Вдигането на тежести в България претърпя много катаклизми и тежки

...
Вдигането на тежести в България претърпя много катаклизми и тежки
Коментари Харесай

Българските щанги изпратиха най-успешната си години от над 15 години

Вдигането на тежести в България претърпя доста катаклизми и тежки моменти през последните години. 2021-а обаче приключи с първия ни международен първенец в щангите от 17 години . Едва на 17 години Карлос Насар стана международен първенец в категорията до 81 кг.

Заради кавги с допинг България пропусна Олимпийските игри през 2008-а в Пекин и 2016-а в Рио.

Последваха съществено кавги, федерацията беше с лишен лиценз и нашите щангисти нямаха право да се състезават на огромни надпревари. Все отново през 2011-а година новата федерация получи лиценз от Министерството на спорта, което тогава беше под управлението на Свилен Нейков, а неин ръководител стана Неделчо Колев. От тази година отпред на федерацията застана Ариф Маджид.

Годината обаче беше чудесна за щангите и единствено орден от Олимпийските игри щеше напълно да затвърди мнението, че този спорт си е един от най-успешните ни и най-български. Реално България завоюва орден и от Токио, само че той беше лишен по абсурден метод.

Но преди да минем към Олимпиадата ще стартираме хронологично от Европейското състезание по повдигане на тежести.

То се организира от 3 до 11 април в Москва и България завоюва отборната купа с 685 точки . Националите ни завоюваха три европейски трофеи, три сребърни медала и един бронзов или общо седем оценки в дуела. В другите дисциплини медалите са 19 - 8 златни, 8 сребърни и 3 бронзови.

Европейски първенци станаха Ангел Русев в категория до 55 кг., Стелиян Гроздев в категорията до 61 кг. и Надежда Нгуен в категорията до 45 кг.

На Олимпиадата Божидар Андреев и Христо Христов бяха доста покрай медали. България беше показана единствено с двама щангисти поради свадите, само че те се показаха доста мощно. Малко не доближи на Божидар Андреев да грабне бронза. Христо Христов беше ограбен , откакто направи сполучлив опит, който щеше да му обезпечи бронзов орден. Той несправедливо не беше зачетен от съдиите и по този начин той остана отвън медалите.

На Световното състезание в Ташкент, Узбекистан България от 17 години съумя да завоюва и първа международна купа. 17-годишният Карлос Насар стана международен първенец до 81 кг. Българинът приключи с дуел от 374 кг. Последната международна купа беше през 2007 година, когато първенец стана Иван Стоицов. Ангел Русев съумя да завоюва бронзов орден.

Успехите на щангите обаче пристигнаха на фона на новината, че от Олимпиадата през 2028 повдигането на тежести дружно с бокса и модерния петобой ще отпаднат от спортовете . Така България ще има финален късмет да завоюва орден от щангите на Олимпиадата в Париж през 2024г.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР