Вече е 2023г. и всеки се замисля за изминалата година

...
Вече е 2023г. и всеки се замисля за изминалата година
Коментари Харесай

Голямата депресия, войни и бомби: Най-значимите събития, които промениха света

Вече е 2023г. и всеки се замисля за миналата година и прави проекти за идната. Какво значимо се е случило и какво следва? Всеки си задава тези въпроси. Какво обаче е белязало света през последните 100 години? Какви значими събития са формирали образа на Земята и ориста на човечеството от 1923 година насам?

Ето и една дребна част от най-значимите събития, които са се случили през последните 100 години.

Голямата меланхолия

My grandfather stood in a line like this. Photo of a bread line during the Great Depression.
— Justwatching23 (@wayndres67)
Това събитие води началото си от Съединени американски щати още от 1929 година, само че по едно или друго време визира съвсем всички страни, в това число и България. Голямата меланхолия се смята за най-тежката, продължителна и широкообхватна икономическа меланхолия на 20 век. Дори актуалната литература я показва като най-тежкият стопански срив в международен мащаб. Голямата меланхолия стартира в Съединените щати със почналия на 4 септември 1929 година спад в цените на акциите. Това се трансформира в международна вест с краха на Уолстрийт на 29 октомври, станал прочут като „ Черният вторник “.

Това събитие има доста тежки последици както в богатите, по този начин и в бедните страни. Личните приходи, данъчните доходи, облагите и цените спадат, а интернационалната търговия понижава с повече от 50%. Безработицата доближава 25% в Съединените щати, а в някои страни даже до над 33%. Наистина невиждани са последствията от тази жестока финансова рецесия. Твърди се, че даже има страни, които към момента не могат да излязат от нея или пък просто са в някоя друга тежка икономическа рецесия.

Втората международна война

This Day in: On January 27, 1945, Red Army soldiers from the 322nd Rifle Division liberate the Auschwitz concentration camp.

Today we honor the survivors and remember all the victims of the Holocaust.
— World War II History (@WW2Facts)
Определено едно от най-катастрофалните събития в историята на човечеството за всички времена. Тя продължава от 1939 година до 1945 година Тази война се трансформира в най-мащабният и разрушителен боен спор в историята на света. Почти всички страни, в това число всички Велики сили, в даден миг се включват във войната, като се причисляват към един от двата противостоящи военни съюза – Съюзниците и Тристранния пакт. Стига се до положение на безспорна война, в която директно вземат участие над 100 милиона души от 62 страни от общо 74 по това време. Това събитие в действителност е едно от най-важните и за жалост най-ужасните, които са се случили освен през последните 100 години, ами напълно в света. Жертвите на този безразсъден боен акт варират в необятни граници, като тук-там написа, че надвишават 60 милиона души. Една част от смъртните случаи не са разказани в никакви архиви и документи, по този начин, че в никакъв случай няма да се знае сигурно какъв брой са били жертвите на тази безумна война.

Нашата страна също не остава незасегната от този боен спор. От септември 1944 година България се намира във война с Германия (на страната на Съюзниците от антихитлеристката коалиция). Български войски вземат участие във военните дейности на териториите на някогашна Югославия и Унгария и доближават до Австрийските Алпи. Опълчването против Хитлер слага България в обсега на някогашния Съветски съюз, което значително предопределя образа на всичко протичащо се в страната ни за десетилетия напред.

Атомната бомба

The Gadget, The First Atomic Bomb, 1945.
— Restudy History (@RestudyHistory)
Тя е обвързвана с Втората международна война и несъмнено е събитие, което единствено по себе си трансформира хода на войната, както и международната история. На 6 и 9 август 1945 година, американците взривяват две ураниеви атомни бомби над японските градове Хирошима и Нагасаки. Акт, който се помни и загатва и до през днешния ден. Цивилните жертви са били хиляди, както и материалните опустошения и злополучните последици след тези жестоки гърмежи. Това е още едно срамно леке в историята на американците, света и на човечеството като цяло.

Водородната бомба

The amount of energy produced by a hydrogen bomb is incredible
— eternal classic (@eternalclassic_)
На 1 ноември 1952 година в Съединени американски щати е взривена първата атомна бомба. Това събитие напълно трансформира живота на хората, тъй като по-късно последователно стартира да се употребява термоядреният синтез за приемане на сила. Името ѝ се дължи на това, че веществото, което се употребява за синтеза, е някой от двата тежки изотопа на водорода – деутерий или тритий. Дали това оказва помощ на човечеството или не, за жалост мненията са доста спорни, както за всяко друго нещо на този свят.

Първият човек в Космоса

Yuri Gagarin,the first man in space,
photographed in Helsinki,
1961
— Sarah/王女
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР