Вече е ясно, че днешната ескалация на Новата студена война

...
Вече е ясно, че днешната ескалация на Новата студена война
Коментари Харесай

Майкъл Хъдсън: Доларът поглъща еврото

Вече е ясно, че днешната ескалация на Новата студена война е била планувана преди повече от година, със сериозна тактика, обвързвана с проекта на Америка да блокира Северен поток 2 като част от задачата й да блокира Западна Европа („ НАТО “) от търсене на разцвет посредством взаимна търговия и вложения с Китай и Русия.

Както президентът Байдън и отчетите за националната сигурност на Съединени американски щати оповестиха, Китай се преглежда като главен зложелател. Въпреки потребната роля на Китай да даде опция на корпоративна Америка да понижи заплатите на труда посредством деиндустриализация на американската стопанска система в интерес на китайската индустриализация, растежът на Китай беше приет като висшия гнет: разцвет посредством социализъм.

Социалистическата индустриализация постоянно е била възприемана като огромния зложелател на рентиерската стопанска система, която завладя множеството народи през века след края на Първата международна война и изключително от 80-те години на предишния век. Резултатът през днешния ден е конфликт на стопански системи – социалистическа индустриализация против неолиберален финансов капитализъм.

Това прави Новата студена война против Китай имплицитно начален акт на това, което заплашва да бъде продължителна Трета международна война. Стратегията на Съединени американски щати е да откъснат най-вероятните стопански съдружници на Китай, изключително Русия, Централна Азия, Южна Азия и Източна Азия. Въпросът беше от кое място да стартира разделянето и изолацията.

На Русия се гледаше като на най-голямата опция за започване на изолираност както от Китай, по този начин и от еврозоната на НАТО. Поредица от все по-тежки – и съгласно очакванията [на САЩ] съдбовни – наказания против Русия бяха формирани, с цел да блокират НАТО да не търгува с нея. Всичко, което беше належащо, с цел да възпламени геополитическото земетресение, беше casus belli.

Това беше уредено задоволително елементарно. Ескалиращата Нова студена война можеше да бъде стартирана в Близкия изток - поради съпротивата против заграбването на иракските петролни залежи от Америка, или против Иран и страните, които му оказват помощ да оцелее стопански, или в Източна Африка.

За всички тези области са направени проекти за преврати, цветни революции и промяна на режима, а африканската войска на Америка се построява изключително бързо през последните година-две. Но Украйна беше подложена на подкрепяна от Съединени американски щати революция в продължение на осем години, след преврата на Майдана през 2014 година, и предложи късмет за най-голямата първа победа в тази борба против Китай, Русия и техните съдружници.

Така че рускоговорящите райони Донецк и Луганск бяха обстрелвани с възходяща активност и когато Русия към момента се въздържаше от отговор, съгласно известията бяха направени проекти за огромна кавга, която да стартира в края на февруари – като се стартира с един западноукраински блицкриг, проведен от съветници на Съединени американски щати и въоръжени от НАТО.

Превантивната защита на Русия на двете източни украински провинции и последвалото й военно заличаване на украинската войска, флот и военновъздушни сили през последните два месеца бяха употребявани като опрощение за започване на налагането на създадената от Съединени американски щати стратегия за наказания, която виждаме да се разпростира през днешния ден.

Западна Европа безропотно се е придвижила в благозвучие. Вместо да купува съветски газ, нефт и зърнени храни, тя ще ги купува от Съединените щати, дружно с внезапно нараствания импорт на оръжие.

Потенциалното рухване на еврото/долара

Ето за какво е подходящо да се прегледа по какъв начин това може да се отрази на платежния баланс на Западна Европа и затова на обменния курс на еврото по отношение на $.

Европейската търговия и вложения преди войната за налагане на наказания обещаваха възходящ съвместен разцвет сред Германия, Франция и други страни от НАТО по отношение на Русия и Китай. Русия осигуряваше изобилна сила на конкурентна цена и тази сила трябваше да направи квантов скок със Северен поток 2.

Европа трябваше да завоюва задгранична валута, с цел да заплати за тази възходяща търговия с импорт посредством композиция от експорт на повече промишлени производства за Русия и капитали вложения в развиването на съветската стопанска система, например от немски автомобилни компании и финансови вложения.

Тази двустранна търговия и вложения в този момент са спрени – и ще останат спрени още доста, доста години, като се има поради конфискацията от страна на НАТО на съветските задгранични запаси, съхранявани в евро и английски стерлинги, и европейската русофобия, която се разпръсква от американските пропагандни медии.

Вместо това, страните от НАТО ще закупят американски полутечен газ – само че те ще би трябвало да похарчат милиарди долари за създаване на задоволителен пристанищен потенциал, което може да отнеме време може би до 2024 година (Успех до тогава.)

Енергийният дефицит ще увеличи внезапно международната цена на газа в света. Страните от НАТО също ще засилят покупките си на оръжия от военно-промишления комплекс на Съединени американски щати. Почти паническото пазаруване също ще увеличи цената на оръжието. И цените на храните също ще се покачат вследствие на обезверения дефицит на зърно вследствие на прекъсването на вноса от Русия и Украйна, от една страна, и дефицита на амонячен тор, създаден от газ.

И трите от тези търговски динамичности ще укрепят $ по отношение на еврото. Въпросът е по какъв начин Европа ще балансира интернационалните си заплащания със Съединените щати?

Какво може да и изнася Европа, което американската стопанска система ще одобри в същия миг, когато личните й протекционистки ползи получават въздействие влияние, и когато международната свободна търговия умира бързо?

Отговорът е, не доста. И по този начин, какво ще направи Европа?

Мога да направя непретенциозно предложение. Сега, когато Европа съвсем е престанала да бъде политически самостоятелна страна, тя стартира да наподобява повече на Панама и Либерия – офшорни банкови центрове „ знамена за улеснение “, които не са същински „ страни “, тъй като не издават лична валута, а вместо това употребяват американския $.

Тъй като еврозоната е основана с парични белезници, ограничаващи способността й да основава пари за харчене в стопанската система над границата от 3 % от Брутният вътрешен продукт, за какво просто не хвърлите финансовата забрадка и не приемете щатския $, като Еквадор, Сомалия и островите Туркс и Кайкос? Това би осигурило на задграничните вложители сигурност против обезценяване на валутата при възходящата им търговия с Европа и нейното експортно финансиране.

За Европа алтернативата е, че доларовата цена на външния й дълг, стихотворец за финансиране на увеличаващия се търговски недостиг със Съединените щати за нефт, оръжие и храни, ще експлодира.

Цената в евро ще бъде още по-висока, защото валутата пада по отношение на $. Лихвените проценти ще се покачат, забавяйки вложенията и ще направи Европа още по-зависима от вноса. Еврозоната ще се трансформира в икономическа мъртва зона.

За Съединените щати това е надмощие на $ на стероиди – най-малко по отношение на Европа. Континентът ще се трансформира в малко по-голяма версия на Пуерто Рико.

Доларът против валутите на Глобалния Юг

Пълноценната версия на Новата студена война, провокирана от „ войната в Украйна “, рискува да се трансформира в начален залп на Третата международна война и евентуално ще продължи най-малко десетилетие, може би две, защото Съединени американски щати уголемяват битката сред неолиберализма и социализма, целейки тя да прерасне международен спор.

Освен икономическото завземане на Европа от Съединени американски щати, техните стратези се стремят да заключат африкански, южноамерикански и азиатски страни по сходни способи на това, което е планувано за Европа.

Рязкото повишаване на цените на силата и храните ще засегне мощно стопанските системи с хранителен и петролен недостиг – в това време, когато техните задгранични доларови задължения към притежателите на облигации и банките са изискуеми и обменният курс на $ се повишава по отношение на личната им валута.

Много африкански и латиноамерикански страни - изключително Северна Африка - са изправени пред избор сред недояждане, понижаване на потреблението на бензин и електричество или заемане на долари, с цел да покрият зависимостта си от търговията в Съединени американски щати.

Говореше се за издаване на нови СПТ от МВФ за финансиране на възходящите търговски и платежни дефицити. Но подобен заем постоянно идва с прикрепени конци. МВФ има своя лична политика за санкциониране на страни, които не се подчиняват на политиката на Съединени американски щати.

Първото искане на Съединени американски щати ще бъде тези страни да бойкотират Русия, Китай и техния нововъзникващ търговски и валутен съюз за самопомощ.

„ Защо да ви даваме СПТ или да ви предоставяме нови заеми в долари, в случай че просто ще ги харчите в Русия, Китай и други страни, които сме оповестили за врагове “, ще попитат американските чиновници.

Поне подобен е проектът. Не бих се изненадал да видя по какъв начин някоя африканска страна се трансформира в „ идната Украйна “ с американски прокси войски (все още има доста уахабитски бойци и наемници), които се бият против армиите и популацията на страните, които желаят да се хранят със зърно от съветски ферми, и да зареждат стопанските системи си с нефт или газ от съветски кладенци – да не приказваме за присъединяване в китайската самодейност „ Един пояс, веднъж “, която в края на краищата беше спусъкът за започването на новата война на Америка за световна неолиберална надмощие.

Световната стопанска система се подпалва и Съединените щати са се подготвили за боен отговор и въоръжаване на личната си търговия с нефт и селскостопански експорт, търговия с оръжие и претенции към страните да изберат към коя страна на Новата желязна завеса да се причислят.

Но какво има в това за Европа? Гръцките синдикати към този момент митингуват против наложените наказания. А в Унгария министър председателят Виктор Орбан преди малко завоюва избори въз основата на това, което всъщност е анти-ЕС и анти-американски мироглед, като се стартира с заплащането за съветски газ в рубли. Колко други страни ще влязат в класацията – и какъв брой време ще отнеме това?

Какво значи това за страните от Глобалния Юг, които са притиснати – не просто като „ съпътстващи вреди “ от дълбокия дефицит и растящите цени на силата и храните, а като самата цел на тактиката на Съединени американски щати, които слагат началото на огромното делене на международната стопанска система на две?

Индия към този момент сподели на американските дипломати, че нейната стопанска система е естествено обвързвана с тази на Русия и Китай. Пакистан е в същата обстановка.

От позиция на Съединени американски щати, всичко, на което би трябвало да се отговори, е: „ Какво има за локалните политици и клиентелистки олигархии, които ние награждаваме за това, че дават своите страни? “

От стадиите на обмисляне, американските дипломатически стратези гледаха на задаващата се Трета международна война като война на икономическите системи.

Каква страна ще изберат страните: личните си стопански ползи и обществено доближаване или послушание на локалните политически водачи, сложени с американска интервенция, като петте милиарда $, които помощник-държавният секретар Виктория Нюланд се похвали, че е вложила в неон*цистките партии на Украйна преди осем години, с цел да инициира борбите, които избухнаха в днешната война?

Пред лицето на цялата тази политическа интервенция и медийна агитация, какъв брой време ще отнеме на останалия свят, с цел да разбере, че е в ход световна война, като имаме Трета международна война на хоризонта?

Истинският проблем е, че до момента в който светът разбере какво се случва, световният раздор към този момент ще даде опция на Русия, Китай и Евразия да основат същински не-либерален Нов международен ред, който не се нуждае от страните от НАТО, и който е изгубил доверие и вяра за взаимни стопански облаги с тях. Военното полесражение ще бъде осеяно с стопански трупове.

Превод: СМ

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР