Вече близо час продължава срещата между премиера Стефан Янев, регионалният

...
Вече близо час продължава срещата между премиера Стефан Янев, регионалният
Коментари Харесай

Премиерът Янев на среща с пътни строители заради неизплатените средства

Вече близо час продължава срещата сред премиера Стефан Янев, районният министър Виолета Комитова и представители на пътноподдържащите компании. Трябва да бъде открит отговор на въпроса по какъв начин могат да бъдат преведени към 1,3 млрд, които съгласно пътностроителните компании страната им дължи по контракти, подписани за ремонт, поддръжка и строителство на пътища.

През актуализацията на бюджета стана ясно, че кабинетът може да разплати към 320 млн. лева, а останалите средства предлага да бъдат разплатени в идващите няколко години на разсрочено заплащане. От компаниите отхвърлиха тази опция и настояха за 60% заплащане тази година и останалите да бъдат разсрочени.

След среща с президента Румен Радев преди няколко дни компромис не беше открит, а компаниите обявиха, че остават в протестна подготвеност.

В началото на срещата министър председателят Стефан Янев изрази вяра компромис да бъде открит преди началото на зимния сезон.

" Трябва да търсим решения, тъй като проблемите са доста. Най-малкото преди началото на зимния сезон би трябвало да имаме визия по какъв начин ще се извърши поддръжката на пътищата и нужната организация за задачата ", сподели Янев.

Според юристите на отрасловите министерства някои от договорите за възлагане, подписани сред АПИ и пътностроителните компании могат да бъдат оповестени за невалидни, защото дължимите суми по тях надвишават с над 50% контрактуваното в границите на лимитите от Закона за публичните поръчки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР