Вече е в сила забраната за продажба на ментолови цигари

...
Вече е в сила забраната за продажба на ментолови цигари
Коментари Харесай

Защо ментоловите цигари са по-вредни?

Вече е в действие възбраната за продажба на ментолови цигари в целия Европейски съюз. Мярката е част от политиката за ограничение на пушенето, призната през 2014 година Основната цел на възбраната на ментоловите цигари е да се понижи процентът на пушачите измежду младежите. Именно те са групата, която най-вече протяга ръка към тях. Забраната беше призната през 2014 година с шестгодишен гратисен интервал.

Сега борбата за по-здравословен живот е извоювана, само че отпорът от страна на тютюневата промишленост беше сериозен. „ Все отново справедливостта и публичния интерес надвиха над корпоративния на тютюневите компании. Честно казано оказаха подобен огромен напън над всички институции в Европейски Съюз и на държавните управления на страните членки “, разяснява някогашният евродепутат Антония Първанова, съобщи Нова телевизия. Дебатът за въвеждането на рестриктивните мерки за тютюнопушенето разделят евродепутатите. А огромните производители на цигари впрягат всички средства възбраните да не минат. Лобито им е съществено.

Лобистите реализират частични победи във връзка с леките цигари. Но съумяват да се наложат във връзка с бездимните цигари и ограничаващите текстове за тях отпадат. Здравните специалисти са безапелационни, че макар че се водят за по- леки цигари, в действителност ментоловият усет крие по-голям риск за насърчаване на съществени белодробни болести. „ Ментолът се явява маска, зад която тютюнът прониква по-лесно в дихателните пътища. Защото ментолът има успокоителен резултат, охлаждащ резултат, и в това време разширяващ резултат. Попадайки в дихателните пътища, изключително младежите, имат риск три пъти по-висок риск за бронхиална астма, на ранна възраст да създадат Хронична обструктивна болест, да отключат и сърдечни болести “, разяснява пулмологът София Ангелова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР