Вдигането на шум у дома, къпането във фонтаните без разрешение,

...
Вдигането на шум у дома, къпането във фонтаните без разрешение,
Коментари Харесай

Общинските съветници търсят компромис с наредба, за да въведат ред в София

Вдигането на звук вкъщи, къпането във фонтаните без позволение, осъществяването на каскади с колела и скейтборд, миенето на стъкла на кръстовища, паленето на огън навън, стартирането на животни за паша на публични места. Тези действия ще бъдат неразрешени, в случай че на последното си съвещание на 28 юли Столичният общински съвет одобри наредбата за публичния ред в града.

Работата по документа стартира в края на предходната година, като беше подложен и на публично разискване. Тогава жителите изпратиха над 100 мнения с оферти и рецензии.

Наредбата разсъни публичния интерес поради предложение в един от текстовете - глоба за нарушение на публичния ред при приложимост на алкохол.

То, както и други сходни неточни и противоречиви оферти са отпаднали от плана, който в този момент се разисква в комисиите на общинския съвет. Така наредбата е доста по-кратка, в сравнение с в началото оферти вид. Причината е, че съветниците считат, че е по-добре да одобряват документа в този момент, а в бъдеще да го допълват, в сравнение с да се забавят още неразбираемо какъв брой време, разяснява пред " Дневник " общинският консултант Симеон Славчев, който е измежду вносителите.

По-тихо, апелирам

Част от наредбата е отдадена на ограничението на шума, който нарушава публичния ред и спокойствието на публични места сред 22 и 08:00 часа. Шумът от домашни действия в жилищата също ще бъде неразрешен в тези часове, както и сред 14 и 16 часа. Изключение са почивните дни, когато шумните действия ще могат да се правят " със единодушието на засегнатите жители ".

В същите часове ще бъде неразрешена и използването на фойерверки. Нова година, несъмнено, е изключение и тогава те ще са позволени до 01:00 часа вечерта на 1-ви януари.

Наредбата ще ограничи и опциите на софийските улични музиканти да се демонстрират на разнообразни места из града - най-често оживени подлези и централни паркове. Всеки искащ да осъществя музикалния си гений ще би трябвало да изиска позволение от районните общини, които ще дефинират и местата за сходни прояви. Краят на процедурата е заповед на кмета на София.

Почитателите на градските паркове и градини ще са наранени и по различен метод от наредбата, тъй като с нея се не разрешава разбъркването на пейките и всякаква друга паркова мебел. Забраната за преместване важи и за огради, табелки и други уреди тук-там за публично прилагане. Тези жители, които желаят сами да ремонтират тротоар, улица, като ги разкопават, също ще са в нарушаване на наредбата.

Глоби, несъмнено

За спазването на наредбата ще наблюдават кметът на града и районните кметове, упълномощени от тях лица, чиновниците на Столичен инспекторат, Столична дирекция на вътрешните работи, Столична дирекция
" Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", на техническите служби и на службите по надзор на
строителството, на дирекция " Зелена система ".

Те ще могат да вършат инспекции по документи и на място, да получават достъп до всички обекти и места, разказани в наредбата и да изискват писмени и устни пояснения от заинтригуваните. Проверяваните ще би трябвало да оказват цялостно подпомагане. Нарушителите, които са над 16 години ще бъдат глобени, само че за по-малките ще дават отговор родителите.

Най-ниската допустима санкция е 50 лв., а най-високата 3 000 лв.. Така, който свири на улицата без позволение и с озвучителна уредба ще може да бъде глобен с сред 50 и 100 лева Вдигането на звук в неразрешените часове ще коства на нарушителите от 200 до 400 лева За изпълняването на " каскадни трикове " глобата е от 100 до 300 лева

Усилия за ред

Наредбата е част от работата на общинския съвет в интерес на въвеждането на ред в града. Освен това се работи и по наредби за смяна на изискванията за слагане на билбордове и други детайли за външна реклама и възбрана на придвижването на каруци в София.

През февруари стана известно, че прокуратурата е глобила водачите на 20 каруци в границите на три месеца. За активирането на държавното обвиняване се разбра в края на 2017 година, когато оповестиха, че тъкмо откакто следствията за корупцията престанаха да са в компетентността на градската прокуратура, тя насочи старания към този проблем.

Забраната за придвижване на каруци в София обаче ще остане за след ваканцията на общинските съветници през август. Предвиждаше се възбраната да важи за вътрешността на града заключена от околовръстното шосе. Тогава ще бъде допустимо използването на каруци в селата, сподели съветникът Симеон Славчев, който е основател на възбраната.

При нарушаване конете и каруците ще бъдат иззети като животните ще бъдат откарвани в конната база в Железница, която от Министерство на вътрешните работи са дали на общината. Причината е, че в този момент съветниците ще одобряват единствено измененията в наредбата за придвижването в столицата, които плануват въвеждането на зелени зони за паркиране в " Лозенец ", " Красно село ", " Възраждане " и " Оборище ".

Новите правила за рекламата също би трябвало да бъдат гласувани на последното съвещание на общинския съвет. Те бяха показани още през май, само че до момента продължава разискването на детайлите. Спорен миг е каква част от витрините на търговски обекти да може да бъде употребена за реклама. Според предлагането брандирането ще бъде допустимо единствено на 20% от витрините. Сред общинските съветници обаче има отзиви и в двете направления - процентът да е по-голям или по-малък, изясни Зафир Зарков, който е съвносител на тази разпоредба. Той сподели и че тези условия и други ограничавания като брандираните фризери ще важат единствено за центъра на града и по главните булеварди.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР