Вече е ясна основната стратегическа цел на изправения пред нарастващо

...
Вече е ясна основната стратегическа цел на изправения пред нарастващо
Коментари Харесай

Ивана Страднер: Путин иска разпад на НАТО, опитва чрез ескалация в Косово - моментът е опасен

Вече е ясна главната стратегическа цел на изправения пред възходящо напрежение президент на Русия Владимир Путин: да разпусне НАТО, да разкрие уязвимостта на Алианса. Такава констатация прави Ивана Страднер, консултант във вашингтонската Фондация за отбрана на демокрациите, в разбор за английския в. " Телеграф ":

Тъй като Русия търпи неуспехи в Украйна, непосредствената опасност за членовете на НАТО като Полша и балтийските страни може да бъде смекчена ненапълно.

Според Страднер обаче най-слабият фланг на НАТО се намира на Балканите, които съставляват комфортна цел за съветските упоритости.

През предишния уикенд, в един от най-тежките конфликти, откогато Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година, десетки тежко въоръжени етнически сърби нападнаха полицията в Северно Косово и се барикадираха в православен манастир.

Убити бяха един косовски служител на реда и трима нападатели.

Лидерите на Косово разбираемо дефинираха случилото се като терористична офанзива.

Сръбският президент Александър Вучич отхвърли да е забъркан, като се оплака на съветския дипломат в Сърбия - Александър Бокан Харченко, че косовският министър председател Албин Курти прави " брутално етническо пречистване " с поддръжката на Запада.

Тази ескалация, акцентира Страднер, е реализирането на фантазията на Москва.

От месеци Сърбия и Русия приготвят сърбите за ескалация в Косово, подклаждайки напрежението на Балканите, с цел да отвлекат вниманието на Запада от войната на Русия в Украйна.

Те наводниха осведомителното пространство с агитация, повтаряща остарялото изказване, че Косово принадлежи на Сърбия - в една от пропагантните тези се твърди, че Англия готви война там.

Както всеки учещ балканска история знае, сходна изразителност е предизвикала етническо принуждение в района и преди.

Русия бързо се възползва от случая: съветски представител разгласи, че " спомагателният напън от Запада " довежда " целия балкански район до рисковия борд ". Путин знае, че не би трябвало да изпраща военни сили на Балканите – той може да употребява хибридна война, с цел да дестабилизира района и да нарежда Русия като единствения благонадежден договарящ в спора.

По този метод Кремъл реализира три цели: отвлича вниманието на Запада от Украйна, укрепва районната позиция на Москва и дава на Путин въздействие върху западните сили, в случай че желаят да предотвратят ескалацията на споровете в района.

Сърбия също печели.

Вучич ескалира и по-късно понижи напрежението в Косово, като се нарежда като дирек на стабилността и го употребява като разменна монета със Запада.

Крайната цел на Вучич е да резервира властта, а рецесията в Косово му оказва помощ да отклони вниманието от личните си вътрешнополитически проблеми и да усили поддръжката за идните избори.

Белият дом предприе невиждана стъпка и обществено предизвести за „ огромно разполагане на сръбски военни по границата с Косово “. Колкото и рисково да е това, Вучич знае, че не би трябвало да изпраща войска.

Вместо това той може да употребява схемата на Путин и да изпрати бойци „ дребни зелени човечета “ без отличителни знаци, с цел да подкопаят Косово и да основат връзки на правдоподобно отказване. Може би тъкмо това към този момент се е случило, споделя Страднер.

НАТО разгласи, че ще усили военното си наличие в Косово, а Министерството на защитата на Обединеното кралство трансферира командването на боен батальон на НАТО, с цел да помогне - само че би трябвало да направи повече и по-бързо, с цел да потуши насилието и Русия и Сърбия да бъдат предизвестени.

Необходимо е допустимо най-бързо Лондон да ускори осведомителната активност в страната и чужбина, счита Страднер. Нова косовска рецесия може елементарно да се трансферира в Северна Македония, държава-членка на НАТО, и би имала съществени последствия за европейската защита в миг, когато Съединени американски щати са разсеяни от идните избори.

Това е рисков миг, само че малко на брой приказват за него.

Три десетилетия след кървавото раздробяване на Югославия етническото напрежение на Балканите в никакъв случай не е изчезнало.

Време е НАТО да ускори наличието си в района и да сложи Русия в отбранителна позиция, се споделя още в разбора.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР