Вдъхновяващо и благородно - възрастен мъж полага грижи за параклис

...
Вдъхновяващо и благородно - възрастен мъж полага грижи за параклис
Коментари Харесай

Години наред: Мъж се грижи за параклис в родното си място СНИМКИ

Вдъхновяващо и благородно - възрастен мъж поставя грижи за параклис в Асеновград, а положителни хора му оказват помощ.

Наричат го Ламбри и доста асеновградчани го познават. За него споделят единствено хубави неща. Той от години се грижи за параклиса " Св. Димитър ", който е един от забавните в архитектурно отношение в Асеновград.

Възрастният мъж полага труд, с цел да го има всичко това, което е там. Непрекъснато прави нещо ново, обновява и поправя. Цялото си свободно време Ламбри посвещава за поддръжка на святото място - прави всичко безплатно и от обич към Бога.

" Бъдете съпричастни и му кажете едно благодаря когато го видите. Уважете параклиса, оставете някоя стотинка, помолете се. ", написа в обществената мрежа Facebook Йордан, който споделя за благородното дело на възрастния мъж.



Параклисът се среща се върху дребна тераса над основната улица, водеща към дефилето и Наказателно-процесуален кодекс Асенова цитадела. Според някои откриватели, в двора на параклиса, до наскоро, били непокътнати основи на женски метох, където обитателките му изработвали облекла за монасите от Бачковския манастир. Няма следи от фрески. Иконостасът е елементарен, дъсчен, за венчавка обаче е ситуиран откъс от различен иконостас. Той е дърворезбован и изобразява паун с митични същества.

Легендите за параклиса описват, че когато построява своята страноприемница, Григорий Бакуриани подрежда да се построи кула, която да поеме при нужда отбраната на пребиваващите там хора. Според археолозите, крепостното оборудване било построено на високия връх южно от града, над метоха, който носи името на намиращия се там параклис „ Св. Димитър “. От средновековните градежи тук до през днешния ден са непокътнати водохранилище, намиращо се северно от параклиса и част от крепостна стена, опасваща върха.

Сега Ламбри още веднъж се е захванал за работа по параклиса. " Има плочки за носене и всеки, който желае и върви там, може да взема по една плочка, с цел да помогне за това, което прави този човек. Плочките са на самата патечка и е нужно да се пренесат до параклиса. ", написа в мрежата Йордан.

Ламбри не желал нищо повече от една усмивка и хора, правещи по-малко отпадък.

" Подайте една ръка и бъдете съпричастни с една усмивка когато го видите. Той не желае нищо, единствено мечтае за младежи и хора будни и мислещи, сърцати и човечни по душа. ", добавя още Йордан.

" Бай Ламбри! Господ да го пази и закриля! Дай Боже да има повече хора като него! ", това гласят множеството от мненията под обявата на създателя.



До параклиса се стига по няколко маршрута. Най-приятният е от ул. " Рилска " – края на града – параклис " Св. Лазаря " – параклис " Св. Ефиромени " – виеща се пътека към параклис " Св, Димитър ". Всеки клиент може да се наслаждения на луксозна панорама към целия гр. Асеновград.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР