Вдигане на пенсиите не беше предвидено в бюджета, то е

...
Вдигане на пенсиите не беше предвидено в бюджета, то е
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Вървим към свръхдефицит или трудни решения за оптимизиране на разходите

Вдигане на пенсиите не беше планувано в бюджета, то е отражение на момента – че имаме избори, сподели пред БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и някогашен заместник-министър на финансите. Той дефинира великденските добавки като опит на ръководещите да привлекат пенсионерите на своя страна.

Настоящият или бъдещият финансов министър ще би трябвало да предприеме сложни решения за усъвършенстване на разходната част, тъй като другояче ще влезем в свръхдефицит и задачата за влизане в еврозоната ще стане доста химерна, сподели още Дацов. Според него във връзка с бюджета ще се върви към „ заледяване и последователно стесняване на дефицита в рамките на няколко години “ – задържане на заплати и задържане на пенсии. Ако се увеличи успеваемостта на налозите, ще може да се излезе от обстановката, въпреки и постепенно, добави той.

По думите му актуалната политика забавя спадането на инфлацията.

„ Например, вместо България да беше изпълнила още към април критериите за влизане в еврозоната, имаме доста неразбираемо бъдеще с тези хрумвания на Народното събрание. Намесата и размиването на разграничителните линии сред обособените управляващи в България става много рисково. Това е същото като груповата безнаказаност “, сподели още Дацов по отношение на плануваните великденски добавки.

Според икономиста полемиката за средствата във фискалния запас онагледява безредната обстановка в страната.

„ Никой не задава главните въпроси – за недостига, за безконтролното повишаване на разноските. Не липсват тези пари. Те са изхарчени за нещо. В бюджета е планувано, че се емитира дълг и фискалният запас – отвън цикличността на приходите, ще бъде запълнен. Друг е въпросът защо би трябвало непрестанно да усилваме дълга и за какво, откакто знаят, че има такива заплащания, не е издаден този дълг, с цел да не стигаме до тези сериозни стойности от 6,6 милиарда лева “, попита Дацов.

Още в този момент може да се каже, че плануваните данъчни доходи от към 57 милиарда лева в бюджета няма да бъдат повече от 53-54 милиарда лева, в случай че инфлацията не се обърне нагоре, счита икономистът.

 

Инфо: БНР

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР