Вдъхновена от Серина Уилямс, американската футболна звезда Наоми Гирма иска да стимулира следващото поколение

...
Докато отборът на САЩ претърпя неудовлетворителна групова фаза на Световното
Коментари Харесай

Докато отборът на САЩ претърпя неудовлетворителна групова фаза на Световното първенство за жени, едно положително за защитаващата титла е формата на защитника Наоми Гирма.

23-годишната изигра всяка минута от кампанията досега и беше ключова за отбора, като допусна само един гол в три мача, спечелвайки наградата за Жена на мача на женския национален отбор на САЩ (USWNT) в равенството срещу Португалия на Вторник, който потвърди мястото на американската страна във фазата на елиминациите.

Въпреки че навършва само 23 години през юни, списъкът с отличия на Гирма вече е впечатляващ, след като спечели наградата за новобранец на годината на NWSL за 2022 г., както и за защитник на годината на NWSL за подвизите си със San Diego Wave.

Представителство

Гирма жонглираше с футболната си кариера, докато учи в Станфорд, където завърши управленски науки и инженерство. Тя също беше три пъти капитан на отбора (2019-21) за футболния отбор на Станфорд.

Говорейки пред CNN преди турнира, Гирма отбеляза влиянието, което черните жени в традиционно по-малко разнообразни спортове са имали върху нейното израстване и обясни амбицията си да направи същото за следващото поколение.

Гирма помогна на САЩ за ключов чист мач срещу Португалия. Гирма помогна на САЩ да отбележат важна чиста мрежа срещу Португалия. Дейвид Роуланд/Ройтерс

„Мога да си спомня как гледах Симон Мануел, Симон Байлс, Серина Уилямс просто доминират в своите спортове и това, че съм чернокожа жена в спортове, в които обикновено не се състезават много цветнокожи жени, винаги беше супер вдъхновяващо за мен“, каза родената в Сан Хосе .

„Чувствам се много благодарна, че съм в позицията, в която младите момичета могат да се вглеждат в мен и да се чувстват представени, да се чувстват така, сякаш могат да се видят в това пространство, където може би не са можели да се видят преди.“

Има рекордни седем чернокожи жени и две мексикански американци в списъка на играчите на USWNT за Световното първенство през 2023 г. и Гирма казва, че това демонстрира упоритата работа, положена, за да направи футбола по-приет.

„Мисля, че това, че сега този отбор е толкова разнообразен, играейки на най-голямата сцена в света, е огромно изявление и мисля, че това просто показва напредъка, който е постигнат – а също и напредъка, който трябва да бъде направен,“ каза 23-годишната звезда.

Пътуване към звездата

Дъщерята на Girma Aweke и Seble Demissie – които емигрираха в САЩ от Етиопия в тийнейджърските си години – първият отбор на Girma беше Maleda Soccer Club, който беше основан от баща й, за да събере местните жители от източноафриканската нация.

„Това беше начин за голяма част от поколението на моите родители, както и за мен и поколението на брат ми, които всички бяхме първо поколение американци, да се съберем и да имаме общност“, каза Гирма.

„Нямаше вид напредък в клуба. Беше просто да се появяваш всеки ден, да се забавляваш, да играеш футбол и да ставаш по-добър.”

AWolimata Ndiaye от Сенегал се състезава с Милан Пиер-Жером от Хаити по време на мача от плейофния турнир за Световното първенство по футбол за жени през 2023 г. между Сенегал и Хаити на стадион Норт Харбър на 18 февруари 2023 г. в Оукланд, Нова Зеландия. AWolimata Ndiaye от Сенегал се състезава с Милан Пиер-Жером от Хаити по време на мача от плейофния турнир за Световното първенство по футбол за жени през 2023 г. между Сенегал и Хаити на стадион Норт Харбър на 18 февруари 2023 г. в Окланд, Нова Зеландия. Хана Питърс /ФИФА/Гети изображения

Ако играта за футболния клуб Maleda е свързана само с забавление, Гирма казва, че подкрепата на общността е била ключова за развитието като футболист.

„Моята система за поддръжка беше всичко, за да ме докара тук“, каза тя. „Не мисля, че щях да бъда тук без общността около мен, която имах, докато растях.

„И двамата ми родители работеха на пълен работен ден. Така че беше наистина трудно да ме накарат да тренирам и имах съседи и съотборници, които ходеха в различни училища, идваха да ме вземат от моето училище, да ни водят на тренировка.

„Така че мисля, че просто други хора подават ръка и искат да ми помогнат, беше огромно.“

Турнирни мечти

Новината от юни за отсъствието на капитана Беки Зауербрун от Световното първенство поради контузия на крака, съчетана с дългосрочните проблеми с контузията на Аби Далкемпер, изстреля Гирма в челните редици на дефанзивния разговор на този турнир.

Гирма беше хвърлен в светлината на прожекторите след наранявания на старши защитници. Гирма беше хвърлен в светлината на прожекторите след контузии на старши защитници. Ulrik Pedersen/DeFodi Images/Getty Images

„Много неща се случиха през изминалата година“, каза тя. „Бях много развълнуван, малко просто като, недоверие и толкова щастлив, че получих обаждането. Не ми се струва супер внезапно.

„Само да играеш за САЩ е огромна чест и да се състезаваш заедно с тази невероятна група жени“, каза тя. „Накрая да донеса у дома трофея би било най-доброто усещане някога.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР