Вече деветата общонационална стачка срещу повишаването на възрастта за пенсиониране

...
Вече деветата общонационална стачка срещу повишаването на възрастта за пенсиониране
Коментари Харесай

Задействаха коктейлите “Молотов”. Франция е потопена в хаос

Вече деветата общонационална стачка против повишението на възрастта за пенсиониране приключи с погроми. Профсъюзите изведоха на улицата няколко милиона души. За това по какъв начин французите се борят с държавното управление - в материала.

Туба с бензин

Политическият и обществен спор на фона на пенсионната промяна на Еманюел Макрон не стихва във Франция повече от два месеца. Той се разгоря с нова мощ, откакто управляващите одобриха законопроекта, заобикаляйки Народното събрание благодарение на член 49.3 от конституцията - на отговорността на министър-председателя.

Депутатите повдигнаха вотове на съмнение към държавното управление, само че кабинетът на Елизабет Борн се опълчи - девет гласа не бяха задоволителни за приемането му.

„ Насилственото “ пробутване на закона, против който съгласно социологическите изследвания са срещу към 70% от французите, провокира звук: в цялата страна започнаха неразрешени митинги и към този момент не мирни демонстрации, а вълнения и конфликти с полицията.

В сряда президентът на Франция даде изявление пред националната телевизия за първи път от началото на разискването на законопроекта.

Макрон сподели, че няма да отстъпи, няма да отдръпна промяната и няма да освободи държавното управление. Вдигането на възрастта за пенсиониране също не го радва, само че би трябвало да се направи, а опция няма. Следователно той не съжалява.

Държавният глава добави, че е подготвен да се помири с непопулярността, защото сред социологическите изследвания и ползите на страната е избрал второто.

В речта на президента няма нищо ново. Той единствено повтори казаното преди, безусловно игнорирайки протичащото се тези дни на улицата и не отговаряйки на въпросите, които непрекъснато му задават политическите съперници и обществото. „ На живо от паралелната действителност “, както означи един от наблюдаващите.

Опозицията и синдикатите упрекнаха Макрон в неистина, двуличие, надменност и безусловно отвращение да слуша и чуе съгражданите си. И възмутените младежи още веднъж излязоха на улицата.

" Когато в една страна бушува спор от такова равнище, ролята на президента на републиката е да успокои обстановката. Може би не преднамерено, само че той не просто наля масло в огъня - той хвърли туба с бензин в пожара ", сподели водачът на най-големия синдикат " Обща конфедерация на труда ” Филип Мартинес.

Погроми в Париж и отвън него

Профсъюзните водачи предизвестиха, че дейностите на президента и държавното управление неизбежно ще предизвикат радикализиране на митингите, а уредниците на демонстрациите няма да могат да удържат тълпата. Така и се случи: в четвъртък, деветият ден на националния митинг беше най-горещият и най-насилствен от времето на " жълтите жилетки " насам.

В доста градове дейностите бяха съпроводени от погроми и вандализъм, а чиновниците на реда и държавните чиновници постоянно ставаха цел на националния яд. В Лориен протестиращи подпалиха постройката на полицейското ръководство, в Бордо - основния вход на кметството, където при започване на идната седмица трябваше да бъде признат английският крал Чарлз III. Протестите приключиха с вълнения в Рен, Лил, Нант, Лион и други градове на страната.

Демонстрацията в Париж, на която са участвали от 119 000 (според властите) до 800 000 души (според оценките на синдикатите), стартира на площада на Бастилията, откъдето хората се придвижиха до Операта.

По целия маршрут на стачкуващите избухваха произшествия. Подстрекателите, както нормално, бяха " професионални " бунтовници от черния блок, крайнолеви радикали - анархисти, екоактивисти, антифашисти. Младежите с черни облекла, качулки, очила и маски подпалваха купищата отпадък, насъбрани от стачката, потрошиха витрини, спирки, надраскаха с надписи и разбиваха заведения за бързо хранене, бижутерийни магазини и банки - главните знаци на капитализма.

Най-тежки бяха конфликтите към площада на Операта. Младежите струпаха барикади от подръчни средства. Павета, бутилки и строителни боклуци заваляха по полицейския кордон. Използвани бяха даже коктейли “Молотов ”. Полицията отговори с палки и сълзотворен газ. По-късно бунтовниците започнаха да се разпръскват на групи от по 30-40 души, на места из града избухнаха вълненията, които не стихнаха до късно през нощта.

„ Вчера регистрирахме 903 пожара в Париж, 457 ареста в цяла Франция и 441 потърпевши измежду служители на реда и жандармеристи “, сподели френският вътрешен министър Жерар Дарманен.

Според него безредиците са проведени от към 1500 провокатори. Шефът на Министерство на вътрешните работи хвърли виновността и върху крайнолевите политици и деятели, които съгласно него подклаждат обстановката.

Междувременно управляващите наподобява пропущат значим миг. В случая с " жълтите жилетки " ядрото на протестното придвижване бяха най-вече " работяги " от провинцията. Сега в тълпата имаше голям брой младежи, постоянно малолетни.

Младежите с подготвеност следват радикалите. Мнозина, даже без да крият лицата си, вземат участие в погромите, хвърлят камъни по полицейски кордони и в това време вършат селфита и се снимат в “Тик-Ток ” на фона на безредиците.

В същото време чистачите и служащите на петролните терминали не престават да стачкуват, броят на влаковете в железниците и в метрото е понижен, а полетите са анулирани. Ще бъде доста мъчно да се овладее тази обстановка в подтекста на огромната рецесия.

Междувременно, като че ли не забелязвайки нищо, управляващите продължаваха да приготвят държавното посещаване на крал Чарлз III. Очакваше се в чест на английския монарх Еманюел Макрон да даде вечеря за 250 посетители във Версайския замък. Вярно е, че плъзнаха клюки, че програмата въпреки всичко ще бъде поправена.

Така да вземем за пример кралят планираше да отиде от Париж до Бордо с високоскоростен трен ТГВ идващия вторник и по-късно да се вози на трамвай до кметството. Профсъюзите обаче към този момент дефинираха нов ден за общонационален митинг за 28 март. А стачкуващите транспортни служащи от Бордо дадоха обещание да се погрижат да не бъде открит нито един трамвай за Чарлз III.

В петък обаче по искане на президента на Франция визитата въпреки всичко беше отсрочено: то ще се състои в по-подходящо време и при по-добри условия.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР