Вече близо десет месеца българските медици са на фронта, не

...
Вече близо десет месеца българските медици са на фронта, не
Коментари Харесай

БЛС към Борисов: НЗОК се държи все едно, че епидемия не съществува

 Вече близо 10 месеца българските медици са на фронта, не жалят сили и демонстрират издръжливост, мъжество и жертвоготовност в битката с епидемията. Много наши сътрудници сега се борят за живота си, а над 50 медици починаха. Това се споделя в писмо на БЛС до премиера.

Български лекарски съюз следи деликатно ограниченията, които се подхващат от страна на страната за справяне с сложната обстановка, пред която е изправена страната ни и считаме, че в по-голямата си част са съответни и навременни. Запознати сме с бюджета на НЗОК и този на страната за идната година и плануваните буфери за битката с епидемията от Ковид-19. Български лекарски съюз ясно осъзнава своята роля като организация, която би трябвало да подкрепи процеса за навременно и вярно въвеждане на подхванатите ограничения и своевременното им постигане до нашите сътрудници.

За страдание обаче, за целия интервал от март месец до в този момент, на фона на хилядите белязани ориси от Ковид-19, ръководството на Националната задравноосигурителна каса се държи все едно, че зараза не съществува и неглижира сериозността на обстановката. Всяка една от противоепидемичните ограничения, която е оповестена от Националния действен щаб или Министерски съвет вместо да влезе в действие в незабавен порядък това се случва с извънредно огромно забавяне, в резултат на целенасочени опити за закъснение, бюрократичен метод и административни пречки от страна на управлението на НЗОК.

От оповестяването на решението за откриване на Ковид-легла във всички лечебни заведения до сключването на контракти с лечебните заведения, които дотогава не лекуваха Ковид-болни изминаха над два месеца. Причината - отвод от страна на НЗОК за подписване на контракти с лечебните заведения.

Възможността да бъдат тествани всички български жители със признаци на Ковид-19, които са се обърнали към персоналните си лекари също се отсрочи във времето с близо три месеца след оповестяването на решението. Причината - още веднъж закъснение от страна на НЗОК, допълват от БЛС.

Последните оповестени ограничения за финансово застраховане на лечебните заведения за извънболнична помощ: медицински центрове и общопркатикуващи лекари, на практика получиха опция да се осъществят едвам в този момент, когато до края на годината остава по-малко от месец.

По време на последната ни среща с НЗОК за разискване на работата на медиците през идната година и параметрите по последния Анекс към НРД 2020-2022 година, който следва да бъде подписан, на огромна част от нашите въпроси по отношение на продължение на подхванатите ограничения, свързани с работата ни и през 2021 година получавахме чисто административни отговори “пари няма ", " това не зависи от нас ". Поведение, което е изрично недопустимо и е насмешка с българските медици, които и в този миг са на бойното поле, насмешка с тези наши сътрудници, които и сега се борят за животите си, насмешка е с паметта на тези, които починаха, показват от БЛС.

Предвид гореизложеното, настояваме за среща с Вас в незабавен порядък, с цел да споделим нашите терзания и паники. Ние сме длъжни да подсигуряваме сигурност и предвидимост за нашите сътрудници. От първостепенно значение е да влезем в новата година уверени, че напъните на българските медици са оценени и подкрепени и че е направено всичко належащо те да се усещат спокойни, с цел да продължат да водят неравната борба с подлата болест.

В противоположен случай ще откажем да участваме в преговорния развой с НЗОК и няма да подпишем Анекса към НРД 2020-2022г., тъй като не намираме смисъл да водим диалози и да носим отговорност дружно със страна, от която " нищо не зависи ", акцентират от БЛС.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР