Вече 50 години заедно маестро Донка Копринкова и хор “Славянско

...
Вече 50 години заедно маестро Донка Копринкова и хор “Славянско
Коментари Харесай

Да пробуждаш с песен - маестро Донка Копринкова и хор “Славянско единство”

Вече 50 години дружно маестро Донка Копринкова и хор “Славянско единство” благославят, въодушевяват и предизвикват със своето песенно и музикално творчество.
Настоящата 2018 година е юбилейна за тях, защото се навършват 50 години, в които маестро Донка Копринкова е основен живописен началник и диригент на хор „ Славянско единение “ при Читалище “Напредък-1869” в град Горна Оряховица.

Дипломант на Държавната музикална академия „ Панчо Владигеров”, випуск 1965-та, Донка Копринкова учи диригентство при професор Димитър Русков и специализира при професор Васил Арнаудов , който я образува като диригент. От професор Арнаудов тя научава, че „ изкуството е поредност от върхове – след този, който ти се коства най-голям, идва идващият, още по-висок. И по този начин до безспир “ и „ който изпее със сърцето си „ Аве, Мария”, не може да извади нож “. Успехите на хора на национални и европейски подиуми са удостоверение за гения, трудолюбието и огромния ѝ креативен капацитет, които трансформират името ѝ в един от знаците на българското хорово изкуство. През 2009 година Донка Копринкова е удостоена със званието почетен жител на Горна Оряховица, а през 2010 година е отличена за Будител на годината . През 2012 година е наградена с диплом за най-хубав диригент на интернационалния хоров фестивал и конкурс в Анталия, Турция. За 50 години креативна активност и 70 годишния ѝ празник е наградена със „ Златна лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци.

Снимка: Маестро Донка Копринкова, диригент на хор „ Славянско единение “
От 1965 година пътят й вечно се свърза с хор „ Славянско единство”, след като стартира новата и най-новата история на групировката. Безупречният ѝ професионализъм, необятната ѝ музикална просвета, отдадеността ѝ към хоровото дело не престават школата на учителите ѝ проф. Димитър Русков и проф. Васил Арнаудов и през годините утвърждават името на хора като будител в народен и интернационален мащаб.
Успехите на хора, родени от гения и трудолюбието на всички артисти и ръководители, подкрепени от община и спонсори, са индикаторите за огромния креативен капацитет и осъществените благоприятни условия, получили самопризнание по доста подиуми у нас и в Европа. Заслужена респект към тях от признателните следовници.

Снимка: Хор „ Славянско единение “
Съставът е лауреат на всички национални фестивали , притежател на 18 интернационалните оценки и медал „ Кирил и Методий” – ІІ степен. Етапни моменти се явяват призовите места от състезанията в Ланголен – Англия, Монтрьо – Швейцария, Фивицано – Италия, Превеза – Гърция, Тонен – Холандия и други Творческата и другарска връзка на хора със сформира от Еннепетал – Германия става причина градът да бъде обект на дарителство и помощи в размер на 1 000 000 лева

Репертоарът на хор „ Славянско единство” включва стотици заглавия , представящи разнообразни стилове, столетия и културни обичаи – от източноправославна и католическа духовна музика до госпъл, спиричуъли и фолклорни обработки с друга национална специфичност. Хорът е изпълнявал с оркестрите на Добрич, Разград, Велико Търново, Еннепетал и по-крупни творби като: Антонио Вивалди – Меса „ Глория”, Франц Шуберт – Меса сол мажор, Камий Сен-Санс – „ Коледна оратория”. В последните години хорът насочва интереса си и към известната песенна просвета, евъргрийни и други в модерни аранжименти.

В художественото управление на състава се включва и името на младия и надарен Антон Благоев – корепетитор, акомпанятор и аранжор на голям брой заглавия от репертоара на хора.

През школата на „ Славянско единство” в годините минават 17 деца, които приключват висше музикално обучение и професионално се занимават с пеене или педагогическа активност. Сред тях се открояват имената на Росен Кръстев – солист на операта в Брауншвайг – Германия, Илия Илиев – бас, Мариан Костадинов – баритон, Димитър Копринков – бас-баритон, Петя Копринкова – мецосопран, Николай Дремов – диригент, Мая Йорданова – сопран и други

Хор “Славянско единство” прави з аписи в Радио София, Кьолн, Би Би Си, Белград, Шабле – Монтрьо, TV ORF 2. Има издадени два компактдиска, продуцирани през 2000 и 2008 година
Най-добрите свидетелства за задачата, изпълнявана от хор “Славянско единство” с основен живописен началник маестро Донка Копринкова са отзивите от професионалиисти, общественици, жители и медии:
„ …Внушителният хор „ Славянско единство” от град Горна Оряховица, България, е дирижиран от Донка Копринкова – диригент с магическо лъчение. С необятен и доблестен жест тя извлича от своите 60 артисти превъзходна звукова сплав. Творби от български композитори със комплицирани естетика и метроритъм бяха изпълнени брилянтно.”
Ла прес (Ривиер) Шабле – Монтрьо 1999 година
Жан Косé
„ Пътят на хора – това е историята на хоровото дело на Горна Оряховица. „ Славянско единство” извоюва своето място сред най-хубавите български хорово-изпълнителски колективи и завоюва уважението на приятелите на хоровата ария. Неговият началник – Донка Копринкова се подрежда сред най-талантливите диригенти в страната.”
проф. Васил Арнаудов
„ Изпълненията на хор „ Славянско единство” бяха освободени от напрежение, а звучността – наситена с лирично възприятие. Умело и с лекост се преодоляха ритмическите проблеми. За нас беше вълнуващо възприемането на българските хористи.”
Рой Бохана
„ Диригент и хористи би трябвало да бъдат поздравени за избора на музикалните произведения. Добре уравновесен тон и вярно възприятие за жанр. Хорът звучи великолепно и ние в действителност се наслаждавахме.”
Дженет Прайс
„ Естественост, живост и огромна динамична амплитуда в осъществяванията. Вярност в тълкуването на музиката. Това беше една проява на вокални умения.”
Хю Уилямс
„ Донка Копринкова – фина и грациозна, изпълнена с интерпретаторски сексапил, посредством хор, оркестър и солисти възроди прелестното произведение на А. Вивалди – „ Глория”.”
„ Франкфуртер Рундшау”
„ Хорът се отличава със забележителните си качества и безспорната си хорова дисциплинираност.”
„ Франкфуртер Алгемайне”
„ Няма подозрение, че високото певческо изкуство е главният мотив в концертната активност на хор „ Славянско единство”. Щастлив съм от взаимния ни креативен контакт на огромната европейска хорова сцена. Суперлативи за диригентския гений на Донка Копринкова и похвали за изпълнителите от всички обединения на хора.”
проф. доктор на изк. Филип Павлов – композитор и пианист, Германия – 1992 година
„ Великолепно! Незабравимо! Едва ли има по-добро показване на България тук, в Кламар, преди Коледа! Желая Ви нови креативен триумфи и до нови срещи!”
Ирина Бокова, общоприет шеф на ЮНЕСКО, Париж, 17 декември 2005 година
Хоровото изкуство на маестро Копринкова и хор „ Славянско единение “ е пробуждащо, изпълнено с сила, завладяващо и сензитивно. То е зов да вършим положително и да намерим сили в себе си, оповавайки се на нещата, които обичаме, да продължим напред. Песните им доближават до младежите и предават своите послания на българите у нас и по света. Активен участник в културно-просветния живот на Горна Оряховица, хор „ Славянско единение “ с диригент Донка Копринкова популяризират България и поддържат нашите обичаи живи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР