Вече бившият народен представител от Продължаваме промяната - 30-годишният Минко

...
Вече бившият народен представител от Продължаваме промяната - 30-годишният Минко
Коментари Харесай

Отказалият се депутат Велико Минков: НС е театър - излизат на трибуната за клипче в социалните мрежи

Вече някогашният депутат от " Продължаваме промяната " - 30-годишният Минко Великов, пожела на депутатите, " в случай че имат опция, да бъдат велики българи ", и по-късно напусна Народното събрание. Роден е на 20 юли 1991 година в Исперих, учил " Компютърни науки " в СУ. Програмира криптовалути. Студент е на Кирил Петков и Асен Василев от Харвардските курсове в СУ. Казва, че си е тръгнал от Народно събрание по персонални аргументи. Мечтае да види Народно събрание реформиран, да заседава без смарт телефони или напълно онлайн. Единственият дал своя вот " въздържал се " за мораториума, тъй като му било некомфортно да натиска копчето за нещо, което не е видял написано на текст по какъв начин наподобява. Не желае да върви в изпълнителната власт и си остава деен жител на Русе.

- Защо решихте да напуснете Народното събрание? Не Ви ли беше забавно това, което вършат депутатите, или се разочаровахте толкоз бързо?

- Естествено, че ми е забавно. Аз съм оповестил, че аргументите ми са по-скоро персонални. По време на акцията към този момент знаех, че в персонален проект не мога да си разреша на този стадий да ставам депутат, обаче към този момент беше късно да се разместват листите и другия вид, който видяхме, който избра Бойко Борисов - той се отхвърли пред ЦИК преди да се закълне. За мен това е противоконституционно, защото мандатът на народния представител стартира да тече от деня на изборите, в които е определен, когато е определен първи път. И това отричане пред ЦИК, най-малко съгласно това, което съм чел аз по дело №5 от 2001 година, ми наподобява, че е противоконституционно. Ако един народен представител, който е определен за първи път в Народното събрание, желае да бъде предварително освободен, би трябвало пред Народното събрание да си подаде оставката, а не пред ЦИК.

- Кирил Петков и Асен Василев, на които сте бил студент, не се ли пробваха да Ви задържат в групата или в изпълнителната власт?

- В нито един миг не съм ги търсил да си приказвам с тях за оставката ми, а и няма смисъл, откакто претекстовете ми са персонални. А и хората в екипа знаеха, че изпълнителната власт не е работа, с която желая да се занимавам.

- Защо смятате, че Ви е рано да бъдете народен представител?

- Заради персоналните аргументи, не за нещо друго. Смятам, че ще се оправя с работата в Народно събрание.

- Колко дни бяхте народен представител в действителност и какво успяхте да извършите за това време?

- Мисля, че в три или четири съвещания съм взел участие.

- Освен речта ви най-после, изказвали ли сте се по някой въпрос?

- Нямал съм други изявления. Ефективността на Народното събрание е извънредно ниска, тъй като този формат, който имаме на парламент, където някой излиза на трибуната, приказва пред 240 души, този формат е отпреди 20-и век. След това се появяват камерите в Народно събрание, а към този момент последните години се появяват и обществените медии, които доста бързо раздухват това, което е казано в Народното събрание. Това, което видяхме в огромна част от изявленията, а и обществото го вижда това към този момент от години, е един тип спектакъл. Излизат на трибуната хора да приказват неща, които не обогатяват дебата, имат за цел един подобен такъв пиар резултат - да възпроизведат едно клипче, откъслек за обществените медии с това, което са споделили. Това, което са споделили, не е за останалите народни представители, а за една външна публика. Това не е причина, която ме е отказала, в противен случай, персоналните са ми аргументите. Но в едно бъдещо мое присъединяване, в случай че желая да вземам участие в Народното събрание, за мен персонално, а допускам и за доста други хора, които имат предпочитание да трансформират нещо в България, е извънредно демотивиращо да са в такава конюнктура.

- Но въпреки всичко в Народното събрание се приказва, подобен е и френският корен на думата. Там се приказва от трибуната, спори се, водят се диспути. Дори в британския парламент пазят традициите и не са минали към това да приказват онлайн.

- Преди 20-и век единственият метод да стигне до всички информацията е бил да излезеш и да го кажеш пред всички. Затова е имало естрада и са слушали всички останали, с цел да вземат осведомено решението. Вече сме обаче в 21-и век и нещата са малко по-различни. Знам, че в предходни парламенти са забранявали телефони и смарт телефони да се вкарват в залата, тъй като в действителност, действителната връзка сред народните представители става посредством смарт телефоните и тя не е обществена. Тя не се демонстрира на камерата, на камерата се демонстрира просто един спектакъл.

- Вие по какъв начин го виждате да работи Народното събрание, по какъв начин бихте реформирали работата му?

- Единият метод е да забраним смарт телефоните в пленарната зала и да се опитаме да се върнем в 19-и век, което не се получава. Другият метод е да си кажем - ами, добре, към този момент сме в 21-и век и връзката може да върви задоволително отзивчиво онлайн и в писмена форма. Защото тогава тези процедурни хватки с бавене на времето, с пиар речи от трибуната, ще се обезсмислят.

- Е, да де, само че това е институция, няма по какъв начин да премине в обществената мрежа, там се гласоподават закони.

- Естествено, само че ето какво имам поради. Аз се занимавам с криптовалута. При работата с криптовалута през последните години нашумява едно нещо, наречено децентрализирана самостоятелна организация. Децентрализираната самостоятелна организация е конструкция, която разрешава да бъдат взимани решения дружно, по либерален принцип, с гласоподаване, с предложение на решения, с анулиране. Това стартира да се постанова в цифровия свят на наддържавно равнище към този момент. Не си приказваме дори за остарялото схващане за глобализъм, а за напълно друго нещо във виртуалния свят. Това, съгласно мен, ще се потвърди през идващите години като нещо, което е дейно и което младите, около криптовалутите, възприемат, и съумяват да работят по този начин.

- Тогава по какъв начин ги виждате съвещанията на Народното събрание по този модел, единствено онлайн?

- Според мен този диалог е за едно Велико национално заседание. Защото от години го следя това нещо, аз го споделям като човек, който доскоро не е бил политик, а елементарен жител. Виждаме по какъв начин хора, които са били многообещаващи, влизат в Народното събрание, само че нищо не се случва, няма смяна. И това са обособени хора, които се раздават в Народното събрание, само че огромна част от времето им минава в това да слушат едни безсмислени речи в едно безсмислено бавене на времето и персонален пиар.

- А не е ли повода за тази неефективност на Народното събрание не на формата му на действие, която съгласно Вас е остаряла, а на качеството на хората в него?

- Точно по този начин. Но нали знаете, че когато отвратените си заминат, остават отвратителните. До огромна степен и на това се дължи. Тази система просто възпроизвежда едни " отвратителни ", които хабят времето на останалите и държат някакви такива безсмислени пиар речи, на които няма смисъл да се дава отговор. Те са един спектакъл за на открито, а действителната връзка сред народните представители става посредством смарт телефоните.

- А Вие видяхте ли във вашата група на Политическа партия такава връзка посредством смарт телефоните? Вашите депутати по този начин ли споделят?

- Естествено. Мисля, че е ясно на всички, че не би трябвало да отхвърляме новите технологии. Определено са по-полезни, в сравнение с да се връщаме в 19-и век. Когато имаме една съпротива, която преднамерено бави времето, с цел да се изнервим и най-после да вземем някакво преждевременно решение, тогава, естествено, че ние не седим и чакаме просто по този начин, имаме си смарт телефони, споделяме си между тях. То е явно, че всички групи го вършат това нещо.

- А Вие бяхте ли на гласуването на мораториума?

- Да, бях на мораториума, бях единственият " въздържал се " от нашата група.

- Защо се въздържахте? Прозряхте, че това е капан ли? Какво Ви накара?

- Не, просто ми беше доста некомфортно да гласоподавам едно нещо, за което нямам текста пред себе си. Не беше изчистен текстът на това, което гласувахме, и надлежно след това се разбра, че става дума за 1 януари 2021 година Не ми беше удобно да гласоподавам по този метод и по тази причина взех решение да се въздържа.

- Не Ви е била удобна атмосферата в Народното събрание, с цел да си тръгнете? Или сте бил по-непокорен от останалите?

- Не, аз към този момент бях оповестил, че напущам Народното събрание няколко дни преди да гласуваме за мораториума. Не ги обвързвайте нещата. Обстановката в Народното събрание се вижда и извън без човек да е вътре в Народното събрание.

- А да не би тук да Ви е била доста по-малка заплатата като народен представител, в сравнение с това, което печелите от криптовалутата?

- Според мен в действителност би трябвало да се вдигнат заплатите на депутатите, колкото и да е непопулярно това. Но, персонално за мен това не беше някакъв главен претекст.

- А за какво да се подвигат депутатските заплати? В обществото битува друго мнение - че вземат огромни заплати. Какъв Ви е аргументът за това?

- За да се привлекат хора, които имат опит, а другояче остават в частния бранш и не желаят да си жертват четири години по този метод и даже да прибягват до харчене на спестяванията си, единствено и единствено да влязат в Народното събрание.

- Във вашата група множеството са младежи. Подготвени ли сте да ковете закони, Вашето усещане какво е?

- Първо, от 67 души ние имаме единствено един, който е бил народен представител - Настимир Ананиев. Останалите са за първи път. Второто нещо, което се вижда, ние може да сме една четвърт от състава на Народното събрание, само че нашите изявления са може би по-малко от 10% от времето, през което се е говорело на трибуната, може би дори и към 5% от времето. В този смисъл, ние още не сме вкарани в този коловоз да играем играта на старите с тези процедурни хватки и губене на време и паир речи.

- Да, по този начин е, само че нямате пък и опита им, въпреки това.

- Да, само че не сме обременени от тази система, която се оказа, че е порочна, към този момент не знам за коя година.

- От трибуната цитирахте Буров и призовахте депутатите да бъдат велики българи. Обаче смятате ли, че имаше такива в залата, към които съответно сте насочили това обръщение?

- Това, което споделих, беше: " Ако имате опцията, бъдете велики българи ". Човек си избира по какъв метод може да способства и дали това ще го направи популярен българин. И дали има опцията да го направи, тъй като в доста от обстановките няма тази опция.

- А за какво избрахте да цитирате Буров?

- Защото тази книга " Срещи с Буров " е извънредно образоваща на политическа тема в българската действителност.

- Ще продължавате ли с политиката?

- Аз до момента съм развивал гражданска интензивност, която евентуално ще продължа. Дали ще бъде в политиката, като част от някаква партия... Ние от " Продължаваме промяната " още не сме партия. Ние, знаете, че нямахме това време. Вече ще преценява нататък дали желая да се включа с политическа ангажираност в нея, като партия, или ще съм си просто деен жител.

- Тоест, Вие в този момент си се занимавате с бизнеса, в Русе сте се завърнали?

- Да.

- А бихте ли се завърнали още веднъж в Народното събрание?

- Ами, когато си подредя персоналния живот, тъй като аз поради това напуснах Народното събрание, може би бих се върнал. Като, естествено, че тогава, се надявам да имаме повече време, да няма толкоз рецесии, незабавни за решение, с цел да преосмислим метода, по който работи Народното събрание. Сега нямахме това време, тъй като внесохме доста малко ремонти в правилника, едвам си позволим по-голяма успеваемост на работата, само че не радикална смяна. Защото имаме да решаваме незабавно рецесии - енергийната, като здравната. Затова беше значимо да променим минимално правилника и незабавно да стартираме да образуваме комисии. Определено, в случай че ще се включвам отново в Народното събрание, се надявам да е след миг, в който към този момент е назряла една потребност и сила да се смени методът на работа на Народно събрание, да се премине към нещо по-ефективно.

- А имаше ли оратори, без значение от коя партия, които Ви направиха усещане в залата?

- Примерно младият сътрудник Явор Божанков ми направи усещане. Хареса ми Александър Симидчиев от Демократична България, който излезе с съответни данни, когато говореше за документите, коя група какъв брой е рискова и какви са вероятностите да заболее и да популяризира вируса. Честно казано, впечатлиха ме тези оратори, които губят времето на Народното събрание.

- Те по тази причина са очевидно положителни оратори, щом съумяват.

- Да, имат подарък слово, приказват разтеглено, до момента в който им изтече времето, а дори и по-късно. Техен си е методът, който ще изберат дали ще употребяват ораторските си умения и сили дали да бъдат велики българи или нещо друго.

- Като Ви чувам, хем сте отчаян, хем персонални аргументи си имате да напуснете Народно събрание.

- Личните аргументи са ми водещи. Аз съм си оповестил пред Политическа партия преди да се отчайвам.

- Но и второто е реалност?

- Да.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР