Вдигането на цените на мобилните оператори идва на фона на

...
Вдигането на цените на мобилните оператори идва на фона на
Коментари Харесай

Диана Ковачева: Не е справедливо да се вдигат цените на мобилните оператори

Вдигането на цените на мобилните оператори идва на фона на доста съществено подкрепяне към тях от страна на страната. Това сподели омбудсманът проф. Диана Ковачева в " Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия. Тя прикани Комисията за защита на конкуренцията да се сезира и да направи инспекция на съгласувани практики.

И трите мобилни оператора дават поръчка, че ще усилят цените по едно и също време и с съвсем един и същи %, акцентира тя. „ Фактът, че те индексират услугите си съвсем еднообразно, значи, че Комисия за защита на конкуренцията би трябвало да се самосезира и да направи инспекция за съгласувани практики. Това, което тормози е, че индексирането, което се случва, на процедура идва на фона на едно доста съществено подкрепяне от страна на страната на мобилните оператори ", сподели омбудсманът.

Тя разясни, че има една цена, която следва да бъде призната, с която се понижават с 40% таксите на мобилните оператори към страната - за нововъведения, вложения, съвременни мрежи и така нататък

„ Не е заслужено да се подвигат цените. Още повече, че и предходната, и тази година мобилните оператори са подпомагани за тока. Те са на облага, не продават продукцията си под себестойността им. Въпросът е за какво се подвигат цените и това е безусловно незаслужено ", акцентира Диана Ковачева.

Омбудсманът е получил доста сигнали и за високи сметки за топлинна сила - с към 30% по-високи по отношение на предходната година.

„ Проблемът е, че това нарастване, което хората усещат по джоба си, е обвързвано с обстоятелството, че още на 1 юли предходната година беше увеличена цената на топлинната сила с 40% приблизително за страната и по този начин това понижаване на Данък добавена стойност на 9% в действителност хората не могат да го усетят, тъй като нарастването е фрапантно ", разясни тя.

Според нея подпомагането на хора е спъвано от неналичието на определение за енергийна беднотия. Ковачева подсети, че има правилник от 1 декември 2022 година за подкрепяне на крайните консуматори, които са консуматори на сила, т.е. директно финансово подкрепяне, и той би трябвало да се приложи от държавното управление.

„ Този правилник дава опция всяка страна да реши по какъв механизъм да бъдат разпределени тези пари, с цел да доближат крайните консуматори, само че този механизъм към момента не е направен ", сподели тя.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР