Вдигане на таксите за превоз с влак по жп линиите

...
Вдигане на таксите за превоз с влак по жп линиите
Коментари Харесай

Компанията за жп инфраструктура изненадващо вдигна таксите и възмути превозвачите

Вдигане на таксите за транспорт с трен по жп линиите в страната може да докара до повишаване на стоките и повишение на инфлацията. За това сигнализираха от Асоциацията на превозвачите в жп транспорта.

Таксите за жп транспортите в България и до момента бяха по-високи в сравнение с в Германия. Но от 1 ноември таксите, които превозвачите заплащат на Наказателен кодекс „ Железопънта инфраструктура “ (НКЖИ), са нараснали, а ново нарастване е планувано от началото на 2024 година Промяната може да докара до това редица компании да предпочетат транспорта с камиони вместо с трен, което ще докара до повишение на натоварването по автомагистралите в страната.

В Германия таксата за транспорт с трен е 3,14 евро на километър, сподели Пенко Несторов, председател  на,Асоциацията на превозвачите в жп транспорта. В България таксите са пет, като общият им размер от 1 ноември е 7,85 евро на км, добави той. Това е над два пъти повече от плащаната такса в Германия. До края на предишния месец общият размер на плащаните такси беше 4,79 евро, а от ноември растежът е близо два пъти.

Една от плащаните от превозвачите такси е за разписание, която в този момент е увеличена и стига до 8 лева на км. Тази такса е, с цел да дадат на превозвача лист хартия, на който е написано за транспорт от една до друга точка в какъв брой часа би трябвало да тръгне влака и от кое място да мине. Таксата е най-висока за влакове за смесен превоз – които возят контейнери или ремаркета. Това е в несъгласие с задачата на Европейската комисия част от транспортите да бъдат качени от камиони на трен, изясни Пенко Несторов. За директен транспорт от Турция до Сърбия дистанцията е 400 км, което прави такса за разписание от 3200 лева.

„ Има цялостна липса на съответни дейности в железопътния превоз. Това, което се случва, е неправилно и не е законно “, съобщи ръководителят на асоциацията. В правилник на Европейски Съюз от 2005 година е посочено, ча таксите за транспорт по жп линиите би трябвало да са до 2 евро на км, а всяка по-висока такса би трябвало да е добре обоснована. Към днешна дата тези 2 евро съставляват 2,89 евро, а таксите в България са няколко пъти по-високи.

Увеличението на таксите от 1 ноември за другите влакове стига до 2,8 пъти, сподели Пенко Несторов. На превозвачите не е обяснено за какво се постанова покачване на таксите. От два месеца частните компании от железопътния превоз, които държат над 60% от пазара, са се опитвали да се срещнат с министъра на превоза Георги Гвоздейков, само че несполучливо. 

Заради нарастването на таксите има импортирани девет тъжби в Изпълнителна организация Железопътна администрация. Освен това превозвачите считат за уведомят еврокомисаря по превоза госпожа Адина Валеан, обмислят дали да сезират и Комисията за защита на конкуренцията, както и дали да има митинги.

От НКЖИ декларират, че от началото на 2024 година ще понижат таксата за прилагане на железопътната инфраструктура с 35% - от 2,50 лева на 1,66 лева на км. Но това е единствено една от общо петте плащани такси от превозвачите. Реално от 1 януари общият размер на таксите ще бъде нараснал от 7,85 евро на 8,09 евро на км, пресметнаха от асоциацията. Това ще стане като бъдат увеличени таксите за непланирани транспорти. Но това в действителност е естествената работа при жп транспортите. Само две огромни компании в България могат за възнамеряват година по-рано какви транспорти ще им бъдат нужни. Останалите компании не знаят по кое време ще пристигна да вземем за пример кораба със първични материали или пък клиент ще направи поръчка, с цел да разгласят година по-рано в какъв брой часа ще тръгне влакът и какъв брой тона ще транспортира.

Ако превозвачите не вдигнат таксите за клиентите си, ще би трябвало да изясняват на чиновниците си за какво през 2024 година няма да усилят заплатите им. А в случай че вдигнат таксите на клиентите си, те ще ги калкулират в крайните цени на стоките.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР