Вдигат военен хеликоптер, за да свалят мъртвите тела от Пирин.

...
Вдигат военен хеликоптер, за да свалят мъртвите тела от Пирин.
Коментари Харесай

Вдигат военен хеликоптер, за да свалят мъртвите тела от Пирин

Вдигат боен хеликоптер, с цел да смъкват мъртвите тела от Пирин. Той ще излети от база Крумово. Междувременно избавителни екипи от Банско, Разлог, Сандански и София са в подготвеност да се включат в свалянето на ръка на телата на двамата починали.

Първоначално военните са отказали да дават хеликоптер поради рисковите условия в планината, а различен избавителен хеликоптер няма. За акцията по свалянето на телата се приготвят още 20 души и се чака тя да продължи най-малко 15 до 20 часа, в случай че спасителите тръгнат пешком. Заради стръмния сектор, в който се намират двете тела, няма опция за потребление и на моторни шейни, обясниха дежурните в Планинската избавителна работа пред " Дневник ".

Тази заран след двудневно спиране на издирвателната акция тя бе възобновена, а планинските спасители откриха по фотоси от дрон изчезналия преди седмица екскурзиант Пламен Христов. Екип е бил изпратен на място и е разкрил тялото на Христов, а до него е открит втори умрял, оповестиха от Планинска избавителна работа (ПСС) - Банско. Двамата мъже са открити в улеите на Влахина котловина, под връх Вихрен, от западната страна на върха.

Към момента няма публична информация за втория умрял. По първични данни, той не е носил документи за идентичност и следва изясняването на самоличността му. Няма данни и да е бил разгласен за търсене. По неофициална информация в него са били открити македонски денари, Полицията ревизира хотелите в региона на Банско и Сандански и прави опит да го разпознава по фотография.

Има догатки, че вторият умрял е търсил 70-годишния Христов или че двамата са се срещнали в планината и са тръгнали дружно. Проверява се и версията екскурзиантът да е видял потърпевшия Христов и да е направил опит да му помогне, след което също е потърпевш.

" Засега бих желал да се въздържа от коментар за хеликоптера. Може да излети, може и да не излети. Цяла заран това чувам и към момента не знаем какво ще решат от Министерството на защитата ", разяснява пред " Дневник " шефът на Планинската избавителна работа Емил Нешев пред " Дневник ". По думите му в началото военните са отказали изпращането на хеликоптер, само че в този момент има опция и да се включи в интервенцията по свалянето на телата. По последни данни на " Нова телевизия " хеликоптерът ще бъде изпратен от авиобаза Крумово.

По-рано Нешев разяснява, че телата ще бъдат свалени на ръка, само че в случай че има риск за живота и здравето на спасителите, акцията може да бъде прекъсната, а телата да бъдат оставени на място в Пирин.

" Рискуваме живота на сътрудниците поради неналичието на избавителен хеликоптер. Ще се наложи да се смъкват телата на ръце, което ще отнеме най-малко 15 часа ", разясниха от планинската избавителна работа и допълниха, че се приготвя и екип от София, който да тръгне към Пирин.

" Засега вършим организация да изпратим още двайсетина спасители от Благоевград, Кюстендил и София, с цел да свалим телата на ръце. Количката, която носеха първите групи, е единствено една, тъй като не сме очаквали, че ще има и втори мъртвец. Акцията по свалянето им може да отнеме и 20 часа, само че в случай че преценим, че е рисковано и рисково за сътрудниците, ще я прекратим ", добави по-рано през днешния ден Нешев през " 24 часа " и подчертава на неналичието на избавителен хеликоптер, който би улеснил работата на спасителите, без да се излага на заплаха живота и здравето им.

Планинските спасители в Банско започнаха акцията по издирването на 70-годишния Пламен Христов през миналата седмица. По първични данни екскурзиантът се е отправил към връх Вихрен на 26 декември и от този момент бе в неопределеност. Сигналът за изгубването му бе подаден към 18:00 часа на 27 декември и от този момент планинските спасители търсят изчезналия Христов.

Паралелно с акцията по свалянето на двете тела, тече и друга избавителна акция в Рила след сигнал за мъж, който се е подхлъзнал от връх Калин към хижа " Иван Вазов " и е паднал неприятно. Към мястото се е отправил екип спасители от Дупница. Мястото е високо и не е известно какъв брой време ще продължи акцията.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР