Вече е ясна формулата, по която ще се преизчисляват пенсиите

...
Вече е ясна формулата, по която ще се преизчисляват пенсиите
Коментари Харесай

Как и с колко ще вдигнат пенсиите тази година

Вече е ясна формулата, по която ще се преизчисляват пенсиите от 1 юли. Процентът няма да е идентичен за всички възрастни, а ще зависи от пенсията. В изявление за, общественият министър Георги Гьоков обясни какво тъкмо ще се случи с пенсиите от юли. Планираното нарастване е приблизително с 20 %, само че действително ще е друго за всеки човек.

Крайната цел е получаваните сега добавки от 60 лв. да станат част от пенсията и също така да се даде в допълнение покачване, поради сериозния растеж на цените на главните артикули и услуги.

От общественото министерство дават обещание на всички пенсионери, че с нарастването на пенсиите ще могат по-лесно да се оправят с възходящата инфлация. Чистата пенсия без добавки ще се усили с 10% и по-късно към нея се прибавят още 60 лв..



Така, в случай че се вземе крайната сума - излиза, че другите пенсии се покачат с друг %. Конкретните образци - минималната заплата ще нарасне от 370 лв. до 467 лв.. Така нарастването при нея е 26 на 100.

Средната пенсия се трансформира от 500 на 610 или в проценти или с 22%

Максималната пенсия ще се повиши до 1 710 лв., като нарастването при нея ще е 14 на 100.

„ Всичко ще стане тъкмо по този начин, както го одобри Народното събрание. Ние ще предложим на Народното събрание при актуализацията на бюджета да се актуализират пенсиите не с швейцарското предписание както е сега планувано, а с много по-значителен %. Някъде към 20% и над 21% ще се вдигнат пенсиите”, уточни Георги Гьоков, министър на труда и обществената политика.

Таванът на оптималната пенсия също ще се промени откакто беше повишен и осигурителния предел на 3400 лв..



„ Работим по механизъм и се планува най-малко до края на годината да остане 3400 лв., а оптималната пенсия, която сега е 1500 лева на всички желанието е да отпадне таванът”, съобщи Гьоков.

От 1 октомври ще има още едно нарастване на пенсиите по швейцарското предписание, като ще бъдат преизчислени парите за 770 хиляди пенсионери.

„ Какъв ще бъде процентът на нарастването от 1 октомври е мъчно да се каже, тъй като тогава ще бъде строго самостоятелно. На всеки според от приноса му и от това каква самостоятелната му пенсия”, разясни общественият министър.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР