Вдъхновил се да плава от “Робинзон КрузоСтроителни работи край в

...
Вдъхновил се да плава от “Робинзон КрузоСтроителни работи край в
Коментари Харесай

Откриха останките на кръстника на Австралия

Вдъхновил се да плава от “Робинзон Крузо ”


Строителни работи край в Лондон по построяването на нова високоскоростна железопътна линия доведоха до щастливо изобретение – открити бяха останките на британския мореплавател и откривател Матю Флиндърс, за които се смяташе, че са окончателно изгубени. Въпреки че се знае, че той е заровен на 23 юли 1814 година в лондонското гробище “Сейнт Джеймс ”, мястото на неговия гроб не бе известно от 1840 година, когато при разширение на гара “Юстън ” е отстранена надгробната му плоча.

Флиндърс – капитан от английския кралски флот, е първият европейски откривател, обиколил Австралия по вода в интервала 1802-1803 година и по този начин потвърдил, че това е континент. Нещо повече – той дава актуалното име на държавата-континент. Дотогава е употребявано наименованието Terra Australis (от латински – южна земя). В своя книга от 1814 година Флиндърс той упорства: “Ако бих си разрешил някаква смяна на първичния термин, това би било преобразуването му в Австралия, защото е по-приятно за ухото и прилича имената на другите огромни елементи от земята ”.

Роден и израснал в семейство на лекари, всички се надяват той да продължи фамилната традиция, само че през 1789 година 15-годишният Флиндърс прочита “Робинзон Крузо ” на Даниел Дефо, напуща учебно заведение и постъпва като юнга във флота. През 1791-1793 година Флиндърс се причислява като мичман на кораба “Провидънс ”, отправил се към Ямайка. По време на плаването Флиндърс за първи път се среща с Австралия и отдава идващите близо 10 година от живота си на проучване и картографиране на крайбрежията й.

 58_100
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР