Вече 11-ти ден продължава кризата със заседналия край Камен бряг

...
Вече 11-ти ден продължава кризата със заседналия край Камен бряг
Коментари Харесай

Има готовност за бърза евакуация на екипажа на заседналия кораб

Вече 11-ти ден продължава рецесията със заседналия край Камен бряг транспортен съд. Въведено е отчасти бедствено състояние за 7 дни в резервата " Яйлата ". Мотивът е, че има заплаха за живота на моряците, които са на бедстващия транспортен съд, а също и от замърсяване на околната среда. Моряците към момента на борда на кораба.

Евакуация на екипажа на заседналия край Камен бряг транспортен съд не е почнала. Изградени са уреди, по които екипажът може бързо да напусне плавателния съд при нужда.

Едното оборудване е пробутване на избавителна мрежа от скалата към кораба, парапети от въжета и стълби. Поставена е и тринога и система от въжета - т.нар тролей, изясни Дарин Димитров - шеф на Регионална дирекция " Пожарна сигурност ", Добрич.

В община Каварна всичко, което зависи от наша страна сме го създали, обезпечили сме места за настаняване, сподели Елена Балтаджиева кмет на Каварна.

9-членният екипаж на кораба е обезпечен с храна и вода. Моряците могат да бъдат евакуирани единствено, в случай че пожелаят.

Официалният отговор на корабособственика е, че към този миг екипажът се намира в сигурност и не е належащо овакантяване на кораба, сподели Румен Николов, Групово дело " Аварийно-спасителна активност ".

Военните също оказват помощ с техника в избавителната интервенция за кораба, съобщи министърът на защитата Георги Панайотов.

С хеликоптер е направено облитане на плавателния съд, с цел да се реши дали корабът може да бъде разтоварен по въздух. Вариантът е отритнат като прекомерно рисков.

Издадено е предписание и хеликоптер на Военноморските сили е в 30 минутна подготвеност да направи евакуация на моряците, които са намират на борда на кораба, сподели Георги Панайотов, длъжностен министър на защитата.

Според шефа на Главна дирекция " Аварийно-спасителна активност, неналичието на опит и на техника не са разрешили сполучливото разтоварване и евакуиране на кораба. При тази интервенция, съгласно него, има заплаха плавателният съд да се разцепи на две. Затова има проект за укрепването му. Целта е да не се допусне екологична злополука.

Екип на БНТ-Варна
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР