Вдигането на цената на услугата на мобилните оператори е нелоялна

...
Вдигането на цената на услугата на мобилните оператори е нелоялна
Коментари Харесай

Нинова заплаши с глоба мобилните оператори

Вдигането на цената на услугата на мобилните оператори е нелоялна комерсиална процедура. Спираме я. Това разгласи вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова, оповестиха от ведомството.

Становището й е предизвикано от оповестеното желание на мобилните оператори Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) се произнесе , че това съставлява нелоялна комерсиална процедура и през днешния ден издава заповед, с която го не разрешава.
 Мобилните оператори подвигат цените след Нова година, КЗП стартира инспекция
Мобилните оператори подвигат цените след Нова година, КЗП стартира инспекция

Проверява се дали плануваните промени подхождат на клаузите в договорите

" Тя е нелоялна , тъй като мобилните оператори имат намерение да вдигнат цената за две години 2020 и 2021 година вкупом ", акцентира министър Нинова.

" Искаме да ги предупредим, че в случай че го създадат, ще използван всички механизми и законови ограничения, с които да не допуснем това. Те са няколко: налагане на санкция е най-малкото, тя е в размер от 1 000 до 30 000 лв.. Но и второ, ще се обърнем към съда , с цел да желаяме, в случай че заповедта ни бъде обжалвана, да се приложи авансово осъществяване, т.е. да не се пристъпва към нарастване на цената ", съобщи Нинова.
 Маргаритов: Оскъпяването на мобилните услуги по декларирания метод е нелегално
Маргаритов: Оскъпяването на мобилните услуги по декларирания метод е нелегално

КЗП ще вземе решения по мненията на телекомите на изключително съвещание

Тя ще подчертава потребителските ползи в работата на Министерство на стопанската система и промишлеността.

Потребителите са пострадалите от всяко рецесия в България - енергийна, икономическа, повдигане на цените, неравноправни клаузи в договорите, нелоялна конкуренция. В същото време потребителите не могат да се защитят сами , това са прекалено много старания, пари за юристи, такси по правосъдни каузи, посочи Нинова.
 Омбудсманът приканва мобилните оператори да не удрят по джоба на българина
Омбудсманът приканва мобилните оператори да не удрят по джоба на българина

Ковачева е обезпокоена от новината за повдигането на цените от 2022 година

Те са беззащитни против " огромните " - колекторските компании, монополите, ЕРП-та, топлофикации, мобилни оператори. " Искам да ги уверя, че от през днешния ден ще поставим всички старания те да почувстват, че страната стои зад тях, че пази техните права с всички пълномощия, които имаме като институции ", разясни министърът.

С представители на неправителствените организации са разискали концепцията за основаване на общи екипи, с цел да обединят експертизата и благоприятни условия на институцията.

" Възстановяваме работата на Националния съвет за отбрана на потребителите, който не се е събирал от повече от 2 годин и. Изключително значим орган, който се концентрира в своите пълномощия, междуведомствени дейности и координиране сред няколко министерства ", изясни вицепремиерът.

В умозаключение министър Нинова сподели, че ще бъдат включени интензивно гражданските организации в решаването на тези проблем и, в бързата и качествена реакция с една единствена цел - всеки консуматор да знае, че страната е до него.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР