Вече десет години Илия Цветков е гражданин на света. Пробвал

...
Вече десет години Илия Цветков е гражданин на света. Пробвал
Коментари Харесай

Българите, които си тръгват: Защо младите хора търсят реализация в чужбина?

Вече 10 години Илия Цветков е жител на света. Пробвал е да се осъществя в Съединени американски щати , само че избира Дания. Казва, че към този момент тя е неговото място.

Там  неотдавна приключва стопанска система и до момента в който си търси работа по специалността,  работи в склад със възнаграждение, в пъти по-високо, в сравнение с у нас.

Запазва се наклонността най-високи заплати да се получават в ИТ бранша

„ Животът е по-лесен, по-добри са приходите, има по-добра обществена мрежа, примерно когато си незает или когато учиш, се дават пари - всичко там е уредено, доколкото тук би трябвало всеки ден да се бориш, с цел да направиш нещо “, изяснява Илия Цветков, който живее в Дания.

Половината от интервюираните млади  хора, взели участие в изследването на „ Тренд “, на възраст между  18 и 29 години, заявяват, че биха напуснали страната.

Тази наклонност се ускори още повече след настъпването на пандемията от ковид

„ Което значи, че, за жал, разполагаме с един голям капацитет от емигранти “, разяснява тематиката социолог от организация „ Тренд “ Димитър Ганев.

Според експерта по демографски проблеми и един от най-хубавите ни писатели Георги Бърдаров са налице три напълно нови демографски модела на поведение  – все по-ниската раждаемост, застаряващо население и все по-глобално разбъркване на популацията. Невинаги парите са определящи.

Всяка година понижаваме с към 50 хиляди души, разяснява демографът Георги Бърдаров

„ Не толкоз приходите са водещи при младежите, а тази обществена среда, обществена неустановеност, в която живеем, те желаят да има религия в институциите, желаят да няма тая експанзия в полицията и в учебните заведения, желаят децата им да порастват в естествена витална среда “, изяснява и Георги Бърдаров, демограф и публицист.

Ако ситуацията у нас се промени по този начин, че да живее  в родния си край, само че с приходи, съпоставими с тези в Западна Европа, Илия би споделил довиждане на  емиграцията.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР