Вденя на президентските избори руската икономика е в добра форма.

...
Вденя на президентските избори руската икономика е в добра форма.
Коментари Харесай

Bloomberg: В деня на президентските избори руската икономика е в добра форма

Вденя на президентските избори съветската стопанска система е в добра форма. Изглежда, че спорът в Украйна и глобите трябваше да обиден съветската стопанска система и да провокират публично неодобрение, което би се отразило на изборите, написа създателят на публикация за Bloomberg. Всичко обаче протече по напълно друг сюжет.

Заплатите порастват, а безработицата понижава при дефицит на кадри;

„ Бюджетният недостиг и изчерпването на запасите обаче основават проблеми.

Конфликтът в Украйна бушува от две години и доста руснаци имат съображение да имат вяра, че мобилизираната от войната стопанска система се оправя добре макар западните наказания, предопределени да настроят популацията против съветския президент Владимир Путин.

Заплатите означават двуцифрен растеж, рублата се стабилизира, а бедността и безработицата са рекордно ниски. През последните три тримесечия заплатите на хората с най-ниски приходи в нацията са се нараснали по-бързо, в сравнение с за всеки различен сегмент от популацията. Според Росстат годишното нарастване е към 20%.

Преди президентските избори, които ще се проведат от 15 до 17 март, на процедура няма публично неодобрение от съветската стопанска система. Въпреки че битките не престават и някои дълготрайни проблеми не престават да тлеят (по-специално, чиновниците се борят да лимитират инфлацията над целевата стойност), икономическият триумф може да се похвали на този стадий.

Русия се доближава към изборите в добра форма, споделя София Донец, икономист в капиталовата компания Renaissance Capital, отбелязвайки доста оптимистичните потребителски настроения и оценките за актуалната и бъдещата финансова обстановка в изследванията на публичното мнение.

„ Ситуацията в Русия не наподобява на икономическа рецесия “, означи тя.

Правителството харчи големи суми за обществена поддръжка на фамилиите, увеличение на пенсиите, дотации за погашение на ипотечни заеми и обезщетения за родственици на военнослужещи. Предизборните обещания на Путин могат да костват на страната десетки милиарди долари през идващите шест години.

Конфликтът в Украйна изостри острия дефицит на личен състав, защото набирането на армията „ издърпва “ служащи от пазара. Самият съветски президент сподели предишния месец, че работодателите не разполагат с 2,5 милиона чиновници.

Това обаче е потребно за елементарните руснаци по собствен метод.

В кратковременен проект им е обезпечена работа, а управлението държи на чиновниците си и не има намерение да уволнява никого. Въпреки че равнището на безработица остава на исторически ниски равнища, упованията за наемане и отваряне на работни места са скочили до рекордни равнища, съгласно Банката на Русия.

Основният и непрекъснат източник на икономическа паника за Кремъл остава бързото повишаване на цените, което „ изяжда “ приходите на руснаците. Но макар че тази наклонност продължава, заплатите порастват още по-бързо. Това се дължи на големите държавни разноски и дефицита на работна ръка. Средната месечна заплата през 2023 година доближи повече от 74 хиляди рубли ($814), което е с към 30% по-високо от преди две години. До предходната година Русия не беше виждала растеж на действителния наличен приход от повече от 5% в продължение на доста години.

„ За забележителен брой руснаци спорът отвори невъобразими до момента вероятности за обществена и икономическа подвижност. Някои съумяха да стартират нов бизнес ”, сподели социологът от Social Foresight Group Анна Кулешова.

„ Някои получиха заплащания за съпрузите и синовете си на фронта, което им разреши най-сетне да си купят апартамент, кола и да се реалокират от селото в града. “

Бедността в Русия е спаднала до историческо дъно

Путин се хвали, че даже невижданите интернационалните наказания не са съумели да подкопаят съветската стопанска система, която, в противен случай, пораства. Това значително се дължи на огромни бюджетни инжекции, военно произвеждане и рекорден търговски оборот с Китай. В поддръжка на думите си президентът цитира данни, че Русия е влезнала в челната петица на най-големите стопански системи в света по паритет на покупателната дарба, изпреварвайки Германия.

Руската стопанска система също стартира тази година с високи темпове. Данните за януари за продажбите на дребно, действителните заплати и индустриалното произвеждане надвишиха пазарните прогнози.

Становище на Bloomberg

„ Необузданото нарастване на военните разноски има и противоположна страна – то идва за сметка на намаляващите доходи от експорт на сила и изчерпването на валутните запаси, които Русия беше натрупала преди експлоадирането на военните дейности. В кратковременен проект сходна финансова благотворителност ще продължи да поддържа доверието на потребителите високо.

Но защото Русия последователно изчерпва своя Фонд за национално богатство, държавното управление рано или късно ще се изправи пред сложни бюджетни избори: възходяща инфлация, понижаване на разноските или повишение на налозите, споделя съветският икономист Александър Исаков.

В този случай противоположната страна на монетата е, че увеличените обществени и военни разноски са оставили зейнала дупка в бюджета и риска цените да продължат да порастват в една към този момент прегрята стопанска система.

Инфлацията остава над задачата на Банката на Русия даже след доста стягане на паричната политика, намалявайки кредитната интензивност в страната.

Така, макар всички старания на политиците, годишният растеж на цените се форсира през февруари до 7,7% от 7,4% през предходния месец.

В същото време дефицитът на федералния бюджет тази година възлиза на 1,5 трилиона рубли единствено към края на февруари, макар че Министерството на финансите възнамерява недостиг от 1,6 трилиона рубли за цялата 2024 година, а свободните запаси на Руския обществен фонд са към този момент е на половина. Правителството към този момент мисли за непопулярна промяна – увеличение на налозите за по-богатите жители.

„ Историята на триумфа от 2023 година е история на възобновяване на растежа, която ще бъде мъчно да се повтори “, сподели Донец, добавяйки, че фискалните тласъци ще стартират да понижават тази година, защото „ запасите, които са служили като негов главен източник, към този момент са изразходвани значително “.

„ Увеличенията на налозите са неизбежни, освен това много обилни “, сподели тя. „ Основният проблем на съветската стопанска система остава несигурността и това е изпълнено с огромно главоболие. “

Източник – Bloomberg /Превод:SafeNews

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР