сестра. Запознаваме се с Луи (Мелвил Пупо) - професор и стихотворец, и Алис (Марион Котийар) - известна театрална актриса. Отношенията сред двамата обаче не са естествени - тя ненавижда брат си и не беседва с него. След случай с родителите им Луи и Алис обаче се срещат още веднъж, а фамилните секрети стартират да се разнищват една по една.
 Снимка 594507

Филмът има номинация от конкурсната стратегия на фестивала в Кан.

" Една хубава заран " (Un beau matin, 2022)

Филмът на режисьорката Миа Хансен-Льове е една затрогваща история за фамилни и сантиментални обвързаности. В нея Сандра (Леа Сейду), която живее в дребен апартамент в Париж, се пробва да балансира сред своите прочувствените потребности - тези на родителите си и на дребната си щерка. Междувременно животът ѝ сервира изненада - среща със остарял другар - Клеман (Мелвил Пупо). Той е привързан, само че това не попречва на двама им със Сандра да стартират буйна спекулация.
 Снимка 594506

Филмът печели една премия от фестивала в Кан и има по още една номинация от четири други фестивала, в това число за най-хубав филм.

" Млади вечно " (Les Amandiers), 2022

Филмът е петият в кариерата на режисьорката Валерия Бруни Тедески, която за сюжета му черпи ентусиазъм от личната си биография - както фамилна, по този начин и професионална. Тя пресъздава годините си на образование в известна френска театрална школа и по този начин " Млади вечно " се трансформира в портрет на изживяната в театъра и изпълнена със пристрастеност младост.
 Снимка 594510

Във кино лентата ставаме очевидци на първата година на образование, която една млада театрална натрупа претърпява като в сън. Това, което сплотява всички младежи, е любовта към театъра, само че всеки един от тях е по своему друг. Етиен (Софиан Бенасер) e надарен, само че привързан към опиатите, Франк (Ноам Едже) пък е обезверен романтик, а Камий (Алексия Шардар) е бременна, само че не желае да жертва фантазията си да бъде актриса.

Филмът има две награди от френски фестивали, както и четири номинации - две от които от фестивала в Кан. И двете са за режисурата на Валерия Бруни Тедески.

" Стъпка напред " (En corps), 2022

Любопитното за този филм е, че актрисата Марион Барбо, която влиза в основната роля, е част от балета на Парижката опера. Участието ѝ в " Стъпка напред " е нейната опция да потвърди, че и като актриса на екрана е толкоз добра, колкото и като танцьорка на сцената.
 Снимка 594504

Във кино лентата се срещаме с балерината Елиз (Марион Барбо), която за злощастие претърпява две контузии по едно и също време. След рухване на сцената тя се наранява съществено и за цели две години стопира да танцува. Междувременно сътрудникът я зарязва поради друга танцьорка. Елиз, в началото унищожена, съумява да пренастрои живота си и да насочи напъните си към танците, с което демонстрира храброст и борбен дух.

" Умами " (Umami), 2022

В този филм гледаме един от любимците на френското кино - Жерар Депардийо. Той влиза в ролята на фамозния готвач Габриел Карвен, който получава трета кристална звезда за своя ресторант. Същата вечер обаче жена му Луиз го напуща и това води до фамилна рецесия - Габриел е ударен право в сърцето.
 Снимка 594508

 Киномания 2022, “Майка ”, Зорница София,
Какво да чакаме от Киномания 2022

Филмовият маратон продължава

След изненадващата разлъка му се постанова да стои надалеч от кухнята. Почивката обаче му се отразява позитивно и по този начин готвачът открива нова пристрастеност. Тя го води в Япония, където се пробва да открие тайната на умами, петият усет, и се надява да се наслаждения на простите удоволствия на другарството.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР