Вече четвърти месец продължава активната работа на Специализираното междуведомствено звено

...
Вече четвърти месец продължава активната работа на Специализираното междуведомствено звено
Коментари Харесай

Нови 819 досъдебни производства за престъпления, свързани с наркотици и нелегална миграция, са образувани през ноември 2023 г.

Вече четвърти месец продължава дейната работа на Специализираното междуведомствено звено сред прокуратурата и Министерство на вътрешните работи за подкрепяне на следствието по досъдебни производства за закононарушения на лица и проведени незаконни групи, свързани с произвеждане, преправяне, държане, разпространяване на наркотични субстанции, с трафик на хора и противозаконна миграция.
 
За интервала 1-30 ноември 2023 година са формирани 669 досъдебни производства против проведени незаконни групи и лица за закононарушения, свързани с опиати. Във връзка с този жанр закононарушения са извършени 533 профилирани полицейски интервенции и са арестувани 832 лица, демонстрира ежемесечният разбор на данните за работата на  междуведомственото звено. Задържани са над 124 кг марихуана, 28,5 кг екстази, над 7 кг кокаин и други
 
 Полиция Полиция Източник: Zonanews
576 са извършените през ноември т.г. профилирани полицейски интервенции за противопоставяне на противозаконната миграция. Задържани са 658 нелегално пребиваващи жители на трети страни. Новообразуваните досъдебни производства за противозаконен трафик на хора и незаконна миграция през ноември т.г. са 150, демонстрират систематизираните данни.
 
Сред присъщите случаи е досъдебно произвеждане за открити в парцели на 35-годишен кюстендилец над 181 опаковки с бяло прахообразно вещество, което при полеви наркотест е реагирало на кокаин. Иззети са таблетки MDMA, електронна везна и други противозаконни движимости. Под надзора на прокуратурата се води и досъдебно произвеждане за открити 3 кг кокаин в лек автомобил, каран от 28-годишен турски жител, с който е пътувал и 40-годишен гражданин на Свиленград. Впоследствие при претършуване на адрес в гр. Свиленград са конфискувани още 150 грама кокаин.
 
 Кокаин Кокаин Източник: Pixabay
В интервала 1-30 ноември 2023 година са разкрити 14 лаборатории/площи за произвеждане и развъждане на наркотични субстанции, измежду тях две оранжерии във варненски села, в които са открити 200 растения от рода на конопа, две пространства за развъждане на канабис в пернишкото село Кладница и други
 
При една от профилираните полицейски интервенции против незаконната миграция  са претърсени 8 адреса на територията на градовете София и Монтана.  Задържани са 11 души, измежду които и двама водачи на незаконна група за набиране, укриване, превеждане и превозване на групи противозаконни мигранти от Турция през България в посока Сърбия и страни от Западна Европа. Досъдебното произвеждане по случая е за закононарушения по член 321 от Наказателен кодекс, член 280 и член 281 Наказателен кодекс.
 
 Нелегални мигранти Нелегални мигранти Източник: Министерство на вътрешните работи
За интервала 1-30 ноември 2023 година има 363 постановени и влезнали в действие правосъдни акта за закононарушения, свързани с наркотични субстанции, и 172 правосъдни акта за закононарушения по член 279, 280 и 281 от Наказателен кодекс - нелегално превеждане през границата на обособени лица или групи от хора и незаконно подкрепяне на непознати жители да обитават или минават в/през страната.
 
Специализираното междуведомствено звено бе основано със взаимна заповед сред Прокуратурата на Република България и Министерството на вътрешните работи през август т.г. за подкрепяне следствието за съответните типове закононарушения. Една от главните му действия е мониторинг на формираните и водени досъдебни производства.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР