Вече 10 години акушер-гинекологът и специалист по онкологична гинекология д-р

...
Вече 10 години акушер-гинекологът и специалист по онкологична гинекология д-р
Коментари Харесай

Д-р Стефан Бузалов, болница "Тракия": За 10 години натрупахме сериозен опит в лапароскопското лечение на пролапсa на тазовите органи

Вече 10 години акушер-гинекологът и експерт по онкологична гинекология доктор Стефан Бузалов, дм, дружно с сътрудниците си от болница " Тракия " в Стара Загора доктор Пламен Янев и доктор Ясен Трифонов правят една от най-сложните лапароскопски хирургични процедури за слагане на синтетично платно при дами с пролапс на тазовото дъно. Това е обществено значимо заболяване, което нарушава качеството на живот на към 30% от дамите до 80-годишна възраст.

" Нашият екип е с максимален опит в тази област като брой интервенции и пациенти. Поради дългата крива на образование за жалост експертите по лапароскопска сакроколпопексия в България са малко. Ние работим оперативна лапароскопия от края на 2010 година, като за тези 10 години имаме над 3000 лапароскопски оперативни интервенции при лекуване на доброкачествени болести на женските гениталии ", споделя доктор Бузалов.

Пролапсът, или смъкването на тазовите органи през входа на влагалището - матка, пикочен мехур, право черво и други, се среща най-много при дами в менопауза. Основна причина за пораждане на гениталния пролапс е вродена уязвимост на съединителната тъкан при дамите. Подбуждащи фактори са тежко протекло вагинално раждане с използването на форцепс или на други вагинални интервенции по време на обикновено раждане, обикновено раждане на едри деца над 4000 година

Допринасящи фактори са хронично нараснало вътрекоремно налягане при запек, осъществяване на тежка физическа работа, тютюнопушене и хронично белодробно заболяване, свързани с кашлица. Декомпенсиращи фактори са застаряването и менопаузата.
Реклама Пролапс на тазовото дъно се среща по-често при пациентки на възраст след 50 години, а от време на време и при по-млади дами.
Класическият метод за лекуване на пролапс е посредством пластика на пролабиралите органи посредством влагалищни интервенции. Този способ обаче има редица дефекти, измежду които съкращаване на влагалището и нарушение на половата функционалност на дамата, както и риск от още един пролапс на органите.
Кога една жена взема решение да пристъпи към оперативно лекуване на пролапс?
Най-точният отговор на този въпрос е дал един от пионерите в лекуването на това заболяване по лапароскопски път - швейцарският хирург проф. Жан Бернар Дюбюисон, чийто способ екипът на доктор Бузалов стартира да ползва от началото на 2012 година, откакто година преди този момент минава на практика курс в Европейския център по ендоскопска и роботизирана хирургия в Страсбург. Дюбюисон споделя, че оперативно лекуване на гениталния пролапс се прави тогава, когато болестта нарушава качеството на живот на пациентката.
" Пациентката сама дефинира по кое време качеството й на живот се е нарушило. Оперативното лекуване се прави, когато към този момент има недоволства от нейна страна и клинични данни за напреднал генитален пролапс ", показва доктор Бузалов. Реклама " Методът на проф. Жан Бернар Дюбюисон, който е наименуван още латерална лапароскопска суспензия, е по-лекият и по-лесен метод за осъществяване на промяна на тазовия пролапс. Той носи по-малко оперативни опасности. Не е показан при пролапс в задния отдел, при така наречен ректоцеле. Тук средство на избор е лапароскопската сакроколпопексия.
От 2017 година екипът на болница " Тракия " сполучливо ползва и метода на лапароскопска сакроколпопексия за лекуване на пролапс на тазовите органи. Методиката е избрана като " златен стандарт " от водещи експерти в света при лекуване на болестта. При сакроколпопексията по лапароскопски път в таза се прикрепва особено синтетично платно, което поправя ситуацията на пролабиралите органи в предна, междинна и в задница на таза, като ги съхранява изцяло.
Това е една от най-сложните лапароскопски интервенции
която попада в най-високата - III-IV, група по компликация при лапароскопски интервенции ", споделя доктор Бузалов. Методиката изисква чудесно познаване на анатомията на тазовото дъно и добър опит в лапароскопските интервенции.
Хирургът прониква в коремната празнина през 4 дребни разреза, като прави корекцията посредством видеоконтрол. Извършването на сакроколпопексия изисква години подготовка в региона на лапароскопската оперативна хирургия с насърчаване на избрани умения и сръчности, свързани с лапароскопски шевове. " Работи се в области, в които рискът от пораждане на произшествия е прекомерно огромен и изискват огромен действен опит в лапароскопията, с цел да се доближи до тях ", споделя доктор Бузалов. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Климат 3 Седмицата 1 Енергетика 2 Климат 3 Седмицата 1 Технологии 2 Градове 3 Седмицата Реклама Затова през годините екипът му минава над 10 курса на образование във водещи европейски центрове. Един от курсовете е в университетската болница " Дексеус " в Барселона. " Курсът беше профилиран за сакроколпопексия и миомектомия. Беше извършен от един от техните най-опитни гинеколози, след което започнахме да го прилагаме и при нас в болница " Тракия ". В лечебното заведение идват пациентки от цяла България. Така за 10-те години работа екипът на доктор Бузалов има зад тила си 283 пациентки, лекувани по метода латерална лапароскопска суспенсия на проф. Жан Бернар Дюбюисон, а посредством лапароскопска сакроколпопексия - 230. " Преди към 4 години излезе управление за лапароскопска сакроколпопексия за начинаещи на един от водещите експерти в тази област в света - Петер декор Теобалд, който оповестява, че за 30-годишния си опит в лекуване на гениталния пролапс е направил 600 лапароскопски сакроколпопексии. За 4 години - до септември 2021 година - екипът ни в болница " Тракия " - Стара Загора, е направил 230 лапароскопски сакроколпопексии и решително можем да кажем, че вървим в същата посока ", показва доктор Бузалов.
За да даде своя теоретичен принос в развиването на методиката, доктор Стефан Бузалов изследва в продължение на 3 години резултатите от оперативната намеса при 203 от случаите, които е оперирал.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Процентът на сполучливо направените интервенции от нашия екип е висок - 93.6%
Установи се рецидив при 13 (6,4%) пациентки в друга степен в другите отдели на гениталиите. Това потвърждава, че методът на лапароскопската сакроколпопексия е извънредно сполучлив. Минусът при него е, че кривата на образование на лекарите е доста продължителна. Самата оперативна намеса също е комплицирана и продължава към 3 часа.
Д-р Бузалов има предпазен дисертационен труд на тематика " Значение и място на лапароскопията при лекуване на гениталния пролапс " в Медицински университет - Плевен. От 2020 година екипът на доктор Бузалов работи по контракт за съдействие и научноизследователска и развойна активност сред болница " Тракия " - Стара Загора, и Медицински университет - Плевен, по план " Център за подготвеност по персонализирана медицина, 3Д и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия ", финансиран от оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " и съфинансиран от Европейския съюз посредством европейски структурни и капиталови фондове с сътрудници Медицински университет - Плевен, Медицинския университет " Проф. доктор Параскев Стоянов " във Варна и Институтът по роботика към Българска академия на науките в региона на лапароскопското оперативно лекуване на гениталния пролапс. В днешно време гениталният пролапс при дамите съставлява към 20% от оперативните гинекологични интервенции, показва доктор Бузалов: " С увеличението на продължителността на живота се усилва и процентът на демонстрация на генитален пролапс. За да добиете визия за обществената значителност на това заболяване, ще посоча, че в международен мащаб разноските, свързани с корекцията на гениталния пролапс и на пикочната стрес инконтиненция, която доста постоянно върви дружно с него, съставляват към 100 милиарда $. "
Числото е съизмеримо с разноските за лекуване на гинекологичен рак. Днес интервенциите за промяна на гениталния пролапс се подреждат на трето място като бройка след интервенциите за отстраняването на матка и цезаровото сечение.
Прикачен файл

Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Здравеопазване
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР