Вдигат цената на водата с поскъпване на сиренето. Омбудсманът настоява

...
Вдигат цената на водата с поскъпване на сиренето. Омбудсманът настоява
Коментари Харесай

Вдигат цената на водата с поскъпване на сиренето


Вдигат цената на водата с повишаване на сиренето. Омбудсманът упорства да бъдат преразгледани противоречиви текстове. Инфлацията оказва въздействие единствено върху част от разноските на ВиК операторите.
Предлагат промени в разпоредба.
Водата ще нараства дружно с повишението на цената на сиренето. Цената на водата да нараства годишно по нова формула, оферират от КЕВР с промени в Наредбата за контролиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги.
Промените плануват във формулата
за повишение на цената на водата да се вземе поради обявяваната от Национален статистически институт обща инфлация в страната. В момента инфлацията също оказва въздействие върху цената на водата, само че се взима поради единствено тази част от инфлацията, която оказва въздействие върху разноските на ВиК операторите – да вземем за пример повишаването
на тока и на ремонтните действия.
През последните години обаче най-вече нарастнаха питателните артикули, като сирене, кашкавал и масло, които не оказват въздействие върху разноските на ВиК операторите, само че доведоха да повишаване на общия размер на инфлацията.
Наред с това, при определянето на
цената на водата няма да се взима под внимание осъществяването на индикаторите за качество на доставяната вода, което съгласно омбудсмана е извънредно значимо да бъде направено. Затова Диана Ковачева предлага препоръчаните противоречиви текстове в наредбата да бъдат преразгледани.
„ Предложените промени в наредбата
не обезпечават в задоволителна степен отбрана на правата на потребителите “, гласи публично мнение на омбудсмана Диана Ковачева по квалифицираните от КЕВР промени в наредбата. Смятам за погрешно цените на
водата да се променят с % на
инфлация по данни за месечен показател на потребителските цени, показва омбудсманът. Това доста ще увеличи цените на ВиК услугите, тъй като инфлацията в последната година е доста висока, добавя Диана Ковачева.
Тя предлага да се разиска опцията
с размера на средногодишната инфлация да бъдат увеличавани единствено някои разноски на ВиК операторите, като да вземем за пример тези за вложения и за поправки, само че не и разноските за амортизации и електрическа енергия, тъй като тя се търгува
на борсата и цената се дефинира от пазара.
В позицията си проф. Ковачева е безапелационна, че е належащо определянето на период, в който потребителите да имат опция да се срещнат
с обещано предложение на ВиК оператор
за одобряване на цени, както и за тяхното преразглеждане. Премахването на съществуващите сега периоди е меко казано неясно, нарушава се правото на информация на жителите, аргументира се омбудсманът Диана Ковачева.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР